Védekezz a vírusok ellen! 13 ötlet az immunrendszered erősítésére

Védekezz a vírusok ellen! 13 ötlet az immunrendszered erősítésére
Sándor Alexandra Valéria
2020. február 7.

Biztosan jó döntés a koronavírusról vagy a "sima" influenzajárványról szóló híreken szörnyülködni, miközben akár munkához is láthatnál, hogy fejleszd a szervezeted védekezőképességét?

Dőlj hátra, és lazíts!

A stressz az élet természetes velejárója: eredetileg az evolúció ajándéka az emberek számára, hogy mindannyian meg tudjunk küzdeni a kihívásokkal. Ha viszont huzamosabb ideig - esetleg állandóan - stresszes vagy, az sajnos többféle szempontból is negatívan hat a szervezeted egyensúlyára.

Például az immunrendszert is gyengíti, hiszen stressz hatására olyan "energiatakarékos" üzemmódra vált a szervezet, hogy kevesebb energiát fordít a védekezési folyamatokra. Elvégre "azt hiszi", hogy az esetleges kórokozóknál sokkal súlyosabb krízis áll fenn, amit azonnal el kell hárítania.

A rendszeres, tudatos stresszoldás, a jóleső pihenés segít megfelelően rangsorolni a testednek a saját belső folyamatait.

 

Legyen házi kedvenced!

Nem véletlenül tartja a mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja. És az sem tévedés, hogy a macska dorombolása gyógyít. De a világért sem szeretnénk a diszkrimináció hibájába esni: bármilyen fajhoz tartozó házi kedvenc segíthet a stresszoldásban azzal, hogy egyszerűen csak szereted, és ő viszontszeret.

Persze, azért rátesz egy lapáttal az előnyökre, ha lehet őt simogatni, mert ez a fajta kötődés elősegíti a hangulatra kedvezően ható hormonok (például az oxitocin) termelődését. Arról nem is beszélve, hogy ha egy állatorvos által megfelelően kivizsgált – fajtól függően oltott, féregtelenített – és gondosan ápolt házi kedvenccel élni az egyik legjobb immunerősítés, hiszen „összecsiszolódik” a szervezetetek.

 

Ápold a kapcsolataidat!

Figyelem: nem csak az állatkáktól lehet szeretetet kapni, hanem bizony az emberektől is! Sajnos úgy tűnik, hogy erről egyre többen hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Megfigyelhető ugyanis az elmagányosodás tendenciája, ami azt jelenti, hogy a mai kor embere sokkal kevesebb személyes kapcsolatot ápol és tart fenn.

Mindez annak ellenére történik, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően a kapcsolattartás látszólag könnyebb, mint valaha… Csakhogy egy online üzenetváltás nem fogja erősíteni az immunrendszered, míg egy személyes találkozás – amelynek révén tényleg kontaktusba kerülsz a külvilággal és másokkal –, egy ölelés vagy egy puszi igen. Találkozz tehát a családoddal, a barátaiddal, járj társaságba!

 

Bújj össze a pároddal!

Ha már az emberi kapcsolatoknál tartunk, mindenképpen meg kell említenünk, hogy egy testi-lelki értelemben kiteljesedett párkapcsolat bizony az immunrendszerre is jó hatással van. Ekkor ugyanis nemcsak orgazmusra, hanem mikroorganizmusokra is számíthatsz, és a pároddal való ilyen szintű összeszokás tulajdonképpen megedzi a szervezetedet, hogy hozzászokjon azokhoz.

Figyelem: ez csak kiegyensúlyozott párkapcsolat esetén igaz, mert az alkalmi viszonyok pont az ellenkezőjét jelentik az immunrendszer számára, tehát veszélyt és megterhelést.

 

Mindig az élet napos oldalát nézd!

Ma már tudományos berkekben is elismert tény, hogy pozitív gondolatok hatására a fiziológiai folyamatok is jobban működnek. Csinálj olyan dolgokat, amiket szeretsz, találd meg mindenben és mindenkiben a szépet, és ne rágódj olyasmiken, amiken nem tudsz változtatni!

Gyakran már annyi is elegendő a szemléletváltáshoz, s vele együtt a testi-lelki megerősödéshez, ha leülsz és végiggondolod, mi okozott neked fájdalmat a múltban, és elengeded a sérelmeidet – egyúttal megbocsátasz azoknak, akik részesei voltak ezeknek.

 

Nevess!

Kapaszkodj meg, milyen csodás nevű tudományág foglalkozik a humor és a kacagás egészségre gyakorolt hatásával: a pszichoneuroimmunológia. Kutatások garmadája bizonyítja, hogy a nevetés segít ellazítani az izmokat, kiegyensúlyozza a szív és a tüdő működését, illetve csökkenti a stresszt is.

Valószínűleg ennek a komplex hatásnak köszönhető, hogy kacagás hatására növekszik az immunrendszer aktivitása, amit többek között a nyálból mérhető antitestek (az immunrendszer kórokozókkal megküzdő "katonái") számának növekedésével lehet alátámasztani.

 

Táplálkozz színesen!

A színpompás zöldségek és gyümölcsök rengeteg antioxidánst tartalmaznak. Az "antioxidáns" gyűjtőnév olyan vegyületeket takar, amelyek segítenek a sejtjeidnek felvenni a harcot az őket rongáló – tulajdonképpen az elhasználódásukért, az "öregedésükért" felelős – úgynevezett oxidatív stresszel szemben.

Például a közismerten immunerősítő hatású C-vitamin is az antioxidánsok táborát erősíti. Egyél narancsot, zöldpaprikát, brokkolit, sárgarépát, leveles zöldeket… Az év egyik szakában se feledkezz meg a szezonális lehetőségekről!

 

Fontold meg a táplálékkiegészítőt!

Szerencsére ma már valamennyi étrendkiegészítő csomagolásán fel kell tüntetni, hogy "nem helyettesíti a kiegyensúlyozott táplálkozást". Ez teljes mértékben igaz is, ugyanakkor arra jó, hogy fokozott igénybevétel esetén – nevéhez hűen – kiegészítse a természetes forrásból bevitt tápanyagokat, elősegítve a szervezeted megfelelő működését.

Az immunrendszer számára megterhelő időszakokban, például influenzajárvány idején hatalmas segítség a tested számára, ha bőséges C-vitaminhoz juthat, amelyet napfényszegény szezonban szükség esetén célszerű D-vitaminnal is kiegészíteni.

A megannyi lehetőség közül szerencsére nem egyedül kell döntened: megfelelő készítmény kiválasztásához és adagolásához bátran kérd ki a háziorvosod vagy gyógyszerész szakvéleményét!

 

Mozogj rendszeresen!

A testmozgás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy serkentsd az immunrendszered működését. A sport oldja a stresszt, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, sokféle ráktípus kialakulásának veszélyét, emellett hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez is.

Az immunrendszered szempontjából az a legjobb, ha mindennap legalább félórát mozogsz, ami lehet akár séta is a szabad levegőn. De ne feledd, hogy a lehetőségek tárháza végtelen, ráadásul az edzést összekötheted az emberi kapcsolatok ápolásával is, plusz a kutyasétáltatás ugyancsak értékes mozgásformának számít!

 

Aludd ki magad!

Ha pörgős életet élsz, úgy tűnhet, hogy az alvásnál nagyobb időpazarlás nincsen. Ez viszont nagyon ártalmas tévhit, hiszen megfelelő mennyiségű és minőségű intenzív pihenés híján az immunrendszered sem tud rendesen működni.

A legtöbb embernek naponta 7-9 órányi alvásra van szüksége a szervezet védekezőképességének megőrzéséhez, de ez egyénileg eltérő lehet. Tapasztald ki, hogy neked mennyi alvásra van szükséged, és milyen hálószobai körülmények a legideálisabbak ehhez, majd igazítsd ehhez a napirended!

 

Igyál kevesebb alkoholt!

Míg alkalmanként fogyasztott egy egységnyi minőségi alkohol (például a vörösbor a benne lévő rezveratrol nevű – a szív- és az érrendszer munkáját támogató – antioxidánssal, vagy éppen az emésztést elősegítő gyomorkeserű) akár egészséges is lehet, ennél nagyobb mennyiség vagy rosszabb minőség sajnos az egész szervezetedre nézve ártalmas.

Beleértve természetesen az immunrendszeredet is, mert ilyenkor a testednek a bekerült méreganyag "kipucolásán" kell elsősorban fáradoznia, így nem ér rá foglalkozni a kívülről érkező kórokozókkal.

 

Szokj le a dohányzásról!

A füstölgéssel sajnos nemcsak a saját egészségedet és immunrendszeredet károsítod, hanem a környezetedben élőkét is. A dohányosoknál általában sajnos akkor is gyengébb immunaktivitást lehet mérni, ha egyébként látszólag még semmilyen egészségügyi problémájuk nincs.

Ha eljött az a pont, hogy már eleged van az önmérgezésből, és szeretnél felhagyni ezzel a minden szempontból káros szokással, itt találsz tippeket a leszokásra – amihez természetesen érdemes orvosi segítséget is kérned!

 

Moss kezet!

Járványos időszakban előfordulhat, hogy pont egy kézmosáson múlik az egészséged. Jelentősen támogathatod az immunrendszered munkáját, ha meleg vízzel és szappannal végzett, mindig legalább 20 másodperces kézmosással gondoskodsz róla, hogy ne kelljen olyan kórokozókkal megküzdenie, amiktől ennyire könnyedén megkímélhetted volna.

Fokozottan veszélyes időkben nyugodtan válts otthon és a munkahelyeden kifejezetten fertőtlenítő hatású szappanra, illetve mindig legyen kézfertőtlenítő gél a táskádban. Ezeket percek alatt beszerezheted bármelyik patikában vagy drogériában!

Hasonló témájú cikkeink