Az erőedzés rengeteg előnye: elképesztő, mit művel a testeddel!

Az erőedzés rengeteg előnye: elképesztő, mit művel a testeddel!
Sándor Alexandra Valéria
2020. október 2.

Szeretnéd elérni és megtartani az álomsúlyt amellett, hogy erősebbé és ruganyosabbá válik a tested, ráadásul a szerveid is jobban működnek? Ha a válaszod „igen”, akkor lehet, hogy eljött a rendszeres erőedzés ideje.

Erőedzés kontra aerob edzés

A két edzésforma közötti legnagyobb különbség abban nyilvánul meg, hogy miként hatnak a testedre. Az erőedzés – úgymint különböző súlyok emelése vagy gumiszalag használata – hozzájárul az izmok épüléséhez, illetve ahhoz is, hogy megfelelően működjenek.

Az aerob edzés – például a futás, az úszás vagy a biciklizés – arra való, hogy erősítse a szívet és javítsa a szervezet oxigénfelhasználását. Mielőtt kifejtenénk az előbbinek az előnyeit, fontos tehát leszögeznünk, hogy összességében mindkettő jót tesz az egészségednek, csak másképpen.

 

Erősebb csontok

Az erőedzés segít fenntartani a normális csontsűrűséget, hiszen serkenti azoknak a sejteknek a működését, amelyek a csontképződésért felelnek. Azoknál, akik rendszeresen végeznek erőedzést, a csípő, a gerinc és a csukló csontjai mutatják a legpozitívabb változást.

Ugyanakkor általában ezek a területek számítanak a legveszélyeztetettebbnek csontritkulás esetén. A csontsűrűség csökkenése egyébként természetes folyamat az idő múlásával, ám egészséges életmóddal – például megfelelő kalcium és D-vitamin bevitel mellett, rendszeres edzéssel – jelentősen mérsékelhető a kórosan alacsony csontsűrűséggel, ezáltal fokozott törésveszéllyel járó csontritkulás kockázata.

 

Leolvadnak a kilók

Gyakori hiba, hogy aki fogyni szeretne, csakis a kardiózásra voksol. Holott a megfelelő táplálkozás és a kalóriadeficit biztosítása mellett éppen az edzésformák egyensúlya képes garantálni a minél egészségesebb és esztétikusabb fogyást. Az erőedzés hozzájárul a testzsír mennyiségének és arányának csökkentéséhez, az izomtömeg növeléséhez, és ezáltal a fokozottabb kalóriaégetéshez.

Ráadásul erősebb, rugalmasabb izmokkal eleve csekélyebb a sérülés veszélye bármilyen aerob edzésforma közben. Míg ha ez az erősítés elmarad, akkor az ismétlődő mozdulatok miatt megnő a fáradásos sérülések esélye.

 

Jobb egyensúlyérzék

Talán nem is tudatosul benned, hogy a test egyensúlyának megtartása milyen összetett folyamat – egészen addig, ameddig nem jön egy olyan pillanat, amikor elveszíted azt. A mozgásszervrendszer és az idegrendszer összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy stabilan mozogj és megállj a lábadon.

Azoknál, akik rendszeresen végeznek erőedzést, kisebb az egyensúlyproblémákból eredő sérülések kockázata. Fiatalon még nem biztos, hogy átérzi az ember ennek a súlyát, ám az idő múlásával nyilvánvalóvá válik, hogy aki éveken át kitartóan mozgott, annak idősebb korban is kevésbé kell egyensúlyproblémáktól tartania.

A láb és az alsótest izmainak erősítése különösen fontos ebből a szempontból. Már csak emiatt sem érdemes kihagynod a lábnapot!

 

Egészségesebb izmok

Korántsem mindegy, hogy milyen állapotban dolgoznak az izmaid. Pláne azok, amiknek a létezéséről nem is biztos, hogy tudsz. Nem mindenki ismeri például az összefüggést, hogy a törzs izmainak erősítésével akár a krónikussá vált hátfájást is hatékonyan lehet kezelni.

Mielőtt tehát automatikusan fájdalomcsillapítóért nyúlnál valamilyen mozgásszervi fájdalom miatt, gondolkodj el rajta, hogy vajon megfelelő erőben vannak-e a környező izmok. Meglévő panaszok esetén természetesen mindenképpen jó, ha szakember segítségét kéred, hogy pontosan milyen gyakorlatok és milyen mennyiségben segítenek.

A jó állapotú, rendszeresen megdolgoztatott izmok nemcsak a további edzés során hálálják meg a törődést, hanem olyan apróbbnak tűnő tevékenységeknél is, mint a séta vagy a cipekedés.

 

Ruganyosabb test

Az erőedzés hozzájárul, hogy az ízületeid úgy tudjanak mozogni, ahogyan kell. Ez annak köszönhető, hogy a kellően erős izmok tulajdonképpen csökkentik a szomszédos ízületek terhelését, mintegy "kitámasztva", "stabilizálva" azokat. Mindez hozzájárul az ízületi súrlódás megelőzéséhez vagy mérséklődéséhez, a megfelelő mennyiségű ízületi folyadék termelődéséhez, az esetleges duzzanat csökkenéséhez, vagy akár a porckopás folyamatának lassításához is.

Krónikus ízületi gyulladás esetén például sok esetben kifejezetten ajánlott az erőedzés, ám gyógytornász és profi edző útmutatásait követve, maximális odafigyelés mellett.

 

Strapabíróbb szív

Igen, azt írtuk az elején, hogy az aerob edzés legnagyobb előnye, hogy erősíti a szívet. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy az erőedzés ne lehetne hasonlóan jó hatással erre az örökmozgó szervre. Azoknál ugyanis, akik hetente akár csak összesen egyórányi erőedzést végeznek, máris csökken 70%-kal a szívroham és a stroke veszélye.

Az időtartamot ráadásul bontani is lehet, akár kétszer félórára vagy háromszor húsz percre – végképp nem lehet kifogás tehát az, hogy nem érsz rá!

 

Menekül a cukorbetegség

Tény, hogy sokáig az aerob edzés állt az első helyen, ha a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséről volt szó. Azóta viszont számos alkalommal sikerült bebizonyítani, hogy az erőedzés olyan belső folyamatokra is kedvezően hat, amik nagyon szoros összefüggésben állnak ezzel a problémával. Segíti például a glükózfelhasználást, felpörgeti az anyagcserét, valamint hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához is.

 

Nem muszáj hozzá edzőterembe menni

Persze, az a legoptimálisabb eset, ha van lehetőséged edzőterembe menni, ahol akár szakember felügyelete alatt is elsajátíthatod és végezheted az erőedzéshez tartozó gyakorlatokat. Amennyiben viszont ez valamilyen akadályba ütközik, nagyon hatékonyan tudsz akár otthon is "erőedzeni".

Használhatsz például üdítős palackba töltött folyadékot vagy homokot súlyzó gyanánt, vagy a falnak támaszkodva is imitálhatsz kevésbé sérülésveszélyes fekvőtámaszt. Sőt, egész edzésprogramok is léteznek az erősítés otthoni – akár eszközök nélküli – megvalósítására.

 

A jóga is lehet erőedzés

Korábban már írtunk róla, hogy a jóga is méltó része lehet az edzésprogramodnak. Ha jólesne egy kis változatosság, vagy a súlyok nem éppen a kedvenceid, akkor talán jó hír számodra, hogy heti kétszer másfél óra jóga már két hónap alatt mérhetően erősebbé teszi az izmokat, emellett pedig fokozza a test rugalmasságát is.

Természetesen itt is különösen fontos, hogy megfelelően végezd a gyakorlatokat, amihez jól jön egy képzett instruktor jelenléte, akinek a közreműködésével elsajátíthatod a mozdulatokat, testtartásokat.

 

Jobban megy tőle az aerob edzés

A két edzésforma szimbiózisát mutatja, hogy ha a megfelelő arányban végzed őket, akkor kölcsönösen fokozzák egymás hatékonyságát is. Ez pedig többek között jobb alvást, kiegyensúlyozottabb mentális állapotot, továbbá összességében jobb fizikai és szellemi teljesítőképességet jelent.

Mindenképpen megéri tehát „megtámadni” például a futópadot vagy az evezőgépet bemelegítés gyanánt, mielőtt nekilátsz az erőedzésnek.

 

+1 dolog, amire érdemes figyelni

Ahhoz, hogy a lehető leginkább élvezhesd az erőedzés előnyeit, kifejezetten személyre szabott edzésprogramra van szükség. Találsz ugyan az interneten kész terveket, amelyek adott esetben akár működhetnek is, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy minden test egyedi.

A saját alkatod, adottságaid és az általad elérni kívánt eredmény határozza meg, hogy milyen arányban érdemes ötvöznöd az edzésformákat. Ennek a felméréshez érdemes profi edző segítségét kérni, az általa összeállított programot pedig eleinte az ő felügyelete alatt, később pedig már egyedül is tudod folytatni.

Hasonló témájú cikkeink