Ez történik a testeddel, ha nem iszol elég vizet

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elég vizet
Sándor Alexandra Valéria
2016. május 31.

6 meglepő következmény, amire talán nem is gondoltál volna.

  1. Lassul az anyagcseréd

Az, hogy a tested milyen gyorsan és hatékonyan tudja eltávolítani a méreg- és salakanyagokat, igencsak függ a folyadékszintedtől. Kutatások bizonyítják, hogy ha fél literrel megnöveled a napi bevitelt, akár 30%-kal is javulhat a metabolikus rátád, ami elősegíti az izmok gyarapodását és a zsírégetést.

 

  1. Éhesebb leszel

A szomjúságot sajnos nagyon könnyű összetéveszteni az éhségérzettel, emiatt fennáll a hízás veszélye. Jellegzetes ismérv, hogy „nagyon ennél valamit”, ám miután megteszed, úgy érzed, mit sem csillapodott a késztetés.

 

  1. Lassul a vérkeringésed

Szó szerint sűrűbbé válik a véred, ha nem iszol elég vizet, így az általa szállított értékes tápanyagok nehezebben jutnak el a sejtekhez. Jó hír, hogy folyadékpótláskor nagyon hamar helyrejön a dolog. (Ezért kell például véradás után rögtön meginni fél litert.)

 

  1. Emésztési problémád lehet

A hasfájás, a gyomorégés és a székrekedés rendszeres panasz azoknál, akik nem figyelnek rá, hogy elég gyakran kortyoljanak. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezekből a tünetekből az emberek általában nem jönnek rá, mi a baj oka.

 

  1. Állandóan leragad a szemed

Az álmosság, az ólmos fáradtság, a non-stop kimerültség érzése persze az edzési kedved is visszafogja, akadályoz a munkahelyi koncentrációban, és még a balesetek kockázatát is növeli. Víz nélkül egyszerűen nem jut az agyadba elegendő oxigén.

 

  1. Emelkedik a vércukorszinted

Szervezetednek vízre van szüksége a cukrok lebontásához. Ha fontos neked a fizikai teljesítmény, ez kiemelten fontos a számodra. Cukorbetegség esetén pedig nem túlzás azt állítani, hogy az életed múlik rajta.

 

+1 tipp: Fokozatosan növeld a bevitelt!

Ha szeretnél több vizet inni, kezdd például napi plusz 1-2 pohárral egy hétig, és utána megint növeld a mennyiséget! A fokozatosság azért fontos, mert a hirtelen érkező, szokatlanul nagy vízmennyiség megterheli a tested – különösen a szíved és a pajzsmirigyed. A cél legyen naponta legalább 2 liter!

Hasonló témájú cikkeink