A legjobb tippek hátfájás ellen

A legjobb tippek hátfájás ellen
Sándor Alexandra Valéria
2017. szeptember 15.

A hátfájás becslések szerint ötből négy embert érint. A bajt éppúgy okozhatja akut sérülés, mint folytonos megerőltetés. Segítünk néhány tanáccsal, hogy le tudd küzdeni!

Maradj mozgásban!

A tudomány állása ebben a tekintetben is folyton változik: míg régen az ágynyugalmat tartották a gyors gyógyulás zálogának hátfájás esetén, ma már bizonyított ténynek számít, hogy ajánlott legalább a mindennapi teendőket ugyanúgy elvégezni. Pihenésből bőven elég az éjszakai. Az viszont egyenesen nélkülözhetetlen is, mert megfelelő mennyiségű és minőségű alvás híján nem tudnak a szöveteid regenerálódni.

 

Folytasd az edzést!

A törzsizmok terhelését és a súlyemelést ugyan nem ajánlott változatlan intenzitással folytatni, de az biztos, hogy a kisebb intenzitású mozgás jót tesz. Sétálni és úszni például kifejezetten hasznos – sőt, utóbbit akár receptre is felírhatja az orvos.

Krónikus hátfájás esetén előfordulhat, hogy gyógytorna szükséges, amiről fontos tudni, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem a gerincferdüléssel küszködő gyerekek és a reumás idősek sportja: megfelelő szakember vezetésében tele van élvezetesen átmozgató gyakorlatokkal. Profi sportolóknál és versenytáncosoknál nem ritka, hogy az edzésprogram része a gyógytorna, így abszolút nincs mit szégyellni rajta.

 

Figyelj a tartásodra!

Hiába egy kiadós edzés után fájdult meg a hátad – lehet, hogy a rossz mozdulat vagy a túlterhelés csak az utolsó csepp volt a pohárban. A gerinc természetes görbületével ellentétes rossz testtartás sajnos éveken, évtizedeken át gyengítheti és deformálhatja a csigolyákat és a hátizmokat.

Nemcsak arra kell figyelni, hogyan állsz vagy jársz, hanem arra is, hogy egyes tevékenységek közben hogyan tartod magad: elvégre nem mindegy, hogyan ülsz a munkahelyeden vagy a kocsiban, hogyan eszel vagy olvasol, illetve hogyan takarítasz. Helytelen testtartással sajnos akár a másfélszeresére is növelheted a hátadra nehezedő nyomást, akár egy egyszerű fogmosás közben – és az a három perc talán nem tűnik soknak, de ha összeadod, akkor szép kis időtartam jön ki belőle.

 

Keress fel egy szakembert!

A krónikus hátfájás kezeléséhez szakember segítsége szükséges. A helyzet súlyosságától és a körülményektől függően orvosra, gyógytornászra vagy képzett trénerre lehet szükség, versenysport esetén pedig természetesen az összesre. A fájdalomcsillapító ideig-óráig gyógyírt jelent ugyan, de a tüneti kezelés sohasem jelent igazi megoldást. Ha sikerül "helyretenni" a hátadat, akkor nem kell majd úgy bekapdosni a bogyókat, mint a cukorkát.

 

Legyél hajlékonyabb!

A gerinc menti izmok állapotát alapvetően befolyásolja a flexibilitás – és ez természetesen fordítva is igaz. A hátfájás megszüntetéséhez az a cél, hogy a lehető legegyenletesebben oszlasd el a súlyodat tetőtől talpig. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az érintett izmaid rugalmasabbak legyenek.

Az egyik legjobb gyakorlat, ha leülsz az ágy szélére, és felemeled az egyik lábadat. Nyújtsd meg a combod hátulsó részét, és közben egyenes háttal hajolj előre, amennyire tudsz. Nem baj, ha eleinte csak egy kicsit megy. Próbálkozz kitartóan, és előbb-utóbb hajlékony leszel!

 

Hűtés és melegítés

A meleg vizes tömlő vagy a jegelés sokat segíthet, ha akut sérüléssel van dolgod. Az orvosok többsége az első 48 órában a jegelést ajánlja – főleg, ha duzzanatot is tapasztalsz – utána pedig a melegítést. Azt viszont elég nehéz eldönteni, hogy összességében melyik módszer hasznosabb. A legegyszerűbb, ha azt veted be, amelyik éppen jólesik. De ne feledd, hogy ez sem csodaszer krónikus fájdalmak esetén!

 

Aludj jól!

Nemcsak az számít, hogy kialudd magad, hanem az is, hogy a megfelelő pozícióban és jó minőségű matracon tedd. Ha a hátadon tudsz a legjobban pihenni, érdemes hengerpárnát tenni a térdhajlatod alá. Amennyiben az oldaladon fekve alszol, a térded közé tett párna segíthet egyenesbe hozni a gerincedet. Hason szundítani pedig sajnos sehogy sem kifizetődő hosszú távon, mert mindenképp csavarodásnak teszed ki a gerinced nyaki részét.

 

Tedd le a cigit!

A dohányzás nemcsak a tüdőt, a szívet és az ereket károsítja. Kutatások bizonyítják, hogy a jelenlegi és a volt dohányosoknál is magasabb a hátfájás kockázata, mint azoknál, akik sohasem álltak be a füstölők sorába. Ez annak tudható be, hogy a nikotin összeszűkíti az ereket, azok átjárhatósága csökken, és emiatt visszaesik a lágyrészek vérellátottsága. Jó hír, hogy ez a folyamat leszokással valamennyire visszafordítható.

 

Beszéld ki magad!

Akár hiszed, akár nem, van igazság abban a szófordulatban, hogy a terheket a hátadon cipeled. De nem csupán szó szerint, hanem átvitt értelemben is! A hátfájás ugyanis sokkal gyakoribb azoknál, akik depresszióval vagy szorongással küzdenek. Az érzelmi állapotod tehát kihat a fizikaira, ami természetesen fordítva is igaz. Tehát ne csak az izmaidra figyelj, hanem az érzéseidre is!

 

Lazulj el!

Tudományosan elismert tény, hogy a jóga, a meditáció, a légzőgyakorlatok és a tajcsi nemcsak az elmét csendesíti el, hanem a hátfájást is csillapítja. Ennek több oka is van: az izmok ellazításával – vagy éppen jóleső átmozgatásával – egyrészt eleve csökken a fájdalom és javul az érintett részek vérellátása, másrészt pedig növekszik a fájdalomküszöb, ami szintén hasznos a mindennapokban.