A "detox" diéták tényleg működnek? A méregtelenítés ígérete

A
Sándor Alexandra Valéria
2021. február 17.

Állítólag segítenek eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, ezért nagyon népszerűek. Valójában viszont a "detox" diéták veszélyesek is lehetnek. Sőt: akár ellenkező hatást is el lehet érni velük.

Mit szabad enni – és mit tilos?

Az adott "méregtelenítő" étrendtől függ, hogy mit ír elő és mit tesz tiltólistára. Nagyon sokféle létezik belőlük. Vannak olyanok, ahol böjtölni kell, vagy éppen csak folyadékot lehet fogyasztani. Más "detox" diéták pedig engedélyeznek bizonyos szilárd ételeket is, például zöldségeket vagy gyümölcsöket.

Annyi a közös bennük, hogy általában rendkívül alacsony kalóriabevitelt tesznek lehetővé, éppen ezért rövid időtartamúak. Elképzelhetetlen, hogy hosszú távon is követni lehessen őket, ám nem is erre valók. Elvileg arra szolgálnak, hogy gyorsan megtisztítsák a szervezeted a méreganyagoktól.

 

Nehéz betartani – de megéri?

Az állandó éhség és gyengeségérzet ezeknek a diétáknak a "természetes" velejárója. Néha még meg is magyarázzák, hogy bármilyen kellemetlenség, emésztőrendszeri probléma, vagy idegrendszeri tünet – például koncentrációs nehézség, fejfájás vagy reszketés – "normális" ilyenkor, mert "éppen felszabadulnak a méreganyagok". Pedig csupán arról van szó, hogy az emberek többségének így reagál a szervezete a rendkívül csekély kalóriatartalmú és tápanyagban szegény étrendre.

Tehát igen, a "detox" diétáknak valóban természetes velejárója az alacsony energiaszint, az alacsony vércukorszint, az izomfájdalom, a kimerültség, a szédülés és az émelygés, ám korántsem azért, mert ezek jeleznék a hatékonyságot. Éppen ellenkezőleg: az említett panaszok árulják el, hogy valami nagyon nem stimmel.

 

Miért olyan csábítóak mégis?

A méregtelenítés nagyon is csábító elképzelés, hiszen ki ne szeretne a szervezetébe került toxinoktól megszabadulni? Mindannyian tudjuk, hogy a mindennapi életünk során számtalan méreganyagnak vagyunk kitéve. Az éveken – vagy akár évtizedeken – keresztül fenntartott szokások következményeit azonban nem lehet egy néhány napos diétával semmissé tenni. Pont a szigorúság az, ami hihetővé teszi, hogy talán mégis.

A legtöbb "detox" étrend zöldségeket, gyümölcsöket, esetleg teljes értékű gabonát és sovány fehérjéket tartalmaz – jobb esetben. Rosszabb esetben pedig nem igazolt hatékonyságú táplálék-kiegészítőket vagy tápszereket.

 

Nehézségek egész sora

Ha "detox" diétára vállalkozol, akkor egy darabig valószínűleg le kell mondanod mindarról, amit egyébként szoktál enni. Az ilyen étrendek sajátossága, hogy rendkívül szigorúak, és általában ugyanazt a néhány élelmiszert szabad fogyasztani újra és újra. Az alapanyagok beszerzése és elkészítése is fáradságos lehet, mert előfordulhat, hogy ritka hozzávalókra van szükség. Általánosságban viszont elmondható, hogy éppen a korlátok miatt nem lesz hosszú sem a bevásárlólista, sem pedig az ételek elkészítési ideje.

Számos "detox" diéta tartalmaz pirulákat, porokat, gyógynövényeket, illetve beöntést vagy másfajta béltisztítási metódust. Minden egyes étrendkiegészítőnél alaposan fontold meg, hogy van-e rá szükséged, és az összetevőlista pontos ismeretében hozd meg a döntésed.

Ami a béltisztítást illeti: orvosi szakvélemény hiányában nem ajánlott ilyet végezni. Az edzést pedig valószínűleg el kell felejtened a diéta idejére, mert egész egyszerűen annyi energiát sem fogsz tudni bevinni, amennyi a szervezeted alapanyagcseréjét fedezné.

 

De legalább fogyaszt?

Az biztos, hogy egy szigorú "detox" diéta hatására csökkenni fog a súlyod. Ez azonban nem valódi fogyás, csupán vízveszteség. Ráadásul tudjuk: okos étrend és rendszeres mozgás szükséges ahhoz, hogy a szervezeted a zsírraktárakhoz nyúljon.

A súlyosan kalóriadeficites étrend először a tested vízháztartására hat. Aztán pedig előbb próbálja a szervezeted az izmok leépítésével fedezni a saját energiaszükségletét, mint azzal, hogy zsírt égetne. A koplalás egyenes következménye pedig a "skinny fat" jelenség, ami azt jelenti, hogy a kilók száma alapján akár kifejezetten vékony is lehet valaki, még sincs formában, mert arányait tekintve kevés az izma és magasabb a testzsírszázaléka.

 

Akkor mi lesz a méregtelenítéssel?

Ha valóban méregteleníteni szeretnél, akkor jobb, ha nem ilyen diétákra vesztegeted az időt és a pénzt. Jó hír ugyanis, hogy a tested eleve profi méregtelenítő, és elképesztő alkalmazkodó képességének köszönhetően még akkor is el tudja látni ezt a feladatot, ha életmód terén éppen nem a legdicsőségesebb döntéseket sikerül meghoznod.

Persze, az egészségtelen életmódnak megvannak a hosszú távú következményei. A méreganyagok lerakódhatnak a májban, a vesében, vagy akár máshol is. De ilyenkor sem a legújabb divatdiétával lehet onnan őket "kipucolni".

Főleg azokat a diétákat érdemes elkerülni, melyek "májdetoxot" ígérnek valamiféle étrendkiegészítővel, mert a máj méreganyag-terhelését biztosan nem néhány napig tartó programokkal lehet csökkenteni.

 

Létezik egyáltalán igazi detox diéta?

Ha mindenképpen ragaszkodni szeretnénk ehhez a divatos kifejezéshez, viszont adott a lehetőség, hogy valódi tartalommal töltsük meg, akkor mondhatjuk, hogy létezik, persze. Minden olyan étrend hozzájárul ugyanis a szervezet méreganyag-terhelésének csökkentéséhez, ami korlátozza a feldolgozott, zsírban, cukorban és adalékanyagokban gazdag élelmiszerek bevitelét.

A bevitt kalóriamennyiség drasztikus csökkentésével azonban pont ellenkező hatást lehet elérni. A lelassuló anyagcsere-folyamatok ugyanis a természetes méregtelenítési folyamatok lassulását is maguk után vonják, ez jelenti a szigorú diéta alatti kellemetlen panaszok egyik fő okát.

 

Egészségügyi problémák esetén javallott-e?

Noha a "detox" diéták általában azt ígérik, hogy segíthetnek a krónikus betegségek kezelésében, bizonyos esetekben akár kifejezetten veszélyesek is lehetnek. Egyelőre semmiféle kutatás nem támasztja alá, hogy valóban csökkentenék a vérnyomást, a koleszterinszintet, vagy kedvezően hatnának a szívre és az érrendszerre. Cukorbetegeknek pedig nagyon veszélyes lehet a spártai villámétrend, mert drámai vércukorszint-eséshez vezethet.

 

Konklúzió

A rövid és drasztikus "detox" diéták már rövid távon is károsíthatják a szervezeted. Ha valóban szeretnéd csökkenteni a tested méreganyag-terhelését, válts inkább tudatos életmódra a mesterséges anyagok lehetőség szerinti kerülésével. És ne feledd: az igazán egészséges étrend nem éhessé és fáradttá, hanem erőssé és energikussá tesz!

Hasonló témájú cikkeink