Edzéstippek 50 felettieknek, mert soha sincs késő az egészséghez

Edzéstippek 50 felettieknek, mert soha sincs késő az egészséghez
Sándor Alexandra Valéria
2022. január 21.

Nehogy ellustulj, hiszen pont most kell minden eddiginél többet mozognod!

Egy 50 éves ember testét nem lehet összehasonlítani egy 20 évesével. Nem is kell!

Még szerencse, hogy így van, hiszen minden életkornak adott a maga szépsége. Pláne, hogy az ötödik iksz betöltésével sokkal többet lehet profitálni a sportolásból, mint annak előtte.

A kulcs a mértékletesség és az odafigyelés, amivel még több évtizednyi egészséges életet tudsz nyerni.

 

Mérhető haszon

Az életkor előrehaladtával természetes módon csökken az izomtömeg. Mivel az izmok több kalóriát égetnek, mint a zsírszövetek, ezért visszaszorulásukkal lassul az anyagcsere. A napi testmozgás hozzájárul ennek a folyamatnak az akár jelentős lassításához. Ráadásul javítja a kilátásokat az olyan gyakori kórképek esetében, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás és a csontritkulás.

Emellett csökkenti az egyéb szív- és érrendszeri, mozgásszervi és mentális leépüléssel járó betegségek kockázatát, hozzájárulva a testi és a szellemi frissesség megőrzéséhez.

 

Milyen edzéstípusokra van szükség?

Kortól függetlenül elmondható, hogy mindenkinek másfajta sport a legjobb. A kardió edzés a pulzus és a légzésszám megemelésével javítja az erőnlétet, illetve égeti a kalóriákat. Az erőedzés és a súlyokkal végzett gyakorlatok épen tartják az izmokat. A flexibilitási és az egyensúlygyakorlatok pedig elengedhetetlenek az ízületek mozgékonyságának megtartásához és az annak hiányából adódó hétköznapi sérülések elkerüléséhez.

Célszerű ezek mindegyikét beépíteni a programba valamilyen módon. Egyszerre stabil keretet adó rendszerességgel és üdítő változatossággal.

 

A megfelelő mozgásforma kiválasztása

50 fölött nagyobb hangsúlyt kapnak az úgynevezett "low-impact", tehát kevesebb ugrálással járó edzések, amelyek során fokozottabb érintkezésben maradhatunk a talajjal, mert ezek sérülésveszély szempontjából biztonságosabbak.

A "biztonsági játék" viszont korántsem azt jelenti, hogy le kell mondani a mozgás élvezetéről, sőt! Még nagyobb hangsúlyt lehet fektetni a játékosságra, s arra, hogy mi esik igazán jól. Meglévő betegség vagy ismert kockázat esetén természetesen orvossal konzultálva érdemes erről dönteni.

 

Séta

Egyszerű és nagyszerű! Hozzájárul az állóképesség növeléséhez, az alsótest izmainak erősítéséhez, plusz felveszi a harcot az olyan mozgásszervi betegségekkel, mint a krónikus ízületi gyulladás vagy a csontritkulás.

Előnye, hogy nagyon könnyű beépíteni a napirendbe, és már heti ötször félóra is elegendő a mérhető eredményekhez. Egyedül vagy társaságban is kitűnő időtöltés, oldja a stresszt. A tempó egészségi állapottól, kedvtől és tereptől függően változtatható.

 

Kocogás

Ha szeretnéd igazán megdolgoztatni a testedet, és egyik porcikád sem tiltakozik ellene, akkor a megfelelő cipőben végzett kocogás jelentősen meghosszabbíthatja az egészségben eltöltött éveket. Jó, ha puhább talajt – vagy aszfalt esetén optimális ütéscsillapítással rendelkező lábbelit – tudsz választani, s ha a testedre figyelve nem szégyellsz sétálós etapokat is beiktatni.

Csípőre és lábszárra irányuló erőedzéssel tovább csökkenthető a kocogás közbeni sérülések veszélye.

 

Tánc

Teljesen mindegy, melyik fajtát választod: a tangó, a salsa, a keringő vagy akár a néptánc is szuper lehetőség a mozgásra. Arról nem is beszélve, hogy kifejezetten tánc alapú edzés is létezik, például a jazzercise vagy a zumba.

Az örömteli tevékenység közben szinte észrevétlenül lehet elégetni a kalóriákat, ráadásul az új lépések elsajátítása jól megedzi az agyat. Az új ismeretségek izgalmáról nem is szólva!

 

Golf

Tévedés, hogy ez csak a lusta gazdagok sportja lenne. Egyrészt azért, mert manapság már jóformán mindenki számára elérhető, másrészt pedig a rangos profi versenyek borsos nevezési díja a hobbigolfozókat nem érinti.

Egy átlagos kör több mint 8 km sétát jelent a friss levegőn, miközben fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket és a térlátást is.

 

Biciklizés

Különösen hasznos fájós vagy merev ízületek esetén, hiszen kerékpározás során a lábaidnak nem kell megtartaniuk a teljes testsúlyodat. A biciklizés felpezsdíti a vérkeringést, hozzájárul az izmok építéséhez a lábon és a csípőn. A has az egyensúly megtartásában, a váll és a karok pedig a kormányozásban vesznek részt. Mivel ellenerőhatással kell megküzdeni közben, a tekerés erősíti a csontokat is.

Különböző egészségügyi problémák esetén speciális vázak segíthetik a fájdalommentes, egészséges mozgást.

 

Tenisz

Az ütős sportok – beleértve a teniszt, a fallabdát és a tollaslabdát is – tökéletesek az élettartam növeléséhez, illetve a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatának csökkentéséhez.

Heti 2-3 teniszezés javítja az állóképességet és a reakcióidőt, mérsékeli a testzsír-arányt, továbbá növeli a "jó" HDL koleszterin szintjét. Emellett elősegíti a csontképződést a kar, a derék és a nyak területén. Párosban kevésbé intenzív és társasági jellegűbb edzés.

 

Úszás

Valószínű, hogy vízben tovább bírod a mozgást, mint szárazföldön, hiszen vizes közegben nem terheli súly az ízületeket. Ugyanakkor, a víz ellenerőhatást biztosít az izmok és a csontok átmozgatásához.

Az úszás pont úgy felpörgeti a pulzust és olvasztja a kalóriákat, mint a kocogás vagy a biciklizés, ám nem jár a szervezet túlzott felmelegedésével. A párás levegő asztma esetén megkönnyíti a levegővételt, ráadásul a krónikus fájdalommal küszködő fibromyalgiásoknak is lehetőséget biztosít a mozgásra.

 

Jóga

Írtunk már róla, hogy a jóga tényleg része lehet az edzésprogramnak. A különböző testhelyzetek felvétele és megtartása erősíti az izmokat, az ínakat és ízületi szalagokat. A tudatos légzés pedig voltaképpen egyfajta meditáció, ami azonnali stresszoldó hatású.

Jógával csökkenthető a vérnyomás és a pulzusszám, valamint enyhíthető a depresszió és a szorongás. Próbálj ki több fajtát is, hogy megtapasztald, melyik tetszik a legjobban!

 

Tajcsi

A mozgás meditációjának is szokás hívni. Nem véletlenül, hiszen lassú, finom és megfontolt mozdulatokkal kell áttérni egyik testhelyzetről a másikra, mély lélegzetvétellel kísérve.

Nemcsak az egyensúlyérzéknek tesz jót, hanem a csontoknak és a szívnek is. A reumától fájós és merev ízületek állapota is javítható vele, sőt pihentetőbb alvást biztosít.

Hasonló témájú cikkeink