Back to the gym! Így kezdj neki újra az edzésnek a nyári kihagyás után

Back to the gym! Így kezdj neki újra az edzésnek a nyári kihagyás után
Szabó Vivien
2017. szeptember 1.

Kánikula, fesztiválok, Balaton, rozé és sajtos-tejfölös lángos… Hát igen, a nyári forgatag könnyen elragadja az embert, és mire szeptemberben feleszmélsz, simán előfordulhat, hogy hónapok óta még csak eszedbe sem jutott, hogy edzeni menj.

De ne aggódj! Az ősz kezdetére sokan tekintenek úgy, mint egy második szilveszterre az évben. Ennél fogva, épp tökéletes az időzítés arra, hogy újra letedd a voksodat a rendszeres testmozgás mellett. Segítségként most összegyűjtöttünk neked 4+1 tippet, hogy zökkenőmentesen térhess vissza a megszokott edzésrutinodhoz. Készen állsz?

 

  1. Harátozd el magad! 

Hangosan mondd ki – akár magadnak, akár a barátaidnak, családodnak –, hogy mostantól nincs több lazsálás. Tűzz ki egy rövid távú célt: például azt, hogy a következő egy hónapban heti négyszer biztosan célba veszed a konditermet vagy a futópályát, és ehhez tartsd is magadat!

Persze, ez nem azt jelenti, hogy azonnal kapcsolj teljes intenzitásra és szakadj meg a súlyok alatt, esetleg fuss neki egy félmaratonnak. Mozogj annyit és addig, amíg jól esik, de a heti négyből ne engedj!

Az első három hétben valószínűleg nagyobb kihívást jelent majd kitartani az elhatározásod mellett, de ha túl vagy a kritikus 21 napon, sokkal könnyebb lesz minden – ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy kialakíts egy új szokást az életedben, vagy jelen esetben visszatalálj egy régihez!

 

  1. Csinálj "helyet" az edzésnek!

A terv készen áll: heti négy edzés. Elmondtad már a barátaidnak, magadat is ráhangoltad a változásra – mégis könnyen elcsúszhatsz vele, ha nem építed bele az edzéseket tudatosan a napirendedbe. Éppen ezért, próbáld ahhoz tartani magadat, hogy mindig egy hétre előre kinézed, melyik nap mit szeretnél sportolni – lehet, hogy a közeli konditeremben már gerincjógát is tartanak? – és írd be a naptáradba!

Ez az apró szokás segít abban, hogy fix programként tekints az edzésekre, és újra belerázódj abba, hogy a mozgás a mindennapjaid része. Emellett az is jó ötlet, ha a többi programodat az edzések köré szervezed – így sokkal kevesebb teret hagysz magadnak arra, hogy az utolsó pillanatban módosíts a terveiden, és valamilyen kifogással lemondd az edzést.

A baráti találkozókat például duplán is érdemes sportolás utánra időzíteni – egyrészt extra motivációt ad az edzéshez, ha tudod, utána egy szuper program vár rád, másrészt a barátok elismerése is dob majd a lelkesedéseden! Az pedig már tényleg csak a bónusz, hogy a mozgás során felszabadult boldogsághormonoknak köszönhetően edzés után sokkal jobb hangulatban tölthetsz időt a számodra fontos emberekkel.

 

  1. Újra kezdő.

De az edzés újrakezdésére nem elég időt szakítani, lelkileg is fel kell készülni rá. Egy pár hónapos nyári kihagyás után például úgy lesz rajtad a legkisebb a nyomás, ha ismét kezdőként tekintesz magadra.   

Semmi értelme onnan folytatnod az edzést, ahol abbahagytad – ugyanazokkal a súlyokkal vagy ismétlésszámmal – mert így fennáll a sérülés veszélye, és a sikerélményt is elveszed magadtól. Inkább lépj hátra egy lépést, és legyél magaddal ugyanolyan megengedő, mint a legelején. Tudatosan vedd lejjebb az intenzitást és várj türelemmel! Meglátod, gyorsabban visszarázódsz majd, mind hinnéd, és sokkal tovább kitart a motivációd, ha nem purcansz ki hetekre az első "visszatérő" edzés után!

 

  1. Együtt könnyebb!

Egy társ az élet minden területén megkönnyíti a dolgodat, ha jól tudtok együttműködni. Az edzéshez – pláne, az edzés újrakezdéséhez – mindenképp olyan partnert válassz, akinek hasonló célkitűzései vannak, mint neked, és ugyanonnan indultok. Fogadjátok meg, hogy kölcsönösen segítitek egymást, és ha valamelyikőtök le is mondja az edzést egy halaszthatatlan program miatt, rögtön új időpontot kell találni a helyére. Motiváljátok és segítsétek egymást – ezzel nem csak magatokat, de a barátságotokat is meg tudjátok erősíteni, és sokkal könnyebben kitartotok az elhatározásotok mellett, mintha külön-külön próbálkoznátok.

 

+1 Ne hagyd, hogy bármi is elvegye a kedved!

A heti négy edzésből valamiért csak kettő jött össze? Sokkal kevesebbet bírsz, mint amire számítottál? Idegesít a folyamatos izomláz? Már eltelt egy hónap, és nem látod magadon a változást? Ezek közül egyik sem ok arra, hogy elkeseredj!

Az edzésben az a legjobb, hogy amíg mozogsz, csak magaddal foglalkozol, magadon dolgozol. Ez felfrissíti a lelket, táplálja az önbizalmat és erősíti a jellemet. Teljesen mindegy, hányszor jutottál el edzeni, ahogy az is, hogy a tested milyen gyorsan kezd el reagálni a változásokra. A legfontosabb lépést már megtetted, magadért. Erre igazán büszke lehetsz, ahogy arra is, hogy a nyári kikapcsolódás után újra odaálltál a startvonalhoz!

Hasonló témájú cikkeink