Englert Zoltán Dr.

MEDICAL FITNESS SZAKÉRTŐ
Englert Zoltán Dr.

Tanulmányok:

1998-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd belgyógyászaton és kardiológián dolgoztam, szereztem gyakorlatot és szakvizsga képesítést.

Szakmai pályafutás:

Tudományos érdeklődésemet két fő irány határozza meg.

2000-2010 között orvosi innovációkkal, informatikai alapú egészségügyi szakértői rendszerek tervezésével, fejlesztésével foglalkoztam - az öntanuló és MI alapú orvosi döntéstámogató rendszerek területén számos jogvédett találmánnyal rendelkezem. A több mint 100.000 példányban fizikailag is terjesztett orvosszakértői kiadványok révén az intelligens orvosi szoftverek egyik meghatározó, piacformáló tényezői voltunk.

2010 után érdeklődésemet kiegészítette az orvoslás és a testneveléstudomány határterületének összekapcsolása. Ennek keretében rehabilitációs, mozgásterápiás, sportorvosi és obezitológiai szakismereteket sajátítottam el, kardiotréneri és fitness szakképzéssel is bővítettem végzettségeimet.

2011-ben alapítottam meg a MediFitness™ Orvos- és Sporttudományi Központot, hazánk első medical fitness műhelyét, majd hálózatát.

A kezdeti években főleg a magasabb egészségügyi kockázatú páciensek mozgásterápiájának biztonságos körülmények közötti végrehajtására fókuszáltunk, Magyarországon egyedül nálunk volt lehetőség edzőtermi tréningek során valós idejű orvosi jelenlét biztosítására.

A fitness tréner gyakorlatvezénylése mellett orvosaink valós idejű telemoninoring mellet, a helyszínen ellenőrizik és biztosíttják az edzés egészségügyi biztonságát.

Később a közvetlen edzőtermi jelenlétet telemetriás online felügyelettel is bővítettük, vannak vendégeink, akik a mozgásterápiáját a világ másik feléről vagyunk képesek tervezni, irányítani és biztosítani, mindezt valós időben.

A magas kockázatú betegek szükségszerű fizikai tréningjének biztosítása mellett egyre több olyan páciens érkezett hozzánk orvosi ajánlással, akiknek az intézményi rehabilitációját kellett otthoni környezetében, pontosabban arra alkalmas fitnesz központban folytatni.

Az utórehabilitáció és a szakmai gondozás integrált formájának hiányában a rehabilitációs eredmények jelentős része elveszett az egyén és az állam számra is, sőt jelentős további többletterhet rótt az állami egészségügyre is.

Erre a nagyon valós hiányra alapozva hoztuk létre a saját posztrehabilitációs módszertanunkat, amely mára meghatározó tevékenységünk lett, együttműködve a kórházi rehabilitációs szakorvossal, háziorvossal, gyógytornásszal, dietetikussal, psychológussal – minden résztvevő egy rendszerbe integrálva, szigorú minőségbiztosítással kiegészítve.

Segítségünkkel immár az intézményi rehabilitációban elsajátított életmód és mozgásterápiás tanultak nem vesznek el, sőt, a progrem során az egészségügyi indikátorok még tovább javulnak, így a rehabilitáció hatásosságát rendszerszinten vagyunk képesek emelni!

Foglalkozásaink nagy része prémium infrastruktúrájú edzőtermi környezetben zajlik, de az utórehabilitációra, medical fitness szakedzésre otthoni és akár munkahelyi környezetben megvalósítva is van megoldásunk.

Jelenleg közel 1000 olyan páciensünk van/volt, akik jellemzően valamelyik egy éves programban vettek részt és az egészségüket visszaszerezve a továbbiakban a „hagyományos” fitnesz keretiben is tudják életmódváltó programjukat végezni!

A 12 éves medical fitness tevékenységünk meghatározó módszere a mélységi, precíziós adatelemzés.

Pácienseink minden edzésének minden fontos adatát napról napra rögzítjük, az edzéshatékonysági paramétereket olyan tudományos mélységgel elemezzük, amely eddig csak az olimpikonok felkészítését jellemezte.

Kiemelten vesszük figyelembe a szívfrekvencia-variabilitás (HRV) és egyéb vegetatív szignálok változásának a tréning hatásosságával való szignifikáns összefüggéseit, olyan komplex módon, amely segítségével mérnöki precizitással tudjuk a szükséges következő lépéseket tervezni, elvégezni és finomhangolni.

A saját precíziós módszertan és jogvédett, éveken át tesztelt, finomított algoritmusaink segítéségével olyan dokumentált és publikált eredményeket tudtunk elérni, amelyeket számos díjjal, szakmai elismeréssel honoráltak és többek között az orvosi mozgásterápia keretei között elvégzett eredményeinkkel hivatalos hazai bejegyzett rekorderek is lettünk.

Az adatelemzés és az orvosi mozgásterápia vonatkozásában tulajdonképpen újszerű módon kapcsoltam össze a két kedvenc témámat, az orvosi szakértői rendszerek informatikai leképezését és a rehabilitációs mozgásterápiát!

Közel 40.000.000 millió adat elemzésének a birtokában 2022-ben megalapítottuk a MediLLium Hungary-t, amely jogutódja korábbi tevékenységemnek.

A MediLLium kifejezetten a személyes adatelemzésen, így bizonyító erejű elemzéseken alapuló egyéni fejlődési tervek készítésére, menedzselésére hivatott, elkerülve a hasonló programok legnagyobb veszélyeit – a monotonitásból és a feltételezéseken alapuló tévutak demoralizáló hatásait, eközben megtartva korábbi tevékenységünk megkülönböztető előnyét, az orvosi szintű biztonság szavatolását.

Tulajdonostársakkal és nemzetközi kapcsolatokkal bővülve a fenti know-how-t világszinten szeretnénk hozzáférhetővé tenni az orvosi szintű biztonságra és egyidejűleg a mozgásterápiára indikált páciensek részére.

A korábbi években orvosainkat és trénereinket saját tanfolyamaink keretében képeztük tovább a medical fitness és az utórehabitáció gyakorlati fortélyaira.

A Fitness Akadémia oktatási tapasztalataival, szervezeti hátterével kiegészülve ezen képzési tevékenységünket 2023-tól mindezt közösen folytatjuk, a fenti életutunk, küldetésünk szellemében.

Szervezeti tagságok:

Magyar Hypertonia Társaság, Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, Magyar Sporttudományi Társaság, Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság, Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága, Magyar Kardiológusok Társasága, Magyar Belgyógyász Társaság, Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület

Publikációk:

  1. Prof. Dr. Farsang Csaba – Dr. Englert Zoltán – Dr. Medgyesi János. ’Medical fitness’ az orvosi gyakorlatban - Az orvoslás és a preventív testmozgás gyakorlati integrációja: pilot program Budapest II-III. kerületében.  A felsőoktatás szerepe a sportban, élsportban és az olimpiai mozgalomban, különös tekintettel a társasági adóból (TAO) támogatott sportágak helyzetére és a támogatások hasznosítására konferencia. 2013. november 7-8. Debrecen
  2. „Medical fitness”, a kardiometabolikus szemléletű orvoslás és a prevenciós testmozgás gyakorlati integrációja – MHT XXIII. Kongresszusa

Englert Zoltán1, Medgyesi János1, Koller Ákos2, Farsang Csaba3

1Medical Fitness Módszertani és Anti-Aging Tudományos Központ, Budapest

2 Természettudományi Intézet, Testnevelési Egyetem, Budapest

3Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Anyagcsere Központ, Budapest

  1. „A Sportorvoslás XXI. századi kihívásai – avagy a rekreációs orvostudomány és a fitnesz kapcsolata”- Fitness World, 2016/2
  2. „Mozgásszervi rehabilitáció és kardiometabolikus rizikócsökkentés a korlátok és kompromisszumok kölcsönhatásában” – Magyar Rehabilitációs Társaság 2016. évi Vándorgyűlése

Englert Zoltán1, Koller Ákos2, Farsang Csaba3

1Medical Fitness Módszertani és Anti-Aging Tudományos Központ, Budapest

2 Természettudományi Intézet, Testnevelési Egyetem, Budapest

3Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Anyagcsere Központ, Budapest

  1. Orvosi fitnesz - a sportorvoslás és a rehabilitáció gyakorlati integrációja” - Fitness World, 2016/3
  2. A mozgásterápia és az orvosi diéta integrációja a gyakorlóorvos szemszögéből” – Tudományos szimpózium, Testnevelési Egyetem, 2016. október 08.
  3. A medical fitness helye az orvosi praxisban – fókuszban az alternatív ambuláns rehabilitáció” – Magyar Belorvosi Archivum 2016 / Supplementum 30-35.o

Englert Zoltán1, Koller Ákos2, Farsang Csaba3

1Medical Fitness Módszertani és Anti-Aging Tudományos Központ, Budapest

2 Természettudományi Intézet, Testnevelési Egyetem, Budapest

3Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Anyagcsere Központ, Budapest


Oktatott kurzusok:
Medical fitness szakértő