3 Tipp a hatékony stresszoldáshoz

3 Tipp a hatékony stresszoldáshoz
Hatfaludy Máté
2015. november 6.

A stressz rengeteg embernek okoz problémákat a mindennapokban. Ki ne érezte volna egy dolgozat, egy vizsga, egy állásinterjú, vagy egy leadási határidő előtt, hogy összecsapnak a feje fölött a hullámok.

De van egy jó hírem! A stressz kezelését, és azt, hogy miként tudunk ellazulni a mindennapokban, meg lehet tanulni. Azonban ne hagyjátok figyelmen kívül, hogy ennek a sikeres elsajátításához is odaadás, és sok kemény munka kell.

Készen álltok?

Akkor vágjunk bele!

Általánosságban a stresszről

Amikor stresszhelyzetbe kerülünk, testünk villámgyorsan felkészül a reakcióra, akár a harcot, akár a menekülést választjuk. A gyors válaszért egész bonyolult rendszer felelős, amelynek egyik legfontosabb tagja a kortizol, egy szteroid hormon, amit a mellékvesekéreg a koleszterinből szintetizál.

A stressz hormonként is ismert kortizol valójában állandóan jelen van szervezetünkben, normál esetben hullámokban választódik ki, legnagyobb mennyiségben a kora reggeli, legkisebb mennyiségben az éjszakai órákban.

A kortizol gyakorlatilag minden mozgósítható energiaforrást azonnal aktivál, hogy azt a lehető leggyorsabban felhasználhassuk.

Tehát a stressznek igen fontos fiziológiai szerepe van életünkben, már csak evolúciós szinten is, hiszen ennek köszönhetjük túlélésünket.

Lényegében a különböző új ingerek váltják ki az egészséges stressz hatást, ami egy impulzust, lendületet tud adni.

Ugyanakkor a túlzott stressz hosszútávon fizikai megbetegedésekkel, tünetekkel, pszicho-szomatikus (lelki eredetű, de fizikai/testi hatású) megbetegedésekkel járhat.

Tippek ahhoz, hogyan vegyük vissza életünk irányítását a stressztől

1. B vitaminok

Miért is fontosak a különböző B vitaminok a stressz csökkentésében? A nem túl nagy adagokban rendszeresen bevitt B-vitaminok jól oldják az idegi feszültséget. Számos B-vitamin játszik katalizáló szerepet az ingerületátvivő anyagok és az idegsejtek felépítésében.

  • Természetes B vitamin források

- sörélesztő

- mogyoró

- tojás

- brokkoli

- lazac

  • B vitamin komplex

Elöljáróban megjegyezném, hogy a különböző fitness /táplálék kiegészítő szaküzletekben kapható vitaminok hiába ár-érték arányban olcsók, nem egyenértékűek természetes eredetű társaikkal. Mert szintetikus és nem organikus előállításúak.

A jobb minőségű vitaminokat bio boltokban érdemes keresni, de akár online is meg lehet rendelni. Bár sokan bizalmatlanok az online vásárlással szemben, ma már komoly jogi szabályozás vonatkozik az online kereskedelemre.

2. Testmozgás/edzés

A rendszeres testmozgás elősegíti a szervezetben az endorfin (hormon) termelést. Az endorfin egy olyan, agyban termelődő neurotranszmitter , ami csökkenti a fájdalomérzetet a testben, és akár euforikus élményt is kiválthat.

Az endorfintermelés nem csak a testmozgás időtartamával, hanem az intenzitásával is összefüggésben áll. A fitness teremben való rendszeres edzés(ilyenkor mindig kérjük személyi edző segítségét), illetve, egy-egy csoportos edzés is nagy segítség lehet a stressz szintünk csökkentéséhez.

3. Meditálás

Igen tudom, kedves olvasó, hogy ez az a szó, aminek a hallatán egyből rávágjátok: már megint valami ezoterikus zagyvaság…

A meditációnak több formája is lehet - és nem valami elvont hókusz-pókuszra kell gondolni: mantrázás, alfa tudatállapot elérése, és még sok más.

Következzen egy egyszerű, de hatásos módszer:

Az interneten rengeteg meditálásra alkalmas zene található, főleg a legnépszerűbb közösségi videómegosztó oldalakon. Elég, ha beírod, hogy „meditation music” és több száz találatot dob ki a kereső.

Ha elindítottad a meditációs zenét, ülj le egy kényelmes fotelbe, vagy feküdj le az ágyra, a lényeg hogy kényelembe helyezd magad. Majd állítsd be a mobilodon az ébresztőt 10 percre, hunyd be a szemed, és próbálj meg nem gondolni semmire, csak a légzésedre figyelj. Ha jelzett a telefonod és letelt a 10 perc, kelj fel és láss hozzá a teendőidhez.

A következőket fogod tapasztalni, ha jól csináltad: jobban fogsz tudni fókuszálni, összeszedettebbek lesznek a gondolataid, kevésbé leszel feszült.

Remélem hasznosnak fognak bizonyulni a cikkben leírtak.

A következő cikkünkben újabb hasznos fortélyokról olvashattok majd.

Hasonló témájú cikkeink