11 tipp az egészséges strandolásért

11 tipp az egészséges strandolásért
Sándor Alexandra Valéria
2017. július 5.

Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes figyelni ahhoz, hogy zavartalanul élvezhesd a vízparti nyaralást.

1. Kell a fényvédelem

Akár a parton töltesz több időt, akár a vízben, mindenképpen fényvédelemre van szükséged. Válassz olyan fajtát, amelyik vízálló, és legalább 30 faktoros – ez az érték ugyanis azt jelenti, hogy a készítmény az UV-sugárzás 97%-át kiszűri. Legalább 30 ml kell belőle, hogy alaposan bekend az egész testedet. Ne hagyd ki az orrodat, a füledet, az ajkadat és a lábfejedet sem! Jó, ha már otthon sort kerítesz a műveletre, hiszen a fényvédelem kialakulásához általában 20-30 perc szükséges.

A kenegetést kétóránként meg kell ismételned – a leégés leggyakoribb oka ugyanis az, hogy sokan megfeledkeznek róla: a hatás messze nem tart ki a nap végéig.

 

2. Számít az árnyék

Délelőtt tíz és délután négy között mindenképpen tarts hosszabb szüneteket, amikor nem tartózkodsz közvetlen napfényben. A napernyő, a sátor, a széles karimájú kalap vagy egy nagyobb fa árnyéka is tökéletes. A bőrgyógyászok egyenesen azt javasolják, hogy ebben az időszakban érdemes beltéri helyiségben ebédelni, és a délutáni sziesztát is ilyen helyen tartani. Ennek oka, hogy az UV-sugárzás nagyjából 70%-a árnyékban is "hat". Nem kell tehát amiatt aggódnod, hogy árnyékban nem barnulsz! A csekély különbségért pedig nem éri meg bevállalni a napszúrás vagy a hőguta veszélyét.

 

3. Igyál sok vizet!

Egy félliteres palack messze nem elég, ha nyáron aktív időtöltést tervezel a szabadban. Semmiképpen se add alább két liternél! Lehet, hogy emiatt nem is kell cipekedned, hiszen a kisebb üveget vagy a kulacsodat időről időre újratöltheted – persze, miután meggyőződtél róla, hogy valóban ivóvíz folyik a csapból.

Akkor se feledkezz meg a kortyolásról, ha éppen a vízben vagy! Mivel úszás közben nem érzed, hogy verejtékeznél, ezért a kiszáradás veszélye megnövekszik. Bár tényleg jó kis anekdota lenne abból, ha pont a medencében vagy a tengerben száradnál ki, jobb az ilyen élményt kihagyni, és óránként legalább egyszer kijönni a vízből és egy nagy pohár vizet felhajtani.

 

4. Alkoholt inkább ne

Az alkohol és a vízpart nem túl jó párosítás. Egyrészt azért nem, mert az ital befolyásolhatja az ítélőképességedet és a térérzékelésedet, így veszélyes magatartásra ösztönözhet. Talán azok közé tartozol, akik erre csak legyintenek, hogy "ó, de hát én bírom" – ám a másik kellemetlen mellékhatás elől akkor sem menekülhetsz: ez pedig nem más, mint hogy az alkohol vizet von el a szervezettől, tehát gyorsítja a kiszáradási folyamatot.

Ha tehát strandbuliról van szó, kortyolj inkább szeszmentes frissítőket. És másnaposan is kerüld el a partot, ha lehet, mert a macskajaj nem más, mint egy kiszáradással járó enyhe mérgezés nyoma.

 

5. Kéznél az elsősegély

Egy kis elsősegély szett segít, hogy az apróbb kellemetlenségek ne tehessék tönkre a nyári időtöltést. Legyen nálad aloe vera gél a nap okozta bőrpír enyhítésére, fájdalomcsillapító minden esetre, vízálló sebtapasz a karcolásokra, sebfertőtlenítő és vattakorong pedig a kisebb sérülések fertőtlenítésére. Gyulladáscsökkentő krémnek is hasznát veheted a rovarcsípések ellen, a szemöldökcsipesz jó a szálkák ellen, és fülcsepp is kell, ha tudod, hogy érzékeny a füled. Ha tengerpartra készülsz, nem árt tudnod, hogy az ecet hatékony megoldás a medúzacsípésre. A kézfertőtlenítő és a rovarriasztó spray szintén alap felszereltség.

 

6. Ne felejtsd el a gyógyszert!

Az egész napos kirándulások és a hosszabb utazások tervezésénél fontos gondoskodni arról, hogy ha bármelyik résztvevő gyógyszert szed, vagy pedig valamilyen táplálékkiegészítőt kúraszerűen, akkor azt bevehesse. Bizonyos készítmények fokozhatják a napfényre való érzékenységet, az étrendkiegészítők között viszont akadnak, amelyek pont, hogy növelik a bőröd ellenálló képességét a napsugárzással szemben.

Figyelj arra is, hogy hol tárolod ezeket, mert előfordulhat, hogy magas hőfokon veszítenek a hatékonyságukból, tehát nincsenek jó helyen egy tűző napon hagyott hátizsák zsebében.

 

7. Nassolj ésszel!

A lángos, a hamburger, a pizza és a palacsinta klasszikus strandkajának tűnnek ugyan, mégis rossz választást jelentenek ebédre, mert túlzottan megterhelik a napsütéstől kitikkadt testedet. Könnyű ételek fogyasztásával sokkal jobban élvezheted a vízparton töltött időt: egyél friss gyümölcsöt, ropogtass zellerszárat, vagy válassz egy kis diákcsemegét nassolnivaló gyanánt.

Főételnek salátát, fehér húst és halat javasolnánk, szendvicsből pedig sonkás-zöldséges teljes kiőrlésűt. Fagyi és jégkrém ésszerű mennyiségben jöhet, de a cukorkómát inkább ne vállald be, mert sokkal "nagyobbat üt" a napfényben.

 

8. Vigyázz a gyerekekre!

Ha családdal mész, vagy a baráti társaságodban csemeték is vannak, készülj néhány játékkal, hogy biztosan ne unatkozzanak. Homokközelben a vödör és a kislapát örök sláger, ám ezekkel sem szabad őrizetlenül hagyni a piciket. A vízben pedig még a megszokottnál is fokozottabb felügyeletet igényelnek, amit a felnőttek akár meg is oszthatnak egymás között, hogy mindenkinek jusson idő az önfeledt úszásra, matracon lebegésre, vagy egyszerűen csak egy kis pihenésre a parton. A gyerekek lábán jó, ha van egy kis gumiszandál, ami megvédi a talpukat a kavicsok, a forró homok és a törött kagylók okozta sérüléstől.

 

9. Vigyél egy jó könyvet!

Könyvmoly vagy? Esetleg éppen ellenkezőleg, és idejét sem tudod, mikor olvastál utoljára? Egy vízparton töltött nap tökéletes alkalmat jelent, hogy végre nekiláss annak a kötetnek, amelyik már régóta érdekel, csak nem volt lehetőséged belekezdeni. A tested örülni fog, hogy végre árnyékban pihensz egy kicsit, az agyadat viszont így is át tudod mozgatni. Még egy habkönnyű regény is szellemi aktivitást jelent, hiszen megdolgoztatja a képzeletedet.

 

10. Áramlás és örvények

A természetes vizek rengeteg meglepetést tartogatnak, amelyek közül nem mind kellemes. Akár ismerős a terep, akár nem, fontos tudnod, hogy az áramlatok kiszámíthatatlanok lehetnek. Ha például érzed, hogy a tenger hullámzása hirtelen lehetetlenné teszi, hogy kiússz a partra, ne ess pánikba! Múló jelenségről van szó, amin könnyedén úrrá lehetsz, ha nem állsz neki árral szemben úszni. Ilyenkor haladj a parttal párhuzamosan a sodrás enyhüléséig, és utána már simán ki tudsz jönni.

 

11. Tudd, mi merre van!

Nagyobb kirándulás vagy utazás esetén érdemes előre megnézned, milyen boltok, éttermek, kávézók és orvosi rendelők vannak a közelben. A Google Térképeknek szerencsére van olyan szolgáltatása, hogy ezeket a térképrészleteket ingyen letöltheted, és később akár internetkapcsolat nélkül is működik majd a navigáció az adott területeken. Reméljük, az lesz a legnagyobb "vészhelyzet", ha esetleg megéheztek – de akkor sem jön rosszul az ilyen segítség, ugye?