Kezdődik az olimpia, Hajrá Magyar Csapat!

Kezdődik az olimpia, Hajrá Magyar Csapat!
Garai Judit
2016. augusztus 3.

Folytatódik-e a hagyomány, kitart-e a négyévenkénti egész nemzetre kiterjedő „de jó magyarnak lenni” hangulat a 2016-os riói olimpián is? 

Van-e magyar sportrajongó a Földön, akit nem foglalkoztat ez a kérdés mostanában?

Az egész világ figyeli ámulva, amit mi magyarok az olimpián teljesítünk. Sem lélekszámunk, sem gazdasági potenciálunk nem indokolja, hogy az elitben, általában az országok rangsorában a top 10-ben szerepeljünk.

Akkor mi is a „MAGYAR TITOK” szerintem?

Biztosan szerepe van a kis nemzetekre jellemző kitűnni vágyásnak, párosítva a jó értelemben vett kurucos virtussal. Ez „kódoltan” dübörög olimpikonjainkban. És persze, mennyi sok edzés, hajnali kelés, kudarc, fáradtan készülés az iskolai feladatokra, lemondás az ár, amit fizetni kell!

Ezen kívül sok mindenre szükség van még, mint például tehetségre, tehetséges versenyzőkre. A tehetség azonban külön foglalkozást, odafigyelést igényel, hihetetlen sok áldozatot elsősorban a szülőktől, a családoktól, a sportszakemberektől.

Szerepe van benne a megszerezhető sikernek, elismerésnek, mind erkölcsi mind anyagi értelemben. Bár úgy gondolom, ez az utóbbi legfeljebb a felkészülés során bővíti a motivációs bázist, a legkisebb a súlya, amikor a sportoló már a rajtvonalon áll.

Ezzel nagyjából, a teljesség igénye nélkül, készen is lennénk a felsorolással. Ebből kell főznünk, ebből kellene ismét világra szóló sikereket elérnünk Brazíliában az olimpián!

A Fitness Akadémia leginkább a sportszakemberek felkészítésén, felkészültségén keresztül szemléli az eseményeket. Milyen edzéselméleti, - módszertani megközelítést alkalmazzunk? Milyen sportélettani törvényszerűségekre figyeljünk? Küzdjünk minden ellen – ide értve a doppingolást is -, ami sérti a fair play szabályait! Végül, hogyan fordítsuk személyessé, hogyan alkalmazzuk tanítványunkra az elméleti ismereteket? A jó sportszakember nem csak a terhelésre és pihenésre/pihentetésre figyel, hanem egy személyben kicsit pszichológus is, pedagógus is, aki derék embereket nevel, formálja tanítványai személyiségét

Bár szakképző intézményként alapvetően a rekreációs sportra fókuszálunk, valljuk, hogy itt is csak a legmagasabb szintű tudás az elfogadható! Olyan magasra tettük a mércét, hogy a versenysportban, a riói olimpián is szép számmal tűnnek fel egykori tanulóink!

Külön drukkolunk Csipes Ferencnek, akinek vezetésével már 2012-ben a londoni olimpián bajnokok lettek női versenyzőink, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Kovács Katalin. A szintén londoni olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina is nálunk tanult és szerzett szakképesítést, gondolva a sportpályafutása utáni időkre is… Ez majd később jöhet el számára, hiszen most is ott ül a négyesben, Szabó Gabival, Kozák Danutával, Csipes Tamarával, bőszen készülve a címvédésre, amire – lássuk be – minden esély adott. Kozák Danuta egyes hajóban is címvédésre készülhet az 500m-es versenytávon. Az elmúlt 4 évben Somogyi Béla volt az edzője, aki szintén a Fitness Akadémián szerzett szakképesítést.

Összefoglalva, már érintettségünk miatt is, Hajrá Magyar Csapat!

Hasonló témájú cikkeink