Interjú Deres Ádámmal az Appril Project egyik kulcsemberével és a 115 Official megálmodójával

Interjú Deres Ádámmal az Appril Project egyik kulcsemberével és a 115 Official megálmodójával
Győri Ferenc
2016. július 8.

Deres Ádám, a Csillag születik döntős Appril Project egyik kulcsembere, mert nagyot álmodni és létrehozta saját edzésmódszerét, a 115 Official-t.

     1. Kérlek mutasd be magad, mit kell tudni Deres Ádámról? Mivel is foglalkozol? Hogyan kezdődött ez a sikersztori?

"Minden kezdet nehéz." Az én történetem is valahogy így kezdődött.

Mióta az eszemet tudom, az az érzés él bennem, hogy szeretnék valaki lenni a világban és ezzel együtt az életben. Én abban hiszek, hogy mindenki azért jön a világra, hogy a saját életében letegyen valamit az asztalra. Én magam sem tudtam fiatalon, hogy pontosan mit is kell tennem, de az érzés mindig ott volt. Ez pedig vitt előre. Ezzel együtt persze a megoldás is ott volt előttem, amit azért nem találtam annak, mert a mindennapjaim részese volt, így fel sem tűnt opcióként.

A sport.

6 éves korom óta foglalkozom sporttal és túlzás nélkül állíthatom, hogy azóta ez kíséri végig az életemet. Valakinek az élete egy csapásra változik meg. Felfedezik, kap egy lehetőséget ami mindent megváltoztat. De nálam nem ez történt. Az én sikersztorim leginkább az életem munkája. A kitartás, az a hit, ami kezdetektől bennem volt, hogy végül valamit mégis csak sikerült letenni arra az asztalra. Kézilabdáztam 7 évig, kosaraztam, szertornáztam, atletizáltam, judoztam, boxoltam. Minden érdekelt!

A tánc.

Végül elkezdtem nagyon későn a tánccal foglakozni, ami abban különbözött a többi sporttól, mozgásformától, hogy itt fogalmazódott meg bennem először: ezt tudnám munkaként és hivatászszerűen csinálni. Imádtam. Minden áldott nap foglalkoztam vele, szerelmes voltam a táncba. De nem voltam tehetséges. Amit sikerült elérni, az a munkának volt köszönhető. Erre pedig azért vagyok büszke, mert láttam magam mellett, hogy rengeteg tehetséges ember idő előtt feladta az álmait és abbahagyta a táncot.

Szépen lassan jöttek fellépések és nagyobb sikerek is beköszöntöttek az idő elteltével. Minden elkezdett szépen felfelé ívelni. Ahogyan az egy mesében meg van írva. Sokszor akiknek elmesélem akár dióhéjban az életemet, végül mindenki azt mondja, hogy olyan mint egy film, vagy mese. Pedig ez igaz! Néha magam sem hiszem el, hogy van ilyen és, hogy ez éppen velem történik meg.

Elkezdhettem emberekkel foglalkozni, ami a sporton kívül egy olyan terület, amit egyszerűen imádok! Szeretek adni más embereknek, szeretem hasznosnak érezni magam! Létrehoztam egy Akrobatika iskolát azoknak, akik különböző sportágakból érkezve szeretnék színesíteni/bővíteni mozgáskultúrájukat. Ez másfél év alatt 3 emberből 100 főre nőtte ki magát! Mára ez az iskola 8 éves amit barátommal és kollegámmal Gödrösi Ádámmal vezetek.

2011-ben részt vett az Appril Project csapatunk a Csillag Születik nevű TV műsorban, ahol végül 3. helyezést értünk el! Számos rekordot tudunk magunkénak az adás történelmében, amire nagyon büszkék vagyunk! Így megismerte az ország azt a táncstílust, amit idehaza sikerült meghonosítanunk.

Deres Ádám Appril Project

Ezután nyíltak meg a tánciskolák azoknál az embereknél, akik ambíciót éreztek a tanításra. Mivel nekem ez egy konkrét álmom volt, így kérdés nélkül és hatalmas szívvel álltam hozzá! Ezután elkezdtek külföldi fellépések is beköszönteni az életünkbe/életembe. Mára pedig 1100 színpadon töltött alkalom körül járhatok.

A fitness.

2013-ban egy sérelemből származóan kezdtem el a fitness világával foglalkozni. Egyáltalán nem volt semmi későbbi szándékom ezzel, mert addigra már olyan sűrűvé vált az életem, hogy minden percem ki volt számolva. Rohanás ide, fellépés ott, koreográfia készítése, közben irány megbeszélni, onnan tanítani, haza zenét vágni, hétvégén akrobatika és a társai...

A tudatos étkezés és rendszeres fizikai edzés a táncon kívül csak itt csöppent az életembe. Színpadi ember lévén sokszor álltunk félmeztelenül emberek elé, és ezt nem tehettük meg egy olyan testtel, ami nem szép, vagy cask középszintű. Ezt az akkori koreográfusunk egy erős beszédében jelezte is felénk. Azt kell mondanom, hogy igaza volt!

Emiatt kezdtem el radikálisan változtatni az étkezési szokásaimon és ezzel együtt hoztam be a fitnesst az életembe. Akkor még nem gondoltam, hogy egy edzésforma ennyit tud változtatni egy ember testén és jellemén. Az ezt követő években rengeteget tanultam az edzésről, a táplálkozásról. Állandóan erről olvastam, kérdeztem általam elismert edzőktől tippeket és tanácsokat. Egyszerűen minden érdekelt. Magamon pedig állandóan kísérleteztem. Amit gyerekkorom óta tanultam, tapasztaltam, a sok sport, a sok edző, a sokféle látásmód és szemlélet miatt, végül egy olyan komplex világ részese lehettem, ami később egy új dolog megalkotásához vezetett. Ez volt a 115 Official.

 Deres Ádám 115 Official

 

     2. Beszélnél nekem kicsit bővebben az „álmodról”, a 115 kialakításáról? Honnan jött az ötlet és mi is ez valójában?

Vicces, mert amikor valakinek azt mondom, hogy ezt megálmodtam, azt hiszi átvitt értelemben mondom. Pedig ez nem igaz. TÉNYLEG megálmodtam! Hajnali 4-kor, mint amikor a filmekben az a bizonyos sötét villanykörte az éjszaka kellős közepén felvillan, felriadtam, és ott már tudtam. Egy erősítőcsoport lesz az, amit csinálni fogok!

Sokan kérdezik a nevét, miért pont ez lett és hogyan sikerült kitalálni mert, hogy milyen frappáns és egyszerű! Nos, az első 10 másodpercben találtam ki gondolkozás nélkül. Az edzés idejéből jött a válasz. Mennyi idő legyen? 1 óra kevés, másfél túl sok. 1óra 15 perc! Ez az! Ebből lett a 115! Később az Official névvel ennek eredetiségét szerettem volna nyomatékosítani a Facebookos oldalon. Aztán ez mára névként ragadt rajta.

Egy saját testsúlyos edzésmetodikát szerettem volna megalkotni azoknak az embereknek, akik úgy gondolkodnak mint én, vagy azt a szemléletet amit képviselek, szeretnék magukévá tenni. Nem érdekelt egy egészséges határon belül, ki hány éves, ki milyen nemű, milyen származású. Azt találtam ki, hogy egy olyan csapatot hozok létre, akik a kitartásban, az igaz munkában és az ezzel elért eredményekben hisznek.

2014 szeptemberében 10 emberrel indult az első edzés, aminek hamar híre ment. 2016 januárjában, miután az előző termeket kinőttük, 140 fővel indult neki az évnek a társaság. Mára sem hagyott alább a lelkesedés, mert folyamatosan látogatják a régi és új emberek az edzést.

Deres Ádám Summer body project

 

     3. Miért mentél a Fitness Akadémiára tanulni? Milyen távolabbi terveid vannak a fitness területén?

Egyszerűen szerettem volna tanulni. Abban az edzőteremben ahova rendszeresen járok edzeni és képezni magam (R70 Fitness), az ottani edzők a Fitness Akadémián oktatnak. Az ő tudásuk alapján pedig úgy gondoltam, ezen csak nyerhetek. Színesebb és részletesebb képet kaptam az eddiginél. Minden kezdett letisztulni, sok miértre kaptam választ, de mellette sokszor makacs fejjel az órákon is megtartottam azt, amit magammal hoztam. Nagyon hálás vagyok ennek az iskolának azért, amit kaptam tőlük, és ami külön szembetűnő volt emberileg leginkább, hogy nem diákként bántak velem, hanem úgy, mint egy felnőtt emberrel, akit segíteni szeretnének előre az életében. Ez sokszor megmutatkozott azon, hogy órán kívül bármi kérdésem volt, vagy segítségre volt szükségem, gondolkodás nélkül kaptam a segítő támogatást. Ez pedig a mai napig így van!

Deres Ádám Fitness Akadémia

Tervek? Azt mondanám inkább, hogy egy érzés van bennem. Hogy ott ahol vagyok, még nem szeretnék, nem tudok és nem is fogok megállni. Sokkal többet érzek magamban, ebben az edzésformában is, a csapatomban is. Egyszerűen nem érkeztem még meg oda, ahol lenni szeretnék.

 

     4. Milyen korosztállyal foglalkozol a legszívesebben?

Én nem a korban hiszek, hanem a hozzáállásban és gondolkodásban. Mivel foglalkozom egészen kicsikkel is (5éves kortól), így láttam már bámulatos hozzáállással, felnőtteket megszégyenítő gondolkodással megáldott gyerekeket. Az élet és az évek megtanítottak, hogy a kor az csak egy szám. Az számít, kiben mi van! Mit szeretne az illető, mennyire szeretné azt, és mit hajlandó megtenni érte.

Összességében szeretek emberekkel foglalkozni. Igazából imádom a kisgyerekeket, de a felnőtt embereket is. Mindegyiknek megvan a maga szépsége és varázsa. Mikor egy kicsi néz tátott szájjal, vagy az anyukája meséli, hogy a példaképének tart. Ha egy olyan korú srác azt mondja, hogy úgy szeretne kinézni, mint én, vagy esetleg egy tőlem jóval idősebb ember tiszteletét sikerül kivívni azzal, hogy elismer a saját területemen, az egyszerűen fantasztikus!

 

     5. Szerinted milyen tulajdonságaid, készségeid segítenek előre jutni ebben a közegben? Miben vagy más, mint a többi prezenter?

 Hogy nem a megélhetésért csinálom. Hogy akkor is ezzel foglalkozom, amikor mást csinálhatnék. Ez a szenvedélyem, a hivatásom, az életem, a hobbim. Ezeken az embereken keresztül, amiket tanítok nekik, hagyom hátra az örökségem és majd később a családomon és gyerekeimen keresztül. Mivel szeretnék letenni valamit az asztalra, ahogyan az a mesém elején is elhangzott, nagyon igyekszem jó munkát végezni.

Az az ember, aki azt hiszi, hogy csak akkor taníthat valaki, amikor készen van, hatalmasat téved! Soha nem leszünk készen, hiszen mindig lehet mit tanulni. Ez rám is igaz. Nagyon is! Jövőre jobb leszek mint most, utána pedig jobb, mint az előző évben. Egyszerűen nem szabad megállni. Ez pedig egészen addig működik, amíg a törekvés és alázat megvan ezirányban.

 

     6. A Te elképzeléseid szerint mitől számít valaki jó edzőnek?

Az edzői szakma szerintem sokkal többről szól, mint amiket általában gondolunk, vagy esetleg én magam is sokszor látok. Edzést tartani önmagában kevés. Motiválni valakit, hitet lehelni belé, vagy kölcsönözni neki óráról-órára, vagy amikor edzésen kívül eltántorodna esetleg, ott állni mellette! Ez egy magas szintű emberi kapcsolatot igénylő munka, ami nem minden esetben a teremben zajlik. Ehhez pedig jó empatikus képesség szükséges. Türelem és odaadás, az én meglátásom szerint. Hiszen minden ember más, és mindenkire más az ami hat.

Én azt tudom és érzem, hogy amikor edzést tartok a gyerekeimnek, ott nekem megáll az idő. Soha nem gondolok a múltra, a jövőre, a problémákra. Csak a jelen van. Egyszerűen jó érzés megélni. Visz magával egy érzés, amiben biztonságban tudom magunkat. Jó érzés látni őket, edzeni, foglalkozni velük, és adni nekik. Mert ez mindig visszajön. Egy elégedett mosoly, egy jóleső levél edzés után. Hogy büszkének érzi magát valaki amiatt, mert ennek a csapatnak a részese. Egy itt az edzésen elért eredmény, egy személyes információ, mert bizalmat szavaz valaki nekem emiatt. Soha nem a pénzt néztem ebben és nem is fogom. Aki erre fókuszál, ne menjen edzőnek! Az emberi hála és értékek a fizetség, amit nem lehet pénzzel megvenni.

 

     7. Most lett vége egy több hetes diétának. Készülsz valami nagy dobásra a közeljövőben?

Minden évben megcsinálok egy diétát, egy amolyan önmagam mentális, fizikális helyretételének/fejlődésének érdekében. Ezt szükségesnek tartom, mert úgy hiszem, ez generál sok mindent körülöttem. Egész évben tartok egy formát, mert szeretem csinálni, viszont egy ilyen időszak mindig embert próbáló számomra. Folyamatosan szeretnék ebben a világban is fejlődni, de elzárva a fitness világtól. Az nem az én helyem, mert nem tartom igaznak és valódinak. A célokat sem, mert ahogyan sokszor elérik, azok sem igazak.

Egy ideje a külföldön gondolkozom, hogy megpróbáljak kint élni, ott megvalósítani magam és azt amit eddig felépítettem. Erre most úgy néz ki lehetőség is van. Ez 1-2 hónapon belül hamarosan elválik. Meglátjuk mit hoz az élet :).

 

     8. Itt a nyár. Mindenki hatalmas életmódváltásban van, hogy jól mutasson a fürdőruhájában. Van esetleg valami javaslatod számukra? Hogyan lehetnek sikeresek?

Lehet, hogy nem leszek szimpatikus a következő pár sorral. Akik lemondások nélkül, áldozatok nélkül, befektetett idő és energia nélkül szeretnének eredményt elérni a testüket, vagy akár az életüket illetőleg, azok sosem fognak elérni oda, ahova szeretnének. Egy működő rendszert tudok javasolni, amiben a helyes táplálkozás, a rendszeres edzés is szerepet játszik és nem hetes villámdiétákra gondolok ezalatt! Az embereknek azt kellene elfogadni, hogy nem jön a jó tündér, aki majd egy csodaszerrel eléjük áll és "Huss, egy hét alatt rendben is vagy!"

Idő, munka és türelem. Akárki akármit csinál, ilyen az élet, el kell fogadni és eszerint élni. Ezekkel a szabályokkal kell kihozni a legjobbat abból az időből, ami a rendelkezésünkre áll. Szükséges előre gondolkozni, mert időbe telik, mire a test formálódik. Ha erre valaki ráérez, láthatja, hogy nem olyan szörnyű ez, hanem egyenesen lehet élvezni, szeretni, mert amellett, hogy áldozunk érte, kapunk is cserébe.

 

     9. Gondolom gyakran kapsz megjegyzéseket, hogy ilyen izmokat nem lehet dopping nélkül elérni. Mit gondolsz a doppingról?

Igen, de már nem olyan sokszor mint régebben. Lehet, hogy inkább nem mondják :).

Deres Ádám kockahas

Ha őszinte szeretnék lenni, én vagyok az az ember, aki olyan távol tartom magam ezektől a szerektől, amennyire csak lehet. Ennek rengeteg oka van. Ha valaki végigolvassa ezt a cikket rájöhet, hogy hitelességre törekszem, hogy nem csak a fizikális változást helyezem előtérbe. Sőt! Azokat a dolgokat amiket csinálok, egyszerűen doppinggal nem lehet elérni. Nem vagyok egy izomkolosszus. Dolgozom és a munkában hiszek! Abban az útban és a közben szerzett tapasztalatokban, amiket magunkért teszünk.

Én egyszerűen azt nem értem a doppingban, hogy miért jó? Mert az én véleményem szerint egy HAZUGSÁG. Ebből következően azt nem értem, milyen ember szeret hazudni magának? Kiállni a színpadra, elvinni egy érmet, egy kupát azzal, ami nem ő! Ezzel a tudattal lefeküdni, ezzel a tudattal biztatni más embereket, hogy ezt el lehet természetes úton is érni...

Bele lehet menni, hogy minek milyen hatása van, de egyszerűen nem. Ez felelősség és nem tartom sem fairnek, sem igazságosnak, sem pedig etikusnak. Én ellenzem ezt egészen őszintén, többek között emiatt is tartom magam távol a fitness világtól. Nem akarok ennek a részese lenni. Én azt mondtam és ígértem meg magamnak, hogy el fogom érni azt, hogy az emberek megismerjék a nevemet, anélkül, hogy ebben részt kellene vennem. Ez pedig így is lesz!

 

     10. Mit tanácsolnál azoknak, akik el szeretnének kezdeni sportolni?

Én nagyon becsülök minden embert, aki megpróbál egy új útra rálépni. Lehet, hogy még nem tökéletes, lehet, hogy még nem az igazi az az erőnlét, lehet, hogy még nem az igazi az a test, vagy gyakorlat. De az esély abban a pillanatban, hogy elkezdi folyamatosan csinálni, ott van, hogy majd egyszer az lesz és olyan lesz, amilyennek annak lennie kell.

Viszont ami személyes észrevétel, hogy a mai gyorsuló világban minden le van egyszerűsítve, fel van gyorsítva! De vannak olyan dolgok, amiket nem lehet felgyorsítani, vagy siettetni. Utána kell járni információknak, miérteknek, meg kell ismerni saját testünket. Meg kell tanulni koncentrálni és meghallani azt, amit a saját testünk súg. Egy testünk van és arra pedig vigyázzunk és tartsuk formában, tiszteljük!

Ha valaki ezt betartja, ezután a pár sor után biztos vagyok benne, hogy többet fog tudni tenni, mintha egy regényt írnék. Mert látja a szabályokat, aki pedig betartja a szabályokat és hajt, az menni fog előre. Miért? Mert aki akar, az megtalálja a módját annak, hogy előrébb jusson. Mert meg AKARJA találni a módját! Ha valamit nagyon szeretnétek, útközben se feledkezzetek meg arról, mennyire is szeretnétek azt.

Motiválni bármi tud! Egy jó nap, egy jó zene, egy kedves szó, egy motivációs videó. A legnagyobb motiváló erő pedig te saját magad vagy és az a gondolat, hogy elérheted a céljaidat.

Szeretném, hogy ha ezt elolvassátok, tudjátok azt, hogy bármi lehetséges és bármit elérhettek. Annyi ember bizonyította ezt már be, lehetetlen körülmélnyekből jőve is. Szerencse volna? Van aki ezt a szót használja. Én inkább azt mondanám, munka és hit.

"A világ már számtalanszor bebizonyította, hogy nem számít hova és mibe születtél, mert kizárólag mi döntjük el utunk során azt, hogy mire születtünk és mivé válhatunk. És ezt én is be fogom bizonyítani a világnak!"