A striák tényleg eltüntethetők edzéssel?

A striák tényleg eltüntethetők edzéssel?
Sándor Alexandra Valéria
2022. február 28.

Ha rajtad is vannak striák, talán eszedbe jutott már, hogy szebb lenne az élet nélkülük. Utánajártunk, valóban létezik-e ellenszerük!

Mik azok a striák, és hogyan keletkeznek?

Ezek az ártalmatlan csíkocskák különböző hosszban és szélességben fordulhatnak elő a testen. Még az is változó, hogy mennyire ütnek el a környező bőr színétől, tehát mennyire feltűnőek. Lehetnek fehéresek, pirosasak vagy lilásak is. Egészségügyi problémát nem jelentenek ugyan, ám sokan úgy érzik, hogy esztétikait igen.

Keletkezésük hátterében mindig a gyors ütemű növekedés áll, ami történhet kamaszkorban, várandósság esetén, hízásnál vagy testépítésél. Ritkábban szteroidok szedése vagy Marfan-szindróma okozza, ami egy genetikai eredetű növekedési és kötőszövet-rendellenesség. A bőr ezekben az esetekben néha egyszerűen képtelen tartani a lépést az alatta lévő szövetekkel, így szó szerint megreped. Kialakulásában szerepet játszik a bőr rugalmasságáért felelős fehérje, a kollagén alacsony szintje is.

 

Kiknél fordul elő a leggyakrabban?

A striák nőknél gyakoribbak, főleg a babavárással járó has- és mellnövekedés miatt, amivel egyidejűleg a bőr rostjai is meggyengülnek hormonális változások révén. Ezért is hívják a striákat terhességi csíkoknak is. Igazából bármilyen testtájat érinthetnek, ami ebben az időszakban gyarapodik, ám a szülés után akár maguktól halványulhatnak is.

A csíkok jelentkezésének másik fő oka a súlygyarapodás – elsősorban a túlsúly és az elhízás –, de természetesen nemcsak a zsírszaporulat viselheti meg a bőrt, hanem a hirtelen izomtömeg-növekedés is.

És persze olyanok is vannak, akiknek a tinikori növekedés után egyszerűen „úgy maradt” a bőrük anélkül, hogy azóta bármilyen lényeges változáson mentek volna keresztül. Jó hír viszont, hogy az ilyen eredetű csíkok halványulnak el a legkönnyebben, mert a bőr regenerációs képessége még nagyon jó.

 

Mely testtájakon szokott jelentkezni?

Általában a felkar, a vállak, a hát, a mell, a fenék, a csípő, a has és a derék területén, de megfigyelhető akár térdhajlatban is.

 

Helyi kezelés krémekkel, olajokkal, kenőcsökkel

Rengetegféle készítmény létezik, amiről azt állítják, hogy halványítja vagy eltünteti a striákat. Az alábbiakban megtalálod a leggyakoribb összetevőket, és a hatékonyságuk fokát is.

  • Tretinoin: retinolsav, az A-vitamin metabolikus származéka. Ránctalanításra is használják. Segíthet a frissebb csíkok halványításában, ám bőrpír, irritáció vagy hámlás lehet a mellékhatása.
  • Kollagén-termelés serkentők: minden olyan krém, gél és kenőcs, ami bizonyítottan serkenti a kollagéntermelést, enyhítheti a csíkok intenzitását. A tudomány a farkasbab (csillagfürt) ilyen hatását is elismeri.
  • Ázsiai gázló olaj: ez a gyógynövény ugyancsak serkenti a bőr természetes kollagéntermelését, és a sebgyógyításban is szép eredményeket lehet vele elérni.
  • Keserűmandula olaj: kutatás bizonyítja, hogy azoknál a nőknél, akik várandósság idején ilyet masszíroznak a bőrükbe, kevesebb stria alakul ki, mint azoknál, akik nem használják, vagy csak masszírozás nélkül magukra kenik.
  • Az olyan megszokott hidratáló összetevők, mint a kakaóvaj, a shea vaj, az olíva olaj vagy az E-vitamin olaj puhábbá és egészségesebbé varázsolják a bőrt, de eddig még nem sikerült közvetlen hatásukat kimutatni a striákra.

 

Modern kozmetikai és orvosi beavatkozások

  • Diódalézeres kezelés: a fájdalommentes felszíni kezelés friss, még vörös striák esetén valóban segíthet, mint ahogyan a hegek esetében is, hiszen serkenti a kollagéntermelést és stabilizálja a bőr alatti vérkeringést.
  • Frakcionált CO2 lézeres kezelés: viszonylag új lehetőség a régebbi, már fehér színű striák halványítására. Kutatás bizonyítja, hogy nőknél öt kezelés után szebb az eredmény, mint azoknál, akik csak tretinoinos krémet használnak.
  • Mikrodermabrázió: apró kristályok segítségével dörzsölik le a bőr legfelső rétegét, ami szintén bizonyítottan hatékony a friss, még vörös striák esetében, ha hámlasztással egyidejűleg alkalmazzák.
  • Plasztikai műtét: bőrfelesleg eltávolításával járó beavatkozások (pl. hasplasztika, karplasztika vagy combplasztika) valóban szó szerint eltüntetik azokat a striákat, amelyek a kimetszeni kívánt részen vannak. Ilyen műtétre azonban tényleg akkor van szükség, ha maga a jelentős bőrfelesleg rontja az életminőséget, nem csupán a csíkok jelentette esztétikai problémával kell megküzdeni.

 

Mi a helyzet az edzéssel?

Van egy jó és egy rossz hírünk. Kezdjük a rosszal: mivel a striák a bőrben "laknak", ezért a testmozgás nem hat a már meglévő példányokra. Nincs tehát olyan gyakorlat, ami segítene a csíkok eltüntetésében.

Ugyanakkor szerencse, hogy a megelőzés leghatékonyabb módja az egészséges testsúly megtartása, amiben viszont tényleg kulcsszerep jut az edzésnek. De ügyeljünk rá, hogy túlzásba sem szabad vinni az edzést, mert a hirtelen dagadó izmok ugyancsak próbára teszik a bőr alkalmazkodási képességét és szintén stria lesz az eredmény.

 

Valóban olyan nagy probléma?

Mielőtt kész haditervet gyártanál a striák eltüntetésére, nem árt végiggondolni, hogy tényleg olyan óriási gondot jelentenek-e, s nem tudnád-e elfogadni őket a tested természetes reakciójának az élettel együtt járó folyamatokra.

Ezzel semmiképpen sem bagatellizálni szeretnénk a problémát, hiszen tudjuk, hogy a csíkok bizonyos esetekben igen látványosak is lehetnek. A kérdés csupán annyi, hogy valóban akadályozzák-e a testi-lelki harmónia megélését, vagy mindössze az a baj velük, hogy nehéz őket összeegyeztetni korunk retusált szépségideáljával?

Hasonló témájú cikkeink