Mi az a bikiniforma, és hogyan érheted el?

Mi az a bikiniforma, és hogyan érheted el?
Sándor Alexandra Valéria
2019. május 29.

A bikiniforma nem egy centiben vagy kilóban mérhető adat, hanem az az alak, amivel egészségesen élve, takargatás nélkül jól érzed magad a bőrödben.

A tökéletesség mítosza

Manapság rengeteg testet látunk, hiszen a közösségi média korában mindenki megmutathatja magát a nagyközönség előtt – mégpedig olyannak, amilyennek csak akarja. Számtalan eszköz és trükk létezik arra, hogy fényképeken és videókon kihozzuk magunkból a legjobbat, ami önmagában nagyszerű dolog lenne, csakhogy akár a realitás rovására is mehet.

Nem véletlenül tartozik a bulvárlapok kedvenc témái közé a hírességek "valódi", tehát "optikai tuning", képszerkesztés és retusálás nélküli teste. Ez rávilágít az emberi lét egyik legnagyobb ellentmondására: vágyunk egyfajta objektív és mérhető tökéletességre, viszont aligha érhetjük el, hiszen a természet, amelynek a testünk is része, szubjektív módon, a maga tökéletlenségében számít tökéletesnek.

 

 

Tényleg változtatnod kell?

Ha jelenleg nem érzed "bikini-kompatibilisnek" (vagy nemi megkülönböztetés nélkül: "strandkompatibilisnek") a tested, annak több oka is lehet. Mivel az ember saját magáról alkotott képe általában eltér attól, ahogy mások látják őt, nem ritka eset, hogy valaki egyszerűen nem veszi észre, milyen szerencsés alkattal áldotta meg a sors. Ugyanennek a fordítottja is igaz lehet: a mai szépségideáltól egy kicsit távolabb álló formát is megélhet tökéletesként a tulajdonosa.

De nemcsak a végletekre érdemes gondolnunk, hanem az olyan "apró", mégis lényeges részletekre, amikor valaki úgy érzi, hogy ha kisebb-nagyobb változtatásokat eszközölne a testén, akkor végre meg tudna vele elégedni. Igen ám, de hiába a külső változás, ha nem kíséri tudati átalakulás, és a megújult idomok mellett is marad a régi testkép, illetve az önbizalomhiány.

Arról az esetről sem szabad megfeledkezni, amikor a testtel való elégedetlenség oka testképzavar, és külső változtatás helyett "csupán" a reális látásmód elérése a cél. Fontos azonban tudni, hogy nagyon kevesen vannak 100%-ig tisztában a saját testükkel. A legtöbben meglepődnénk, ha valós időben látnánk kívülről saját magunkat. Ezért is indíthatnak el a rólunk készült képek és videófelvételek mély belső folyamatokat.

A lényeg tehát, hogy tedd fel magadnak a kérdést: ha az időjárás és minden más körülmény is lehetővé tenné, hogy most azonnal elindulj a strandra, jól éreznéd-e magad? Ha igen, akkor gratulálunk, mert szuper vagy! Ha nem, akkor is szuper vagy, csak még nem tudsz róla.

A "bikiniformához" való viszonyt akár olyan tényezők is befolyásolják, mint például a szégyenérzet, a korábbi testi-lelki traumák, megélt tapasztalatok, valamint a saját magaddal és a másokkal szemben támasztott elvárások. Ezzel el is érkeztünk az egésznek a kulcsához!

A bikiniforma nem csupán testi állapot, hanem tudati és lelki is: benne van a saját magadhoz és a világhoz való viszonyod.

 

Ha fogyni szeretnél

A bikini- vagy strandforma elérése a legtöbbek számára fogyást jelent, hiszen a kedvezőtlen táplálkozási trendek és a mozgáshiány miatt sajnos "népbetegséggé" vált a túlsúly. Ahhoz, hogy a súlycsökkenés megvalósuljon, jobb, ha nem koplaláshoz vagy valamilyen "villámdiétához" folyamodsz, mert ezek csupán rövidtávú megoldást hozhatnak, s egyébként nem kedveznek a testi-lelki egyensúlynak. A fogyás alapképlete, hogy vigyél be kevesebb kalóriát, mint ahányat elégetsz, ám a mennyiség mellett a minőség sem mindegy.

Íme, 3 egyszerű tipp az egészséges súlyvesztéshez!

 

  1. Kevesebb cukor és keményítő.

A legfontosabb, hogy válogasd meg okosan a bevitt szénhidrátokat, mert akkor csekélyebb kalóriabevitel mellett enyhébb éhségérzetet érhetsz el. Így a szervezeted gyorsan elégethető szénhidrátok helyett a zsírraktárakhoz nyúl, amikor energiára van szüksége.

Ha kevesebb cukrot és keményítőt fogyasztasz, kiegyensúlyozottabb inzulinszintre számíthatsz, és a veséd könnyebben választja ki a felesleges só- és folyadékmennyiséget, így a tested felesleges víztömege is csökken. (A vízháztartás helyreállása miatt szokott előfordulni, hogy egészséges étrendre áttérve már az első hetekben is sokat lehet fogyni.)

 

  1. Fehérjét, egészséges zsírokat és zöldségeket a tányérra!

Minden étkezés során vegyél magadhoz proteint, minőségi zsiradékot és alacsony szénhidráttartalmú zöldséget. Az így összeállított étkezések hozzájárulnak, hogy ideális legyen az étrendedben a tápanyagok aránya.

A legkiválóbb fehérjeforrások közé a húsok (csirke, pulyka, marha, hal stb.), a tojás és a zsírszegény tejtermékek tartoznak, növényi eredetű alternatívaként pedig a hüvelyesek. (Szóját csak akkor érdemes fehérjepótlásént használni, ha biztos, hogy GMO-mentes forrásból származik.) A protein azért is lényeges, mert a feldolgozása energiaigényes, így az anyagcsere-folyamatok révén akár napi 80-100 kilokalóriával is többet éget el miatta a szervezeted.

A legjobb szénhidrát- és rostforrásnak számító zöldségek például a brokkoli, a karfiol, a spenót, a paradicsom, a paprika, a sárgarépa, az uborka, a kelbimbó, a káposzta és a salátafélék – ám ezt a listát még sokáig lehetne folytatni. Zsiradéknak pedig érdemes az egyszeresen telítetlen zsírsavak miatt olívaolajat vagy avokádóolajat használni.

 

  1. Ne felejts el mozogni!

A bikini- vagy strandformához elengedhetetlen, hogy a mozgásra is odafigyelj, hiszen jobb elkerülni a "skinny fat" állapotot, ami azt jelenti, hogy vékonyabb alkat mellett is tetemes a testzsírszázalék. Ez jellemzően akkor alakul ki, ha valaki sok szénhidrátot és telített zsírt visz be, ugyanakkor az edzést nem részesíti előnyben.

Keresd meg azt a mozgásformát, amit örömmel csinálsz, és a kardió mellett ne hanyagold el a súlyzós edzéseket sem!

 

Ha hízni szeretnél

Előfordulhat, hogy azért nem érzed jól magad fürdőruhában, mert túl vékonynak látod a tested, és szeretnél egy kicsit fittebb, erősebb lenni. Akármilyen meglepő, de a fogyáshoz felsorolt tippek ebben az esetben is működnek – hiszen ugyanúgy minőségi táplálékra és mozgásra van szükséged –, csak éppen úgy, hogy a naponta bevitt kalóriamennyiség meghaladja azt, amit a szervezeted eléget.

Gyakori hiba, hogy a súlygyarapodásra vágyók éppen a legegészségtelenebb falatokat választják a céljuk elérésének reményében, pedig a sok cukor, finomított szénhidrát és transzzsír általában „vékony, de lötyögős” állapothoz vezet – ami teljesen felöltözve még jól is mutathat, ám a strandon nem biztos, hogy magabiztosságot nyújt.

A lényeg tehát a rendszeres és bőséges minőségi étkezés, illetve az izomépítés!