Veszélyben a fiatal férfiak – és a nők is! Étkezési zavar lett a kóros "tömegelés"

Veszélyben a fiatal férfiak – és a nők is! Étkezési zavar lett a kóros
Sándor Alexandra Valéria
2019. augusztus 5.

Fontosabb a megjelenés, mint az egészség – vallja a fiatalok közül a férfiak 22%-a és a nők 5%-a. Ők ugyanis nem restek ártalmas szerekhez nyúlni a sikeresebbnek tűnő izomtömeg-növelés érdekében.

Nemcsak a vékony alkatra vágyó nőket érinti

Most már hivatalosan is az étkezési zavarok kategóriájába tartozik a tömegnövelésért folytatott küzdelem. A fejlemény azért kiemelt jelentőségű, mert a köztudatban eddig szinte csak a vékony alkatra vágyó nőkhöz társították a problémát.

Az étel elutasítását jelentő anorexia és a falási rohamokkal járó bulimia mellett azonban olyan kórkép is létezik, amely nem a soványságot bálványozza, hanem az izmokat. Mindezekben közös a testképzavar, hiszen többnyire azok sem látják reálisan a saját testüket, akik hajlandóak káros szerekhez fordulni a tömegnövelés kedvéért.

A kóros "tömegelés" része a tiltott és veszélyes étrend-kiegészítők (például anabolikus szteroidok) használata mellett a mániás-rögeszmés viszonyulás az ételekhez. Ez természetesen nem csupán egy megfelelően kialakított étrend betartását jelenti, hanem azt, hogy a szabályok szinte "megfullasztják" és nyomasztják az érintettet, aki szentül hiszi, hogy az egész élete ezeknek a betartásától áll majd helyre. Mert minden probléma okának azt tartja, hogy nem elég izmos.

 

Miért ennyire gyakori?

„Már a szülőknek és a kamaszoknak is tudatában kellene lenniük annak, hogy a táplálkozási zavarok milyen gyakoriak, és a fiúkat, fiatal férfiakat is éppúgy érintik” – fogalmazott a kóros tömegnöveléssel kapcsolatos kutatást vezető Dr. Jason Nagata, a Kaliforniai Egyetem munkatársa. „Miközben az étkezési zavar kifejezés hallatán vékonyságról álmodó fiatal nőkre gondolunk, megfeledkezünk arról, hogy a hasonló korú férfiak több mint ötöde küzd az izmosabb, ideálisabbnak tartott formáért” – tette hozzá a szakember, aki szerint a hollywoodi sztárokat elnézve ez cseppet sem meglepő.

Elég csak Dwayne Johnsonra, a Sziklára, vagy a Marvel szuperhőseire gondolnunk. Márpedig a fiatal férfiak kisfiú koruktól kezdve őket csodálják, rájuk szeretnének hasonlítani. A filmek és a televízió világa mellett a közösségi média is ront a helyzeten. A srácok ugyanis igyekeznek minél izmosabbnak tűnni a képeken, aminek az érdekében még attól sem riadnak vissza, hogy egészségre káros módszerekhez nyúljanak, vagy "szerencsésebb" esetben csupán képszerkesztő programokhoz. Ám minden egyes "felturbózott" képnek komoly ára van. Egyfelől nyomást gyakorol arra, akit ábrázol (hiszen ott a lebukástól való félelem, miután bármikor kiderülhet, hogy valójában nem is olyan kockás az a has), másfelől pedig mindenkit ugyanerre ösztönöz, aki csak látja.

 

Sajnos már a tinik is szednek szteroidot

Dr. Nagata és kollégái csaknem 15 000 fiatalt vettek górcső alá az Amerikai Egyesült Államokban. Először akkor ültek le velük beszélgetni, amikor 11 és 18 év közöttiek voltak, majd 18 és 24 éves koruk között ismét. A tinik 7%-a kertelés nélkül bevallotta, hogy étrendkiegészítőket szed a tömegnöveléshez, 3%-uk pedig egyenesen szteroidokat. A fiatal hölgyek kevesebb, mint 1%-a számolt be ugyanerről.

 

Veszélyek és rizikófaktorok

„A szteroidoknak mind rövid, mint pedig hosszú távon vannak káros mellékhatásaik. Huzamosabb használat mellett szívbetegség, illetve vese- és májkárosodás alakulhat ki. Rövidtávon pedig ingerlékenységgel és agresszivitással kell számolni. Tizenéveseknél pedig lelassulhat, vagy akár le is állhat a fejlődés” – magyarázta a vezető kutató.

Súlyosbítja a dolgot, hogy a nem bevizsgált, nem engedélyezett (vagy egyenesen tiltott) szerekhez nagyon könnyű hozzáférni az interneten, tehát gyakorlatilag bárki beszerezheti őket. Arról nem is beszélve, hogy bizonytalan forrás esetén az akkreditált étrendkiegészítők esetében sem biztos, hogy valóban az található a dobozban, amit ígérnek.

A kutatók azt is megnézték, hogy mik az ilyen étkezési zavarok kialakulásának rizikófaktorai. Kiderült, hogy azoknál a fiatal férfiaknál, akik tiniként a tömegnövelés kedvéért edzettek, 142%-kal magasabb az étkezési zavarok kockázata. Nőknél ugyanez a mutató még magasabb: 248%. A testtel kapcsolatos korai elégedetlenség tehát nem múlik el nyomtalanul, még hosszú évekig éreztetheti a hatását.

Ugyanígy megemelkedett a kóros tömegelés veszélye:

  • - azoknál, akik úgy érzik, hogy túl vékonyak,
  • - azoknál, akiknek valóban alacsonyabb a BMI-jük,
  • - azoknál a fiúknál, akik fogyasztanak alkoholt,
  • - azoknál a lányoknál, akik depressziós tüneteket mutatnak,
  • - a színes bőrűeknél,
  • - azoknál, akiknél rendszeres időtöltés a súlyemelés, a görkorcsolyázás, a gördeszkázás vagy a kerékpározás.

 

Mi számít normálisnak – és mi nem?

„A mértéktartás a lényeg” – jelzi tömören Dr. Nagata. Ez azt jelenti, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott étrend kismértékű kiegészítésére használt jó minőségű fehérje, illetve napi fél-egy óra edzés még rendben van. A napi többórás "gyúrás", a súlyos megszorításokon alapuló étrend (amelyben egészségtelenül kevés zsír és/vagy szénhidrát kap helyet), a rögeszmés testsúlymérés, valamint az állandó tükörbe nézegetés azonban már egytől egyig intő jel, amire nemcsak saját magunknál, hanem a hozzánk közel állóknál is célszerű odafigyelni.

Dr. Alan Geller New York-i pszichológus az International Journal of Eating Disorders című szakfolyóirat 2019. június 20-i számában megjelent kutatási eredmények kapcsán megjegyezte, hogy már kamaszkorban fontos elkezdeni a nyílt beszélgetést a testideálok, a táplálkozás és az edzés témaköréről, valamint az esetleges veszélyekről is. „A felnőtteknek kötelességük elmondani, hogy mi az, ami rendben van, és mi az, ami nincs. A gyerekek ugyanis képesek integrálni a felnőttek egészséges nézőpontját” – magyarázta Dr. Geller, aki szerint a szülőkön kívül természetesen az idősebb testvérek, a tanárok és az edzők is kulcsszerepet játszanak az egészségre nevelésben. Ráadásul ők azok, akik elsőként észrevehetik, ha baj van.