A gyúrástól okosodhatsz? Így hat a sportolás az agyadra

A gyúrástól okosodhatsz? Így hat a sportolás az agyadra
Sándor Alexandra Valéria
2019. december 10.

Az "izomagy" új értelmet kap! Amelyik edzés megnöveli a pulzusszámodat, az agyadat is felturbózza – derül ki egy friss kutatásból.

Fiataloknál is idősebbeknél is mérhető

A tudósok több mint 130 felnőttet vettek górcső alá, akik mind 20 és 67 év közöttiek voltak. Sikerült bebizonyítani, hogy az aerob edzés javítja a résztvevők általános állóképességét, és ezzel együtt az úgynevezett "végrehajtási funkcióikat" is, amelyek az érvelést, a tervezést és a problémamegoldást jelentik. Az előnyök valamennyi korcsoportnál megmutatkoztak, ám a kor előrehaladtával egyre jobban.

„Minden kétséget kizáróan azt láttuk, hogy amikor az emberek mozogni kezdenek, tényleg hatással van a kognitív képességeikre” – fogalmazott a kutatást vezető Yaakov Stern, a New York-i Columbia University kognitív idegtudományi intézetének munkatársa. „Ez a hatás pedig nemcsak az időseknél volt mérhető, hanem a fiataloknál is” – tette hozzá.

Sok tanulmány alátámasztotta már az aerob edzés hatását a szellemi képességekre, de a legtöbbjük az idősekre összpontosított. Stern és csapata éppen ezért tágabb korcsoportot vont be a vizsgálatba, akiknek több mint kétharmada nő volt.

 

A vizsgálat módja

A résztvevők egyik fele 24 héten át heti négyszer végzett aerob edzést, a többiek pedig nyújtást és izomtónus-javító gyakorlatokat. Az első csoport tagjai pulzusmérőt viseltek. Mindegyikük szellemi teljesítőképességét (végrehajtási funkcióikat, a memóriájukat, az információ-feldolgozás sebességét, a nyelvi készségeket és a figyelmüket) megmérték a program kezdete előtt, illetve után 12 és 24 héttel – tehát félidőben és a végén – is. Ezen kívül képalkotó diagnosztikai vizsgálatot is végeztek az agyukról a kísérlet elején és végén.

A csaknem féléves időszak elteltével az aerob edzést végzők csoportjában kivétel nélkül és kortól függetlenül mindenkinek javultak a végrehajtási funkciói (a tervezés, az érvelés és a problémamegoldás terén), míg az információ-feldolgozás sebességében, a nyelvi képességekben, a koncentrációban és a memóriában nem mutatkozott eltérés a kezdetekhez képest.

 

Nő az agy kéregállományának sűrűsége

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy miért pont a végrehajtási funkciók javultak az aerob mozgásformától.

„Az edzés sokféle hatást gyakorol az agyra, és fogalmunk sincs, hogy mindezt pontosan melyik folyamatnak tulajdoníthatjuk” – hangsúlyozta Yaakov Stern.

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy az érintetteknél megnőtt az agy kéregállományának sűrűsége, ami általában a beszédben és a döntési folyamatokban játszik kulcsszerepet, ám a tanulmány szerzői szerint ezek a változások nem esnek egybe a szellemi képességeknél mértekkel. (Az eredmények a Neurology című szakfolyóirat internetes kiadásában jelentek meg 2019. január 30-án.)

 

A kutatás korlátai

Fontos megjegyezni, hogy egy 132 fő bevonásával készült vizsgálat tudományos berkekben kicsinek számít, és nem szokás belőle általánosságban értelmezendő következtetéseket levonni. Emellett célszerű szem előtt tartani, hogy a résztvevők 70%-a nő volt, így a hatást talán érdemes pontosabban megfigyelni a férfiaknál is.

 

Miért jó nekünk erről tudni?

Léteznek olyan kutatási eredmények, amelyek mögött ott van ugyan a vitathatatlanul eltökélt tudományos munka, de semmilyen hasznosítható jelentőségük nincs a hétköznapokban. Ennek a tanulmánynak viszont olyan a konklúziója, hogy egyértelmű üzenetet hordoz mindenki számára.

Ha ugyanis a pulzusszám növekedésével járó aerob edzéstől javul a tervezés, az érvelés és a problémamegoldás képessége, akkor a rendszeres sport ajánlható mindazoknak, akik szeretnének jobban teljesíteni a munkában vagy a tanulásban.

 

De mi is az az aerob edzés…?

Az "aerob edzés" és a "kardió" kifejezésekkel még annak is meggyűlhet a baja, aki nem kezdő a témában. Az aerob edzés szó szerinti jelentése "oxigén jelenlétében történő munkavégzés". Olyan intenzív mozgásformát jelent, amihez a szervezet a saját – zsírsavakból és szénhidrátokból álló – tartalékainak oxigén jelenlétében való "elégetésével" biztosítja a szükséges energiamennyiséget.

"Kardiózás" alatt pedig szövegkörnyezettől függően a fitneszsportokat szokták érteni, beleértve a gyaloglást, a futást, a biciklizést, illetve az edzőtermi gépeken végzett gyakorlatokat, továbbá az intenzíven végzett vízi sportokat és labdajátékokat is. Tehát mindent, ami a szív, a vérkeringés és a légzőrendszer teljesítőképességét javítja.

Szigorúbb értelemben a maximális pulzusszám 70-80%-át nevezzük aerob zónának, ami erőteljes igénybevételt jelent, de még van elég oxigén a huzamosabb – optimálisan legfeljebb 45 percig tartó – folytatáshoz.

A maximális pulzusszám 80-90%-ánál már anaerob zónáról beszélünk, amikor a szervezet nem tudja maradéktalanul fedezni az izmok oxigénigényét, így hosszú távon feltehetően az agyi folyamatoknak sem kedvez. Ne csodálkozz hát, ha nem érzel késztetést összetett logikai feladványok megoldására sprintelés közben!