Edzés kutyával: mozogj együtt a négylábú társaddal!

Edzés kutyával: mozogj együtt a négylábú társaddal!
Sándor Alexandra Valéria
2021. november 15.

Mindkettőtök testi-lelki egészségének jót tesz, ha összekötitek a kellemeset a hasznossal, és együtt vállalkoztok a rendszeres mozgásra. Csokorba szedtünk néhány – hazánkban még nem feltétlenül elterjedt, ám annál ígéretesebb – alternatívát, hogy a sétán túl is bővüljön a közös időtöltéseitek listája.

A kutyusnak is jót tesz

Tudtad, hogy az ember legjobb barátja is az ember egy legnagyobb ellenségével – vagyis az elhízással – küzd? A nyugati társadalmakban megfigyelhető, hogy az ebek nagyjából fele túlsúlyos. Ez sajnos náluk is hasonló egészségügyi problémákhoz vezethet, mint nálunk, hiszen növeli például az ízületi gyulladás és a szívbetegség kockázatát.

Jó hír viszont, hogy akár együtt is tehettek az ideális súlyotok visszanyeréséért vagy megőrzéséért, méghozzá dupla előnnyel. Azok a gazdik ugyanis, akik a kutyájukkal való közös mozgást is beillesztik az edzésprogramjukba, nagyobb eséllyel tartanak ki a tervük mellett. A legfontosabb, hogy megtaláld azokat a tevékenységeket, amiket mindketten élveztek.

 

A klasszikus séta

Gazdiként talán bele sem gondolsz, hogy a "kötelező" séták alkalmával tulajdonképpen milyen sokat tesztek az egészségetekért – te és a kedvenced is. Nem véletlenül tartja úgy a tudomány, hogy ez a mozgásforma a hosszú élet titka! Erősíti a szívet és a csontokat, csökkenti a vérnyomást, energiával tölt fel, sőt még a depresszió kockázatát is csökkenti. A kutyáknál ráadásul megfigyelték, hogy a rendszeres séta hozzájárul a gyakori magatartásproblémák kezeléséhez.

A közhiedelemmel ellentétben nincs általános érvényű szabály arra, hogy egy ebnek mennyit "kell" sétálnia. Pont jó, ha fokozatosan növeled a távot, majd a tempót. Mindketten érezni fogjátok, mennyi az elég, és meddig érdemes kitolni a határokat. Fontos azonban, hogy ha a kutyusod eddig egyáltalán nem mozgott – vagy csak nagyon rövid sétákon vett részt, ahol éppen elvégezte a dolgát és kész –, akkor nem árt egy általános kivizsgálás az állatorvosnál, mielőtt belevágtok.

 

Farkasokkal(?) táncoló

A tánccal egybekötött kutyás mozgás egyre nagyobb népszerűségnek örvend például a tengerentúlon. Természetesen nem arról van szó, hogy az eb két mellső mancsát megfogva csárdást jártok (ez egyébként sem tenne jót a gerincének). Hanem egyfajta teljesen szabad vagy csak részben kötött mozgásról valami jó zenére, miközben a kutyusod szaladgál és kunsztokat kivitelez körülötted.

Ez a bohókásnak hangzó edzés nemcsak a kalóriákat segít elégetni, hanem az állóképességet és az egyensúlyérzéket is javítja. Ráadásul hozzájárul a vérnyomás csökkenéséhez, valamint az izomtónus és a csontsűrűség javulásához is.

 

Kocogás

Nem minden kutyus "futóalkat", és ezalatt nemcsak egyéni jellemzőket értünk, hanem fajtaspecifikus tulajdonságokat is. Az agarak például szinte verhetetlenek rövidtávfutásban, hosszabb távon viszont kifáradhatnak.

Ha szeretnél együtt kocogni a kutyáddal, érdemes olyan fajtát választanod, amelyiknek a testfelépítése tökéletesen alkalmas a kihívásra – például labradort. Kölyökkutyát még nem javasolt futtatni, ezért várd meg, amíg felnő, s akkor kezdj el vele kocogni. A kutyabarát futóedzés úgy fest, hogy öt perc bemelegítés, húsz perc kocogás, végül öt perc levezetés.

Ne feledd, hogy a kutyák nem tudják verejtékezéssel kiegyensúlyozni a hőháztartásukat, ezért mindenképpen óvd a kedvencedet a túlhevüléstől! Ha lemarad, akkor ne noszogasd, inkább pihenjetek meg. Kánikulában pedig ne fussatok együtt, inkább hűsöljetek!

 

Úszás

Bár a helyi uszodában még valószínűleg érdekes reakciókat zsebelhetnél be, ha az ebeddel együtt jelennél meg, a tudomány számára már régóta ismert tény, hogy az úszás éppúgy segít a kutyák ízületkímélő átmozgatásában, mint az embereknél. Meglévő ízületi problémák esetén pedig akár javíthat is az állapotukon, enyhítheti a fájdalmaikat!

Ettől viszont még szó sincs róla, hogy az úszás "túl könnyű" lenne neked vagy a kutyádnak. Számos izomcsoportot átmozgat, emellett pedig jót tesz a szívnek és a tüdőnek is.

Nem minden négylábú szeret úszni, de ha a tiéd szereti a vizet, akkor máris előnyből tudtok indulni. A legfontosabb, hogy minden szempontból biztonságos helyet válassz!

 

Frizbi

Nem kell kutatási eredményeket idézni ahhoz, hogy tudd: a kutyák többsége imádja a frizbit. A messzire szálló műanyagkorong tökéletes játék, és úgy mozgat át benneteket, hogy szinte észre sem veszitek közben.

Azon túl, hogy a kertben vagy a parkban gyakoroltok, más lelkes gazdikkal együtt akár klubot is alapíthattok, ahol egymást motiválva, kutyás tapasztalatokat cserélve és együtt játszva tölthetitek az időt. Persze, ehhez az kell, hogy a kutyusod is jól kijöjjön másokkal. Ez egyrészt tanulható, másrészt pedig ugyanúgy tudtok kettesben is játszani, ha ez esetleg nem opció.

 

Túrázás

Ha olyan környéken laksz, ahol van közeli kirándulási lehetőség vagy túraútvonal, akkor a kutyusod is mázlista. Legtöbbjük ugyanis imádja az új szagokkal és más impulzusokkal kecsegtető új környezetet, főleg a gazdi társaságában. A sétához hasonlóan itt is érdemes figyelned a kívánt pulzusszámra, hiszen a nehézség tereptől és tempótól függően igen széles keretek között változhat.

Túrázáskor semmiképpen ne feledkezz meg a rovarcsípések veszélyéről – különösen a kullancsveszélyről! –, ami ellen szerencsére mindketten többféle védekezési lehetőség közül választhattok. De még így is az az ideális, ha egy erdei vagy hegyi túra után alaposan átvizsgálod magadat és a kutyusodat is.

 

Akadálypálya

Az akadálypályák változatos, izgalmas és intenzív mozgási lehetőséget garantálnak kutyáknak és gazdiknak egyaránt. Fantasztikus élmény látni, ahogy a kedvenced ügyesen átjut a létrákkal, korlátokkal és alagutakkal tűzdelt pályán.

Persze, nem kell tétlenül nézned, hiszen éppen az a lényeg, hogy mellette futva biztasd őt – akkor is, ha esetleg megtorpan egy-egy akadály előtt! Közben mindketten letudtok egy remek kardióedzést, az ebednek pedig még a mozgáskoordinációja is javul.

 

Kutyás jóga

A "lefelé néző kutya" egészen új jelentést kap, ha a négylábú társadat is magaddal viszed a jógaórára! Az úgynevezett "doga" lényege, hogy az ebed is kiveszi a részét a hatha jógagyakorlatokból.

A hanyatt fekve pihenő pozíciót jelentő savászanánál például kifejezetten kényelmes, ha a kutyusod ott pihen a térdhajlatodban. Hamarosan Magyarországon is elterjednek a kutyás jógaórák, ami szuper dolog, ám tartsd észben, hogy ez nem a négylábúd átmozgatásáról szól. Annál szorosabbá teszi viszont a kettőtök közötti köteléket!

 

Foci

Ha szereted a focit, miért ne szerettetnéd meg a kutyáddal is? A kisállatfelszereléseket árusító boltokban biztosan találsz olyan játéklabdát, ami hasonlít a futball-labdára, csak éppen keményebb műanyagból készül – különböző méretekben, hogy kiválaszthasd a számára legmegfelelőbbet.

A "kutyafoci" úgy néz ki, hogy te elrúgod a labdát, ő pedig megpróbálja "visszapasszolni" az orrával vagy a mancsával. Nagyobb ebeknél akár hagyományos focilabdával is ér belevágni. A rúgás erejével viszont legyél óvatos, nehogy véletlenül fájdalmasan landoljon!

 

Görkorcsolya

A görkori szerelmesei között akadnak, akik félnek magukkal vinni a kutyusukat egy gurulós körre. Elvégre senki sem szeretné, ha teljes kutyaerőből megrántanák egy arra járó mókus miatt, miközben éppen száguldozva igyekszik ügyelni az egyensúlyára.

Jó hír azonban, hogy megfelelő kiképzés mellett igenis biztonságos lehet a görkoris kutyafuttatás. A cél a megfelelő fegyelem és tempó, vagyis hogy az eb melletted kocogjon anélkül, hogy húznod kellene a pórázt.

 

Bicikli

A kerékpáros kutyafuttatással is hasonló a helyzet, mint a görkorissal. Fegyelmezetlenség esetén életveszélyes lehet, megfelelő kiképzés után viszont a legszuperebb kutyás sportok egyike.

Ha bizonytalan vagy, bátran kérd kutyakiképző szakember segítségét! És amikor már flottul megy minden, akkor is figyelj oda a négylábú társad minden egyes mozdulatára, mert könnyen túlzásba viheted a távot vagy a tempót, ha te tekersz, ő pedig fut! Soha ne a teljes kifáradás legyen a cél, hanem az, hogy mozogjatok egy jót.

 

Síjöring

Ha jársz síelni, akkor biztosan láttál már olyan gazdit, aki a kutyáját sem hagyja otthon, amikor kimegy a pályára – már ahol a szabályok ezt megengedik. A síjöring egy külön sportág, aminek az a lényege, hogy egy síléccel felszerelkezett embert húz a hóban egy kutya, egy ló vagy egy motoros jármű.

Persze, ez is külön kiképzést és felkészülést igényel mind az ember, mind pedig az állat részéről, hogy teljes mértékben biztonságos és élvezetes kikapcsolódás legyen.

 

Ne csak egyszer – rendszeresen!

Bármilyen kutyás sportra esik a választásod, fontos tudnod, hogy bár egyetlen alkalom is feledhetetlen élményt nyújthat, mégiscsak az lenne a cél, hogy rendszeres időtöltés legyen belőle, mindkettőtök egészségének megőrzése érdekében.

Hasonló témájú cikkeink