Apor Péter Prof. Dr.

MEDICAL FITNESS SZAKÉRTŐ
Apor Péter Prof. Dr.

Tanulmányok:

Az óbudai Árpád Gimnáziumból jeles érettségivel a pécsi, majd a budapesti Orvosegyetemre kerültem, melyet 1960-ban summa cum laude fejeztem be. A TF Orvosi Tanszékére sikerült jutnom 1962-ben, majd a Honvéd Kórházban és a Sportkórházban megszerezve a kellő gyakorlati időket, belgyógyász és sport szakorvos lettem.

Rehabilitációs és kardiológus rehabilitációs szakképesítéssel is rendelkezem.

Sportpályafutás:

Tizenévesen a (terep)motorozás, majd az úszás (serdülő rekord 1952-ben) volt a legeredményesebb versenysportom, az 1990-es években ehhez két magyar vitorlás bajnokság (Európa 30 osztály) adódott.

Szakmai pályafutás: 

1969-ben visszatértem a TF akkor (újjá)alakuló Kutató Intézetébe. 1986 végéig itt dolgoztam, majd a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 3. Osztályát vezettem 2003-ig, nyugdíjba menetelemig.

A sportkutatással és a klinikai orvoslással mindig sikerült megtalálnom a közös mesgyéket és mindkét területen folyamatosan tevékenykedtem. 1972-73-ban a stockholmi TF-en (most Karolinska Institute IIIrd Dept. of Physiology) P. O. Astrand mentorsága alatt, 1982-83-ban a UCLA-n, R. V. Edgerton vezetésével kutattam- dolgoztam-oktattam.

A stockholmi ösztöndíjas félévből az izomkutatás sok vonatkozását sikerült itthonra telepíteni, a kaliforniai évnek a „Fittség Vizsgálat és Tanácsadás” (1984-től a TF-en) lett a hazai következménye, Kiterjesztettem a tüdőbeteg gyermekek rehabilitációs edzésprogramjainak alapjait, a cystás fibrózisban szenvedők rehabilitációjának ismereti és szervezeti alapjait.

Kifejezett érdeklődési köröm a (kiemelten kardiovaszkuláris) orvosi rehabilitáció mozgásterápiás módszereinek nemzetközi irodalma, évtizedek óta követem az ezzel kapcsolatos legújabb trendeket, bizonyítékon alapuló módszertani ajánlásokat és ezek orvosi, valamint testnevelési oktatásban való hasznosításának lehetőségeit.

Az úszók mellett évtizedek óta mőködöm sportorvosként, a női röplabda válogatott orvosa is voltam több éven át, amerikai tartózkodásomig.

Jelenleg magán rendelést folytatok, a várható életkort korlátozó faktorok felmérése és az életvitel jobbítása profillal.

Szervezeti tagságok:

Az MSTT, a M. Sportorvos Társaság, a M. Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság vezetőségi tagja, a Sportorvosi Kollégium tagja, 6 magyar orvosi társaság, a European College of Sport Science tagja vagyok. Szerkesztő bizottsági tanácsadó a J. of Sport Science (Anglia), szerkesztő bizottsági elnök a Sporttudományi Szemle lapnak.

Publikációk:

Tudományos közleményeim száma 2010-ben elérte a 298-at (lásd PubMed), több főiskolai-egyetemi jegyzet, mintegy 27 könyvfejezet, számos ismeretterjesztő könyvrészlet, illetve fejezet került nyomtatásra a nevem alatt. Az Orvosi Hetilap sportorvoslás referáló rovatát írom mintegy harminc éve.

 


Oktatott kurzusok:
Medical fitness szakértő