Így hozd ki a legtöbbet az aktivitásmérő fitneszkütyüdből

Így hozd ki a legtöbbet az aktivitásmérő fitneszkütyüdből
Sándor Alexandra Valéria
2018. december 6.

Hatalmas segítség és hű társ lehet az álomalak megtartásában vagy elérésében, ha kihasználod a benne rejlő lehetőségeket.

Maradj a saját céljaidnál!

A mérföldkövek és a nagyobb célok kitűzése kulcsfontosságú az edzésben. Éppen ezért nem érdemes hagynod, hogy az aktivitásmérő programja által meghatározott értékek felülírják őket.

Akkor jársz a legjobban, ha továbbra is azt a penzumot igyekszel teljesíteni, amit saját magad irányoztál elő – illetve ha van, akkor az edződ. Jó eséllyel ugyanis előfordulhat, hogy a sztenderdként beállított érték neked túl sok vagy túl kevés.

A fitneszkütyü tehát ne a céljaidat módosítsa, hanem a segítőd legyen a már meglévő, alaposan megfontolt és személyre szabott célok elérésében.

 

Állítsd be megfelelően!

Az aktivitásmérők hajlamosak túlbecsülni az elégetett kalóriák számát, mégpedig átlagosan 10-15%-kal. Ez az arány sajnos annyira magas, hogy akár a fogyás vagy a súlytartás sikere is elúszhat rajta. A megoldás: ellenőrizd, hogy az automatikusan kiszámolt érték hogyan viszonyul egy-két külső alkalmazásban kalkulálthoz. Ebből látni fogod, mennyire precíz méréssel van dolgod.

Ha még vásárlás előtt állsz, utánanézhetsz a kinézett modell pontosságának a vásárlói értékelések alapján. Szerencsére ma már elképesztően pontos típusok is léteznek, amik valóban reális képet adnak arról, hogy hány kalóriát égetsz el a nap során, valamint edzés közben.

Ja, és még valami: a fitneszkütyüddel mindenképpen legyél őszinte! Ne akard eltitkolni előle a pluszkilókat vagy éppen az ellógott edzést, mert saját magaddal szúrsz ki, ha így teszel. Ő biztosan nem fog ítélkezni feletted, a téves adatokból levont következtetésekkel azonban nem mész semmire.

 

Legyél türelmes!

Akármilyen okos alkalmazást fejlesztettek az aktivitásmérődhöz, beletelik neki néhány napba, hogy hasznos adatokkal szolgáljon a fejlődésedhez. Az ilyen készülékek előnye, hogy ráláthatsz azokra a tendenciákra, amikről egyébként sejtelmed sem lenne. Az első napi statisztika alapján tehát még ne vonj le messzemenő következtetéseket az életmódoddal kapcsolatban, és ennek fényében ne eszközölj nagy változásokat! Várj egy-két hetet, mielőtt ezt megteszed.

 

Te urald őt, ne ő uraljon téged!

Mindenki hajlamos rá, hogy egy az újonnan felfedezett számok bűvöletébe kerülve kicsit átadja az irányítást az új fitneszkütyüjének. Bizonyos szempontból jó, hogy a mozgás ennyire hangsúlyossá válik az életedben, de vigyázz: a túlzott „"rákapásnak" hamar kiégés lehet a vége!

Nem az a fontos, hogy mindent alárendelj a megtett kilométerek számának – ez hosszú távon egyébként is lehetetlen volna. Sokkal inkább az a lényeg, hogy ráláss azokra a szokásaidra, amik életmód szempontjából nem túl szerencsések, és ésszerű keretek között elkezdj változtatni rajtuk – de a saját egészségedért, nem pedig azért, hogy a kijelző nagyobb számot mutasson.

 

Bánj okosan az adatokkal!

Mire lehet következtetni a fitneszkütyü által összegyűjtött statisztikával? Ez javarészt attól függ, hogy egyáltalán milyen adatokról van szó. Léteznek olyan fajták, amiket kifejezetten edzéshez ajánlanak, és olyanok is, amelyeket a mindennapi tevékenységek során érdemes viselni – a frissen megjelenő modellek pedig e két funkciót ötvözik.

Vásárolhatsz olyat, ami kizárólag a futásban partner, akkor viszont profi módon, míg olyat is, amit még éjszaka is viselhetsz, mert segít feltérképezni az alvásciklusod. Gondold végig, milyen adatokra van szükséged, és inkább csak azokra figyelj!

Van, akinek elég egy sima lépésszámláló, míg másnak úszásnál és kerékpározásnál is bevethető készülék kell. Sőt, akár több fajta is használható az aktuális tevékenységtől függően. A típus és a hozzá kifejlesztett applikáció alapvetően meghatározza, hogy milyen adatokat kapsz – azt azonban te döntöd el, hogyan fordítod ezeket a javadra.

A cél, hogy számodra minél relevánsabb információkhoz juss minél kevesebb bogarászással.

 

Sok kicsi sokra megy!

A fitneszkütyükben talán az a legjobb, hogy ráébresztenek a mozgás fontosságára – bármilyen jelentéktelennek tűnő tevékenységről van szó. Megtudhatod például, hogy milyen sokat jelent, ha lépcsőzöl a lift helyett, lesétálsz egy buszmegállónyi távolságot, vagy alaposan körüljársz egy nagyobb boltot bevásárláskor.

Ezeket az adatokat látva kialakul majd benned egyfajta tudatosság, hogy nemcsak a "nagy" edzéseken múlik a formád, hanem a legapróbb mindennapi döntéseken is. Így az adott pillanatban sokkal megfontoltabban, okosabban tudsz majd dönteni.

 

Ne csináld egyedül!

Egy fitneszkütyü tulajdonosának lenni új és izgalmas impulzus, így nyilván szeretnéd megosztani a tapasztalataidat másokkal is. Elég furcsa helyzetet teremt, ha a baráti körödben senki sem vevő erre. Ezért jó, ha eleve együtt vállalkozol a vásárlásra valakivel, vagy felkeresel egy internetes fórumot, ahol tudsz róla beszélgetni olyanokkal, akiket ez szintén érdekel.

A legtöbb alkalmazás már lehetővé teszi, hogy nyomon kövesd az ismerőseid teljesítményét, így az egészséges versenyszellem felébresztésével akár inspirálhatjátok is egymást, még jobb teljesítményre sarkallva a másikat. De ezen a ponton érdemes felidézni azt, amit az elején írtunk: a saját, személyre szabott céljaid maradjanak a legfontosabbak! Ezt még a versengésnek sem szabad felülírnia.

 

Fontos a hűség?

Az aktivitásmérőknek nem az a céljuk, hogy egy életen át mindennap hordd őket – bár a gyártók valóban ennek örülnének a legjobban a bevételek miatt. Ha viszont egészségügyi szempontból nézzük a helyzetet, azt kell mondanunk, hogy a tudatos életvitel a végcél, ami ha kialakul, akkor már nyert ügyed van – és szabadon dönthetsz, hogy továbbra is szeretnél-e tisztában lenni a pontos adatokkal.

Vannak, akiknek csak néhány hónapra kell egy ilyen készülék, hogy "sínre kerüljön" az életmódjuk, míg mások évek óta töretlenül rajonganak a sajátjukért, és a világ minden kincséért sem válnának meg tőle.

Egyvalami biztos: a mozgásra vonatkozó szokásaid tüzetes átlátásával óriási előnyre tehetsz szert.