Legyen békés az ünnep! Így hat a megbocsátás az egészségedre

Legyen békés az ünnep! Így hat a megbocsátás az egészségedre
Sándor Alexandra Valéria
2019. december 19.

„A megbocsátás olyan, mint egy lelki nagytakarítás”– fogalmaz Dr. Frederic Luskin, a Stanford Egyetem kutatója. Nem csoda, hogy ennek a nagy lépésnek pozitív egészségügyi hatása is van!

Megbocsátani nem könnyű, viszont az erre való képességünk szakértők szerint fejleszthető. Bár úgy tűnhet, hogy mindig kettőn áll a vásár – ami sok esetben igaz is –, ám jó tudni, hogy a megbocsátással kapcsolatos tévhitek elsősorban nem azon a személyen keresztül hatnak ki a helyzetre, aki bocsánatot kér, hanem azt terhelik, aki úgy érzi, van mit megbocsátania.

Márpedig ki ne érezné így? Emberek vagyunk, mindannyiunkat érnek sérelmek, akár akaratlanul is. A fő kérdés, hogy mit lehet az ilyen helyzetekkel kezdeni.

 

A megbocsátás: elengedés

„Amikor megbocsátasz, tudatosan döntesz úgy, hogy elengeded a negatív érzéseket, motivációkat és gondolatokat azzal az emberrel szemben, aki megbántott téged” – mondja Dr. Loren Toussaint, az iowai Luther College pszichológus professzora. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen megígéred: nem fogod emészteni magad a bántó viselkedés miatt.

„A megbocsátás lényegét egy olyan hölgy fogalmazta meg nekem, akinek a lányát meggyilkolták” – folytatja Dr. Luskin. „Szerinte a megbocsátás egy szebb múltra vonatkozó remény minden feladását jelenti.”

Tehát a megbocsátás végképp nem a helytelen magatartás megtorlása, de még csak nem is annak elfelejtése. Egyszerűen "csak" az elfogadása annak, ami megtörtént.

 

Jobb testi-lelki egészség

Egy 148 felnőtt bevonásával készült kutatás során Toussaint professzor és csapata felmérte a résztvevők stressznek való kitettségét, a megbocsátásra való képességüket, illetve az egészségi állapotukat. A több stressz és a megbocsátásra való szerényebb képesség rosszabb testi-lelki egészségi állapottal járt.

A szakember szerint a megbocsátás „segíthet minimalizálni a stresszel kapcsolatos zavarokat”.

 

Tisztább gondolatok

A kellemetlen helyzetek megbocsátása – például munkahelyi problémák, betegség bekövetkezése, vagy bármilyen jellegű veszteség – jobb "végrehajtó funkciókkal" jár, ami magyarul az összetett feladatok hatékonyabb tervezését, szervezését és kivitelezését jelenti – mutatták ki a Brigham Young Egyetem munkatársai.

 

Kevesebb fájdalom

A megbocsátás hozzájárul a "szociális fájdalom" csillapításához – derül ki szintén egy kutatásból. Noha ez a fogalom magyar nyelven még nem annyira ismert, valójában rendkívül gyakori jelenséget takar: a társas kiközösítéssel, a visszautasítással, vagy bármilyen kudarccal, traumával kapcsolatban jelentkező fájdalmat.

Mondhatjuk úgy is, hogy a lélek sajgása, amit a legfrissebb tudományos nézőpont szerint nem lehet élesen különválasztani a testi fájdalomtól. (Olyannyira nem, hogy az említett kutatás során gyógyszert is bevetettek a szociális fájdalom csillapítására.)

Ugyan elég rosszul hangzik ez a dolog, valójában segítségként kaptuk az élethez. Azért alakult ki bennünk az evolúció során, hogy figyelmeztessen: nem egyedül kell boldogulnunk az életben. Emberi kapcsolat pedig legalább valamilyen szintű megbocsátás nélkül aligha működhet.

 

Enyhülő depresszió

A megbocsátás hiánya összefüggésben áll a depresszióval. Egy tanulmányhoz például 311 koreai tanárt vettek górcső alá, s bebizonyosodott, hogy az önmaguknak való megbocsátás szintjének emelkedése kevesebb depressziós tünettel járt együtt. Azok viszont, akik csak kismértékben tudtak megbocsátani saját maguknak, nagyobb eséllyel szenvedtek hangulatzavarban.

 

Gördülékenyebb munka

A kollégák közötti megbocsátás – nem túl meglepő módon – csökkenti a munkahelyi stresszt. Egy kutatás során a megbocsátás szintjét, a hatékonyságot, a távolmaradást, a stresszt és az egészségügyi problémákat vették górcső alá 262 dolgozó embernél.

A tudósok úgy találták, hogy a munkahelyi problémák megbocsátásának esetén fokozódik a hatékonyság, valamint kevesebb a testi-lelki egészségi probléma.

 

Hogyan lehetsz jó a megbocsátásban?

Sokan az erős hitet tartják a megbocsátás egyik kulcsának, ám ezzel ellentmondásban áll, hogy nem az erős hitűeknél lehet a legjobb megbocsátási képességet megfigyelni. Dr. Luskin szerint a sztoikus alkatú emberek bocsátanak meg a legkönnyebben.

A "sztoikus nyugalom" kifejezést biztosan hallottad már: az események egyfajta higgadt tudomásulvételét jelenti. „Vannak, akik azt mondják, hogy úgyis lesznek nehézségek az életben. Meghalunk, történnek rossz dolgok, és erre emlékeznünk kell, nem pedig belefeledkeznünk” – foglalja össze a megbocsátás nemzetközileg elismert szakértője.

Előfordulhat az is, hogy valaki már annyi szenvedésen ment keresztül, hogy könyörületesebbé válik saját magával és másokkal szemben is. Gyakran pedig az elengedés jelentette szabadulás iránti vágy írja felül a korábbi sérelmeket. Ez azonban nem feltétlenül könnyű és egyszerű folyamat. Talán néhány másodpercig, talán több évtizedig is eltart.

A nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkezőknek viszont még nehezebb dolguk lehet a megbocsátással. Ők ugyanis abban a hitben élnek, hogy rajtuk kívül senki más nem számít. Velük ellentétben a hálával és alázattal teli emberek játszi könnyedséggel bocsáthatnak meg. Ők őszintén úgy gondolják, hogy minden rendben lesz.