Boksz edzésről ellesve – ötletek kardió edzéshez

Boksz edzésről ellesve – ötletek kardió edzéshez
Szabó Vivien
2017. október 31.

A boksz nem csak küzdősportként, hanem fitnesz edzésként is tökéletes, ha szeretnéd fejleszteni az állóképességed és növelni az erőnléted.

A boksz edzés az egész testedet jó alaposan átmozgatja, ráadásul úgy, hogy közben szinte észre sem veszed, hogy erőlködsz. Miért? Mert a boksz egyáltalán nem monoton mozgás, a változatos gyakorlatok közben pedig gyorsan pörögnek a percek, így biztosan nem fogsz unatkozni.

Lássuk, mire jók az egyes mozdulatok, és hogyan építheted be őket a kardió edzésedbe!

 

Karmunka

A kardió edzések során kevés figyelem irányul a karokra, hiszen az egy-két perces súlyzózáson kívül másra már a legtöbb esetben nem marad idő. Amikor futsz vagy biciklizel, persze folyamatosan használod a karizmaidat, de nem olyan intenzíven, így maximum csak fenntarthatod vele a jelenlegi állapotot, de semmiképpen sem fejlődsz.

A boksz edzésekről nagyszerű ütő mozdulatokat leshetsz el, a legegyszerűbb egyenes ütésektől, a könyök vagy a vállból induló mozdulatokig. Egyszerűen a levegőbe is ütögethetsz pár sorozatot dinamikus tempóban, de ha ezt kevésnek érzed, akkor nyugodtan használj az erőnlétednek megfelelő kézi súlyzókat!

 

Hátizmok erősítése

Ha az a cél, hogy a kardió edzéssel még extrán a hátadat is erősítsd, akkor remek megoldás, ha beiktatsz néhány boksz óráról ellesett mozdulatot vagy heti egyszer elmész egy boksz edzésre. Nyugi, nem kell profinak lenned ahhoz, hogy nem csak egy jó edzésben, de egy szuper élményben is legyen részed.

Ha keresztütéseket vagy alulról induló ütéseket végzel, akkor a vállad és a hátad izmai megfeszülnek, és valójában onnan indul a mozgás, még akkor is, ha észre sem veszed. Amikor a felsőtested mozog, lehet, hogy fel sem tűnik, hogy a hátad izmait is nagymértékben igénybe veszed, azaz lehet, hogy csak másnap, az izomláz első jeleivel érzed majd meg. Most, hogy ezt is tudod, azt tanácsoljuk, hogy ne csak a lábaidat és a karodat nyújtsd le kellőképpen, de a hátadra is szánj néhány plusz percet!

 

Lábmunka

A kardió edzések egyik legfontosabb eleme, hogy a lábmunka elég intenzív legyen, így az egész test kellőképpen fel tudjon pörögni ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát tudj elégetni adott idő alatt. Ha épp nem tudsz elmenni futni vagy biciklizni, és inkább otthon edzenél, akkor boxból ellesett mozdulatokkal feldobhatod az egyes gyakorlatok közötti szüneteket.

Hogyan csináld? Ha otthon van csak félórád az edzésre, akkor a felülések, a plankek és a különböző lábgyakorlatok között se állj meg! Állj kisterpeszbe és mozogj, hajolgass, mintha egy-egy ütést próbálnál kikerülni. Kipróbálhatod az egy guggolás-két ütés kombinációt is

 

Ha van boxzsák

A korábban említett gyakorlatok és mozdulatok akkor is jól működnek, ha a jelenlegi edzéseidbe próbálod őket beiktatni, azaz bárhol is legyél, remekül tudod végezni őket. Eggyel jobb a helyzet, ha olyan edzőteremben vagy, ahol van boxzsák. A zsák remek ellenállást biztosít, így biztosan nagyobb erőt fejtesz majd ki edzés közben, mintha nélküle edzenél.

A legjobb, ha egy előre megtervezett gyakorlatsort ismételsz háromszor vagy négyszer kisebb pihenőkkel, azaz különböző ütéseket, oldalsó és felső rúgásokat és elhajlásokat végzel. Persze mindeközben egyszer se állj meg, maradjon meg mindig a kisterpesz és a lábmozgás, hiszen ez az, amivel igazán hatékony eredményt érhetsz el!