5 perc – 5 tipp az egészségedért

5 perc – 5 tipp az egészségedért
Berkes-Mezei Beáta
2016. április 7.

5 perc az az idő, amit nem illik sajnálni magadtól nap mint nap. Mi lenne, ha a napi rutinodba beiktatnál 5 percet, kifejezetten az egészséged érdekében?

Rövid idő, azonban ha napi szinten célzottan magadra fordítod a lazítás, közérzetjavítás érdekében, sokat tehetsz az egészségedért. Ha stresszes vagy, vagy egyszerűen szeretnél felpörögni, felfrissülni, az alábbi 5 tipp segíthet. Találj még hozzá mást, ami csak rólad szól!

1. Lélegezz másképp!

A légzés fölötti ellenőrzés segít lazítani, javítja a tisztánlátást, a logikus gondolkodást. Tanuld meg uralni a légzésedet, ebben segít az alábbi irányított légző gyakorlat.

A légzés hatása:

  • a hosszú mély belégzés serkenti a vérnyomást, a szívritmust, valamint a szexuális vágyat
  • ugyanazon fázison belül a kilégzés csökkenti a vérnyomást, lassítja a szívverést, csökkenti a szexuális vágyat

Serkentő légzés: 15-10-5:

15 mp BELÉGZÉS, 10 mp BENNTARTÁS, 5 mp KILÉGZÉS

Relaxáló légzés: 5-10-15:

5 mp BELÉGZÉS, 10 mp BENNTARTÁS, 15 mp KILÉGZÉS

FONTOS: A ki és belégzés valamint a levegő benntartás arányát megtartva, fizikai állapotunknak megfelelően végezzük a gyakorlatot! Ezek segítségével akkor is nyugodtak maradhatunk, ha nagyon nehéz helyzetbe kerülünk.

Egy kis extra: hordj magadnál levendula olajat, tegyél pár cseppet a halántékodhoz és a fülcimpáidhoz a légző gyakorlat előtt.

2. N vitamin?

Az N vitamint a természet szinonimájaként használják. Az angol „nature” (természet) szóból ered az N-rövidítés. Kutatások szerint nem viszünk elég N-vitamint az életünkbe. A legfrissebb tanulmányok igazolták, hogy a természetben tett séta és az egyszerű légzés jótékony hatással van az agyunkra, javítja a memóriát, a koncentrációt és segít visszaszerezni a fókuszálás képességét. Ha kevés időt töltünk természetes környezetben, az érzékszerveink is tompulhatnak. A természetben töltött idő finomítja érzékszerveinket, és segít megszüntetni azt a testi-lelki hiányállapotot, amely betegségekhez vezethet.

Amikor csak teheted, válaszd a szabadban történő edzést, figyeld meg a különbséget az edzőtermi és a szabadtéri sportolás között. Melyik után érzel nagyobb elégedettséget?

3. Tea és álmodozás

Válassz egy bögrét, amelytől mosolyogni támad kedved. Forralj egy kis vizet, lógass bele egy filtert és zárj ki mindent. A legjobb, ha csak magadban vagy egy kicsit. A világ nem áll meg, ha kicsit félrevonulsz. Te viszont lazíthatsz és bevezethetsz egy rituálét. Ülj le, fogd két marokra a bögréd, vegyél 3 mély, lassú levegőt, közben szívd magadba a tea aromáját, és kérdezd meg magadtól:

Hol lennék most legszívesebben? Milyen táj vesz körül, ahol a legjobban érzem magam?

Hunyd be a szemed és repítsd magad abba a környezetbe! Álmodozz, megvan a lehetőséged, hogy gondolatban azonnal több ezer kilométerre repítsd magad. Ez segít kiszakadni a rutinból vagy akár egy stresszes szituációból.

4. Lazítás

Ehhez a gyakorlathoz 2-5 perc elvonulás és fekvő testhelyzet szükséges, lehetőség szerint a talajon.

Helyezkedj el kényelmesen hanyatt fekvésben, majd hangolódj arra, hogy az egész testedre fogsz koncentrálni.

A lábfejek lazán kifelé fordulnak. A karok felfelé néző tenyérrel, lazán a törzs mellett helyezkedjenek el. Szükség esetén helyezz párnát a fejed alá. Hunyd be a szemed, a szemhéjak legyenek lazák. Gondolatban pásztázd végig a tested a lábujjtól a fejtetőig, mondogasd magadban a következőt: minden testrészem ellazult.

Kinyújtott jobb karodat emeld néhány centiméterrel a talaj fölé (nem magasabbra). Tartsd a karod rövid ideig ebben a helyzetben. Hagyd, hogy a karod a súlyánál fogva visszatérjen a talajra, majd ezt követően hasonlítsd össze az előző, feszített állapotot ezzel az ellazult állapottal, értékeld a különbséget.

Ismételd meg a gyakorlatot mindkét karral 3-5-ször.

Ezután a lábaddal is végezd el ugyanezt a gyakorlatot.

Utána vegyél néhány mély lélegzetet, érezd, ahogy minden egyes légzéssel még mélyebben ellazulsz.

5. Idegrendszer becsapás trükk

Ehhez a gyors trükkhöz elég akár elvonulni a mosdóba. Ez a gyakorlat az idegrendszerünk becsapásán alapszik,  a finommozgásokat szabályozó idegpályáinkat blokkolhatjuk vele. Ez miért fontos?

A szorongást ez az idegrendszeri struktúra - a tanult finommozgásokért felelős - szabályozza. Tehát a finommozgás és a szorongás érzése is ugyanehhez az idegpályához kapcsolódik.

A másik idegpályánk a nagy ívű mozgásokat koordinálja.

Hol a trükk?

A két idegpálya nem tud egyszerre működni, tehát ha az egyiket működtetjük, a másikat blokkoljuk!

Vagyis: ha pl. hadonászunk a karjainkkal, nagy ívű, koordinálatlan malomszerű mozdulatokat végzünk, hadonászunk, össze-vissza kalimpálunk, ugrálunk,  azaz erőteljes mozgást végzünk, azzal az idegpályát, amely a finommozgásokat szabályozza, azonnal blokkoljuk!

Ez nagyszerű, mert azonnal lenyugtathatod a lelked! Ha szorongtál, megfeledkezik róla az idegrendszered, mivel a nagy ívű mozgásokra kell koncentrálnia. A jó hír, hogy bármikor megismételhető ez az elterelő hadművelet és nincs mellékhatása.