Éhen marad, aki válogat

Éhen marad, aki válogat
Fekete Márton
2018. május 8.

A cukorbetegek, ételintoleranciában szenvedők, vegánok 74%-a nem, vagy csak nehezen, talál étrendjének megfelelő fogást a magyar vendéglátóhelyeken.

Magyarországon is lenne már igény "mentes" ételekre, azonban a magyar éttermek többsége egyelőre még nem nyújt alternatívát. A Fitlife Cukormentes Cukrászda 500 fős felméréséből kiderül, hogy aki ma Magyarországon egészségügyi vagy egyéb okokból speciális diétán van, az egyáltalán nem, vagy csak nehezen talál az étlapokon az étrendjének megfelelő fogást.

 

Desszertet hozhatok?

A helyzet a desszertek szempontjából a legrosszabb. A megkérdezettek 87%-a bevallása szerint nem tud desszertet sem fogyasztani az éttermekben.

Erre a fogásra tudnak a legkevésbé alternatívát ajánlani a hazai vendéglátóhelyeken, pedig az éttermeknek szinte semmibe sem kerül cukormentes, laktózmentes, paleó, vegán vagy egyéb étrendekhez igazodó desszerteket is felvenni az étlapra. Ezek elkészítése nem jelent nagyobb kihívást, mint a hagyományos desszerteké, mindez csupán hozzáállás kérdése lenne.

"Az éttermeknek egy kis logisztikai feladatot jelent felvenni egy ilyen desszertet a lapra. Mindez megéri, hiszen igény volna rá" - tette hozzá Fekete Márton a Fitlife Cukormentes Cukrászda alapítója.

 

Legalább kedvesen tudnak "nem kiszolgálni"

Pozitívum, hogy a többség (70%) arról számol be, hogy az éttermek segítőkészek az egyéni kéréseivel kapcsolatban, még ha azt teljesíteni nem is tudják, mert nincs alternatíva.

A cukrászdák többsége már igazodott az igényekhez, a megkérdezettek ¾-e tudja hova forduljon, ha étrendjének megfelelő tortát keres. Ez az arány az utóbbi 1-2 évben fordult át.

Reményeink szerint az éttermek is nyitni fognak első lépésként a desszertjeikkel az igényekhez. Ezen sokat segítene, ha a cukrászdák és éttermek között együttműködések jönnének létre.

 

Van, aki inkább cukorbetegnek vallja magát, mert csak így veszik komolyan

A megkérdezettek 18%-a bevallotta, volt már konfliktusa a pincérekkel az egyéni kérése miatt. Emiatt van, aki inkább vallja magát cukorbetegnek, így nem kell magyarázkodnia, amikor cukormentes desszert után érdeklődik.

"Még mindig sokan nem értik meg, hogy az, aki mellőzi a cukrot az étrendjéből, nem sanyargatja magát, egyszerűen odafigyel a testére, ezért egyszerűbb azt mondani, hogy cukorbeteg vagyok, így nem kezdenek alkudozásba" - mondta a felmérés egyik résztvevője.

A megkérdezettek fele cukormentes étrenden van, egészségügyi okokból vagy megelőzés céljából. Tapasztalatunk alapján éppen a cukormentes sütemények elkészítése a legkevésbé bonyolult folyamat, hiszen rengeteg alternatíva létezik az édesítésre. A 2019-es éttermi trendek alakulása remélhetőleg igazodni fog ehhez.

Az internetes felmérést a Fitlife Cukormentes Cukrászda végezte 2018. márciusában.

Hasonló témájú cikkeink