Czanik Balázs: Nem tilos édességet enni!

Czanik Balázs: Nem tilos édességet enni!
Garai Judit
2018. április 23.

A legtöbben azért ijednek meg az életmódváltástól, mert azt gondolják, hogy soha többé nem ehetnek finomságokat. Volt hallgatónk, Czanik Balázs fitnesz edző, a Capoeira Aerobik megalkotója most eloszlatja a tévhiteket.

Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy ha valaki változtatni szeretne az alakján, akkor ne fogyókúrában, hanem életmódváltásban gondolkodjon! Vagyis egy jól felépített rendszert vigyen az életébe, sok mozgással és egészséges ételekkel.

Az életmódváltás nem azt jelenti, hogy életünk végéig folyamatosan edzeni kell, és csak csirkemellet lehet enni némi zöldséggel. Persze nem mindegy, hogy ki milyen alapról indul és mi a célja. Nagyon fontos, hogy bátran kérjen segítséget mindenki, mert sokkal eredményesebb lesz, ha szakemberrel dolgozik.

"Az édességet nem kell és nem is szabad teljesen mellőzni az étrendből, főleg akkor, ha valaki édesszájú. Az Ünnepelj és fogyj! című receptkönyvem elkészítése során épp az volt célom, hogy alternatívát tudjak nyújtani azoknak, akik fogyni szeretnének úgy, hogy közben változatos, finom és szénhidrátszegény édességeket is esznek." mondja Czanik Balázs.

Az a legfontosabb, hogy ismerjük meg azokat az egészséges alapanyagokat, amelyek nem hizlalnak. Ilyen például a cukor helyett az édesítőszer. Ebből már nagyon sokféle kapható – almacukor, eritrit, stevia, stb –, mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy melyiket bírja a szervezete a legjobban.

Emellett pedig a fehér lisztet és minden finomított alapanyagot el kell hagyni. Nem csupán a fogyás, hanem az egészség miatt. Helyette érdemes például zablisztet használni, de sok desszert készíthető proteinporral is.

Ezek azért hasznosak, mert alacsony a szénhidráttartalmuk, lassan szívódnak fel, ezáltal nem emelik meg hirtelen az inzulinszintet, ami utána hirtelen a mélybe zuhan. Ez a legrosszabb, amit a szervezetünkkel tehetünk.

Érdemes megismerni a legfőbb szabályokat, és azokat betartani, mert meglesz az eredménye! A mozgást, étkezést és pihenést pedig harmóniába kell hozni, mert akkor szolgálja az egészségünket.

Hasonló témájú cikkeink