Nem izmosodsz? Lehet, hogy kevés a tesztoszteronod

Nem izmosodsz? Lehet, hogy kevés a tesztoszteronod
Sándor Alexandra Valéria
2017. augusztus 8.

Férfigond: ha helyesen táplálkozol és edzel, mégis úgy érzed, hogy mindez messze nem vezet a kívánt eredményhez, akkor talán az a baj, hogy alacsony a tesztoszteronszinted.

A kor előrehaladtával természetes, hogy egyre kevesebb nemi hormont termel a szervezeted. Az orvosok azonban megfigyelték: az utóbbi évtizedekben nagy változás történt, hiszen a tesztoszteronszint csökkenése már messze nemcsak a negyven feletti férfiak gondja, hanem akár a húszas éveik elején járókat is érintheti.

A tünetek közül az állandó kimerültség, a gyengeség, a depresszív hangulat és a libidócsökkenés a leggyakoribb – mint ahogy az is beszédes, ha az izmok nem akarnak gyarapodni. Persze, ezek a panaszok nem kizárólag a normálisnál alacsonyabb tesztoszteronszint velejárói lehetnek, mert például pajzsmirigy vagy egyéb probléma is okozhatja őket.

 

Mi az a tesztoszteron, és miért csökken a szintje?

Ez az a férfi nemi hormon, ami serdülőkorban gondoskodik az izmok épüléséről, a hang mélyüléséről, illetve a külső nemi szervek méretének növekedéséről. Felnőttkorban pedig segít megőrizni az izmok és a csontok épségét, továbbá a szexuális vágyat is.

Az endokrinológusok a végletekig leegyszerűsítve úgy fogalmazzák meg a dolgot, hogy "a tesztoszteron teszi férfivá a férfit". Ezzel a kijelentéssel viszont nem árt óvatosan bánni, mert a hormonnak a szintje már 30 éves korban elkezd fokozatosan csökkenni – amitől természetesen nem lesz kevésbé férfi a férfi, bár tény és való, hogy a csökkenés olyan tünetekkel járhat, amik pont a férfiúi önérzetet ássák alá. Gyakran előfordul, hogy a páciensek a libidójuk mérséklődését az idő múlásának tudják be, pedig a jelentős visszaesés gyakran egy kezelést igénylő egészségügyi gond, az alacsony tesztoszteronszint jele.

A merevedési zavarokat és az "elpuhult" testet sokáig más betegségek számlájára írták, például a szívproblémákéra, a magas vérnyomáséra vagy a cukorbetegségére. Noha ezeket is kétségkívül kezelni kell, a tesztoszteronszint beállítása nélkül általában sem a vágy, sem pedig az izmok nem jönnek vissza.

 

A hiány tünetei

  • Kimerültség:

A megfelelő mennyiségű alvás ellenére állandóan fáradt vagy, vagy egyszerűen csak olyan, mintha a megszokottnál kevesebb energiád lenne? Mindkettő lehet az alacsony tesztoszteronszint jele.

 

  • Bajok az ágyban

Ritkábban vagy egyáltalán nem kívánod az együttléteket, esetleg rövidebb ideig tart vagy gyengébb a merevedésed? Ez egy zavarba ejtő probléma, de ne feledd, hogy az orvosnál nincs tabu, így jobb, ha minél előbb beszélsz róla egy szakemberrel!

 

  • Koncentrációs nehézségek

A túl kevés tesztoszteron nemcsak az ágyban okozhat teljesítménybeli gondokat, hanem a munkahelyeden is. Ha azon kapod magad, hogy egy ideje már képtelen vagy összpontosítani, és nagyon könnyen elkalandozik a figyelmed, akkor talán hormonális eredetű a probléma – különösen, ha a többi tünet alapján is magadra ismersz.

 

  • Hangulatingadozás

A hormonok nemcsak a nők hangulatával művelhetnek furcsa dolgokat. Ha időként belőled is előtör a házisárkány, vagy hirtelen még az élettől is elmegy a kedved, akkor joggal gyanakodhatsz, hogy valami nem stimmel. Az egyik leggyakoribb jel, hogy azok a dolgok, amikért odavoltál eddig, már nem lelkesítenek.

 

  • Kevesebb izom

Említettük már, hogy a tesztoszteron nélkülözhetetlen az izomépítési folyamathoz. Így amikor alacsony a szintje, akkor nehezebben jönnek létre a testedben új izomszövetek, a meglévők pedig sajnos gyorsabban bontódnak le. Jó hír, hogy a rendszeres edzés már önmagában is előnyös a tesztoszterontermelés szempontjából. Minél több izmodat átmozgatod – lehetőleg súlyokkal – annál jobb!

 

  • Több zsír

A baj nem jár egyedül: nem elég, hogy "összeesik" a bicepszed, még a pocakod is nagyobb lesz, ha lecsökken a tesztoszteronszinted. Ha ugyanis a szervezeted nem izmok építésére használja fel a bevitt energiamennyiséget, akkor azt fog építeni, amit tud: zsírraktárakat. A folyamat viszont fordítva is működik: ha most éppen túlsúllyal küzdesz, és elkezdesz fogyni, akkor a szervezeted egyre több tesztoszteront fog termelni.

 

  • Ritkuló szőrzet

Az arcodon, az ágyékodon, a karodon és a lábszáradon is megfigyelheted a ritkulást, ami szerencsére a hajat nem szokta érinteni. Azt viszont jó előre tudnod kell, hogy a tesztoszteronpótló terápia már befolyásolhatja a hajnövekedést is – erről mindenképpen beszélj az orvosoddal!

 

  • Alacsonyabb csontsűrűség

A csontritkulás igazából nem női betegség. Bárkivel előfordulhat, és férfiaknál a tesztoszteronhiány igen gyakori oka. Ha nem dohányzol, egészségesen táplálkozol, rendszeresen edzel, és alig iszol alkoholt, a hormonjaid akkor is "elintézhetik" a csontsűrűség csökkenését, ami sajnos növeli a törések veszélyét.

 

  • Alvászavarok

Nehezebben alszol el, és gyakran felriadsz éjszaka? Ha igyekszel fenntartani a rendszeres napi rutint, így nem zavarod össze a szervezetedet, akkor ennek eleve kisebb az esélye. Alacsony tesztoszteronszinttel viszont megeshet, hogy felborul az egyensúly, ahonnan egyenes út vezet a már említett fáradtsághoz.

 

Diagnózis és kezelés

Szerencsére egy egyszerű vérvétellel megállapítható, hogy van-e baj a tesztoszteronoddal. A 12 nmol/l alatti érték egyértelmű hiányról árulkodik, ám már 15-nél is előfordulhatnak panaszok. Mint ahogy az sem ritka, hogy valakinek "véletlenül" derül fény a kórosan alacsony értékre, mert még az említettek egyikét sem tapasztalta.

Ami a kezelést illeti, nagyban függ attól, hogy hány éves vagy, milyen értéket mértek nálad, és folyamatban van-e nálad családtervezés. A kifejezetten spermiumszám-növelésre irányuló terápia ugyanis némileg eltér az általánostól. Az orvos injekciót, külsőleges gélt, antiösztrogén terápiát és aromatázgátló kezelést javasolhat, ami a dózist tekintve minden esetben egyedi.

A megfelelő kezelés hatására a tünetek kortól és helyzettől függően mérséklődnek, vagy akár teljesen el is múlnak.