7 gyakori kifogás az edzésre – megcáfoljuk őket!

7 gyakori kifogás az edzésre – megcáfoljuk őket!
Sándor Alexandra Valéria
2018. április 26.

Tudjuk: öreg vagy már, fáj a kisujjad, meg amúgy sem érsz rá. Pedig a három közül egyik sem igazi kifogás!

  1. "Nincs rá időm."

És arra van, hogy foglalkozz a mozgáshiány következményeivel, amik idővel óhatatlanul valamilyen egészségügyi problémában nyilvánulnak meg?

Az edzés energiát ad, nem pedig elvesz belőle. Így az időráfordítással tulajdonképpen energiát "vásárolsz" magadnak, ami kiváló üzlet, hiszen rövid és hosszútávon egyaránt megtérül. Az az igazság, hogy mindenkinek van ideje mozogni, aki jól be tudja osztani az idejét. Így hát a "nem érek rá" kifogás sohasem dicsőség.

Ha eddig te is előszeretettel hivatkoztál erre, akkor viszont bűntudat helyett már ma kezdj tiszta lappal, és határozd el, hogy gatyába rázod az életedet! A jól szervezettségnek ráadásul olyan előnyei vannak, amik messze túlmutatnak a fizikai egészségen. Amikor erre rákapsz, már fogalmad sem lesz, hogy bírtad másképpen.

 

  1. "Utálok edzeni."

A sport nem a szenvedésről szól! Ha mégis ezt gondolod, akkor valószínűleg negatív élményeid voltak eddig, és azokra alapozol. Rengetegen őriznek pokoli élményeket az iskolai testnevelés órákról. Szinte mindenkinek van olyan gyermek- vagy kamaszkori emléke, amikor gyengébbnek bizonyult a társainál, így beskatulyázta magát.

Kérdés, hogy ki szeretnél-e törni a régi emlékek fogságából, és megtapasztalni a mozgás igazi örömét? Hát persze, csak előbb tegyél hozzá rendet a fejedben! Vágj bele egy "kockázatmentes" mozgásformába anélkül, hogy bármi hajcsárkodás lenne a dologban. Szép lassan rá fogsz döbbeni, hogy a mozgás mindenednek jólesik. Amikor ez az alaphangulat már megvan, akkor jöhet majd a határfeszegetés.

 

  1. "Fáradt vagyok."

Kutatások bizonyítják, hogy akik rendszeresen edzenek, ritkábban és kevésbé fáradnak el. Ha tehát unod a kimerültséget, és szeretnél kirobbanó formában lenni mind otthon, mind pedig a munkahelyeden, akkor sportolnod kell!

Jó, ha el tudod különíteni egymástól a mentális és a fizikai fáradtságot. Előbbi azt jelenti, hogy matekpéldákat már nem oldanál meg hobbiból, a kocogás viszont belefér. Utóbbinál pedig fordított a helyzet – de ez fizikai munka esetén szokott jellemző lenni, vagy ha valamilyen egészségügyi probléma áll fenn.

A tényleges krónikus fáradtság általában tünet, és gyakran például vérszegénység vagy valamilyen hormonális gond áll a hátterében. Ha tehát szó szerint folyton elcsigázottnak érzed magad, menj el egy kivizsgálásra! Ha viszont tényleg csak kifogásként szoktad ezt mondani, ideje elfelejteni.

 

  1. "Rossz a térdem / a hátam / a satöbbim."

Pontosítsunk: mit értesz azalatt, hogy "rossz"? Régen fájdogált, vagy most is problémát okoz? Voltál-e vele orvosnál, és ha igen, akkor mi a diagnózisod? Természetesen nem vonjuk kétségbe, ha valóban valamilyen edzést akadályozó testi problémával küzdesz. Csak arra kérünk, hogy legyél magaddal őszinte, és amennyiben tényleg gond van, térképezd fel a lehetőségeidet!

A mozgás gyakran pont azoknak jelenti szó szerint az életet, akiknek valamilyen nehézségük van vele – éppen ezért a terápia ajánlott vagy egyenesen kötelező része. Beszélj az orvosoddal, mit ajánl neked!

 

  1. "Túl öreg vagyok."

A versenysportban óhatatlanul számít a kor, mivel az idő múlása a fizikai teljesítőképességre is kihat. Igen ám, de még az időseknek is van olimpiája! És felnőttek is beiratkozhatnak életük első balettkurzusára! Arról nem is beszélve, hogy a mozgást szó szerint bármikor elkezdheted: mindenképpen meg fogja hálálni a szervezeted.

Tanulmány is született már arról, hogy a korábban nem sportoló középkorúak mozgásprogramja is jelentős élettartam-növekedéssel jár. Ezek után az évek száma végképp nem lehet kifogás! Ha te ezt az alibit még nem sütheted el, küldd el sétálni vagy úszni a (nagy)szüleidet. A mozgás nekik is hasznukra lesz.

 

  1. "Nincs rá pénzem."

Tény, hogy nincs az a pénzösszeg, amit ne lehetne sportolásra elkölteni. Szebbnél szebb, márkásabbnál márkásabb ruhák, sportszerek és egyéb kiegészítők keresnek gazdát, így csak szándék és pénztárca kérdése, mennyit áldozol ilyenekre. Jó hír viszont, hogy ha nem tudsz, vagy nem szeretnél sokat költeni, mozogni akkor is lehet.

A futás, a saját testsúllyal végezhető gyakorlatok, a játszóterek, az ingyenesen használható kültéri kondiparkok egytől egyig olyan lehetőséget biztosítanak, ahol alapvetően nincs szükség a vásárlásra. Persze, ideális lenne egy minőségi cipő és ruházat, ám ezekhez sem kell feltétlenül bankot rabolnod – mint ahogy fitneszterem-bérletből is léteznek olcsóbb változatok!

 

  1. "Nem akarok sokat változtatni a testemen."

Akadnak olyanok, akiknek megadatik, hogy rendszeres edzés nélkül is olyan külsővel éljenek, amivel elégedettek. Ez önmagában szuper dolog, de a testnek bizony nemcsak külseje van, hanem belseje is. Márpedig a sport alapvetően befolyásolja a belső folyamatokat is – a külső változás csupán ennek a kivetülése lehet, és nem is mindig feltétlenül szükséges.

Ha tehát szeretnél egészséges vérképet – jó vérnyomással, pulzussal és koleszterinszinttel –, nagyobb tüdőkapacitást, jobb állóképességet, akkor a mozgást bizony akkor is neked találták ki, ha nem szeretnél magadról kilókat lefaragni. Ja, és egy kis izomtónus-javítás, szálkásodás, feszesedés még annak is a hasznára válhat, akinek fehérneműmodellekre hajaz az "előtte" állapota.