Nyár leégés nélkül: így élvezd okosan a napfényt!

Nyár leégés nélkül: így élvezd okosan a napfényt!
Sándor Alexandra Valéria
2022. május 26.

Nincs is annál kellemesebb, mint amikor a napfény melegen cirógatja a bőrödet. És kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor leégsz. Segítünk, hogy ezen a nyáron a bőröd egészségének megőrzésével tölthesd a szabadban az időt!

Mozogni mindig jó, de napfényes időben és a szabadban valahogy még jobb. Egy kis barnaság talán még jól is áll. Ám ha nem vigyázol, akkor könnyen "pecsenyére sülhetsz".

Az ilyenkor jelentkező bőrpír sajnos nem az "egészséges barnulás" kategóriájába tartozik, hanem már a szövetek károsodásának egyértelmű jele. Ami sajnos idő előtti öregedéshez vagy akár bizonyos bőrrákfajták kialakulásához is vezethet. A leégést és annak következményeit pedig csakis tudatossággal és megfelelő fényvédelemmel előzheted meg!

 

Fényvédelemmel vagy anélkül?

Bár ez a téma vita tárgyát képezi a hétköznapokban, a legújabb nemzetközi egészségügyi irányelvek szerint mindig érdemes fényvédelemről gondoskodni, valahányszor kilépsz a utcára. Egyrészt azért, mert a nappali órákban évszaktól és időjárástól függetlenül mindenképpen találkozni fog a bőröd ultraibolya (UV) sugarakkal. Ezek – mértékkel a jótékony hatásuk, például a D-vitamin termelődéséhez való hozzájárulásuk mellett – a fent említett sejtkárosító folyamatokért felelősek.

Másrészt pedig azért, mert ez az UV-sugárzás bizonyos környezeti tényezők hatására az utóbbi évtizedekben még erősebbé vált, mint korábban. Nem az emlékezeted csal tehát, ha úgy emlékszel, hogy régen akár egész tavaszi vagy kora őszi napot is eltölthettél a szabadban „büntetlenül”, most viszont már májusban is félóra alatt nyomot hagy rajtad a nap.

Vannak, akik azt mondják, hogy a szervezet számára nélkülözhetetlen, megfelelő D-vitamin termelődéshez elengedhetetlen naponta legalább 10-15 percet fényvédelem nélkül napfényben tölteni. Mert a D-vitamin legkönnyebben hasznosuló fajtája napsugárzás hatására keletkezik a testünkben. De érzékeny bőr esetén sajnos előfordulhat, hogy ennyi idő már túl soknak bizonyul.

A legjobb, amit az ellentmondásos tanácsok sűrűjében tehetsz, hogy folyamatosan figyeled a közérzetedet és a bőrödet, amikor kint vagy a szabadban. Emellett pedig észben tartod a folyamatos fényvédelemre vonatkozó ajánlást, ami a védőfaktoros készítmények másfél-kétóránkénti újbóli alkalmazását írja elő.

Már csak azért is érdemes szem előtt tartani az egyéni igényeket, mert akinek különösen világos árnyalatú a bőre és a szeme, tűző napon akár 5(!) perc alatt is leéghet. Míg mások ugyanilyen körülmények között egy órán át is bírhatják. Ez a bőrben található melanin mennyiségétől függ, ami képes egy bizonyos ideig természetes védelemként szolgálni, mielőtt érvényesülhetne az UV-sugarak káros hatása.

Minél világosabb valakinek a bőre, annál alacsonyabb a melaninszintje, és annál hamarabb leéghet. Szerencsére annyiféle lehetőség van már a fényvédelemre, hogy mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb intézkedéseket. Például azt, hogy hány órakor, milyen UV-sugárzás mellett tölt időt a szabadban, illetve a legjobb védelmet nyújtó védőfaktoros készítményeket is.

 

Természetes fényvédelem

A UV-sugárzás 11 és 15 óra között a legerősebb, de van, ahol 10 órára teszik ennek a periódusnak a kezdetét. Ha úgy döntesz, hogy ebben az időszakban nem mész ki a szabadba, vagy csak rövid időre és jelentős bőrfelületet takaró ruhadarabokban, akkor mondhatjuk, hogy valóban hatékony természetes fényvédelmet alkalmazol. A naptej helyett használt természetes (vagy annak mondott) anyagok viszont nem biztos, hogy valódi és mérhető védelmet nyújtanak az UV-sugarak káros hatásaival szemben. Ez a konkrét és tudományosan bizonyított védőhatás ugyanis kizárólag a fényvédő faktorral rendelkező szerekről mondható el.

A szolárium pedig – a közhiedelemmel ellentétben – semmilyen szempontból nem minősül fényvédelemnek, pláne természetesnek. Sőt: a fénycsövekkel elért barnaság nem "edzi", nem vastagítja meg úgy a hámréteget, mint a napon történő barnulás. Így amellett, hogy a szolárium bizonyítottan növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, még a leégésre is hajlamosabbá tehet azáltal, hogy a védettség illúzióját kelti.

 

Mit "tud" a fényvédő faktor (SPF)?

Nemcsak a naptejek vagy más állagú napozószerek (pl. olajok és spray-k) lehetnek fényvédő faktorosak, hanem akár a különböző arc- és testápolók vagy sminktermékek is. Ennek tényéről és magáról a faktorszámról minden esetben a csomagolás segítségével tájékozódhatsz, hiszen jogszabály írja elő ennek a feltüntetését a gyártók és a forgalmazók számára.

A fényvédő faktorok fontossága közismertnek számít ugyan, ám azt már sokkal kevesebben tudják, mit jelentenek ezek a számok pontosan. A 15 faktoros készítmények az UVB-sugárzás 93%-át képesek blokkolni, 30 faktornál ez az arány 97%, 50 faktornál 98%, 100-as faktorszám esetén pedig 99%. Ezek a számok fixek, tehát a védelem számszerűsége nem függ a bőrtípustól.

Az viszont már igen, hogy egy adott faktorszámú termék valójában mennyi ideig nyújt védelmet a leégés ellen. Minél világosabb az alap bőrtónusod, annál magasabb faktorszámú készítményre van szükséged. Ez fordítva is igaz: lehet, hogy egy adott helyen és időben egy hófehér bőrű, vörös hajú embernek 50 faktoros naptej kell egy órányi sportoláshoz a szabadban, míg a kreol bőrű és sötét hajú csapattársának 8 faktoros napolaj is elegendő.

Ha bizonytalan vagy a számodra megfelelő faktorszámban, akkor inkább válaszd a magasabbat, mert akkor nem érhet kellemetlen meglepetés! Amiatt pedig ne aggódj, hogy a fényvédő faktorok "nem hagynak" lebarnulni: az átengedett UV-sugárzás mennyisége is elegendő ahhoz, hogy fokozatosan kialakuló, szép, egészséges színed legyen.

Arra azonban figyelj oda, hogy a nem megfelelő alkalmazás – ha például huzamosabb ideig tartózkodsz a szabadban, de nem ismétled kellő gyakorisággal a felvitelt, nem vízálló termékkel strandolsz, vagy túlságosan spórolsz a mennyiséggel – jelentősen csökkentheti a hatékonyságot!

 

Tippek a tökéletes fényvédelemért

  1. Válassz legalább 30 faktoros készítményt! Nagyon világos bőr esetén vagy kisgyermekeknél érdemes ennél is magasabb faktorszámmal, legalább 50-essel kezdeni.
  1. Keresd a csomagoláson a "széles spektrumú" vagy "UVA + UVB" feliratot. Az ilyenek leggyakoribb összetevői az oxibenzon, az avobenzon, a titán-dioxid vagy a cink-oxid. Ugyancsak fontos, hogy a termék „bőrgyógyászatilag tesztelt” legyen – bár a kereskedelmi forgalomba kerüléshez eleve meg kellett felelnie bizonyos igen komoly egészségügyi követelményeknek. Emellett pedig egyéni meggyőződésedtől függően akár "cruelty-free", vagyis állatkísérlet-mentes fajtákat is találhatsz.
  1. Válassz olyan fényvédő készítményt, amit valóban szeretsz is használni. Tehát állagban és illatban is megfelelő a számodra amellett, hogy megfelelően véd! Ez azért fontos, mert így kevésbé feledkezel meg róla.
  1. Öltözködj megfontoltan! A ruha sem véd teljes mértékben, hiszen egy fehér pamutpóló nagyjából 4 SPF-nek felel meg, de annyinak is csak szárazon, mert ha átázik a vízparton, akkor szinte nullára csökken az általa nyújtott védelem. A sötét színek és a vastag anyagok jobban védenek, ugyanakkor érthető, ha nyaraláskor például nem ezek számítanak a legkellemesebb viseletnek. Egy könnyű kalap pedig alapdarab, mert nemcsak a fejbőrödet és a hajadat védi, hanem a napszúrástól is megóvhat.
  1. Maradj árnyékban! Árnyékban is barnulhatsz, viszont le is leéghetsz, hiszen oda is eljut az UV-sugárzás nagyjából 60-80%-a. Ha huzamosabb ideig tartózkodsz kint a déli órákban, mindenképpen érdemes árnyékban maradnod – a megfelelő fényvédő faktoros készítmény(ek) használata mellett.
  1. Védd a szemedet! Egy minőségi, UV-szűrős napszemüveg nemcsak a látásod épségének megőrzésében segít, hanem azzal is hozzájárul az érzékeny szemkörnyéki bőr rugalmasságának megtartásához, hogy megóv a hunyorgástól. A szemkörnyék UV-védelme egyébként különösen fontos – fényvédő faktoros készítménnyel is –, mert a rosszindulatú elváltozások kialakulása ezen a területen igen gyakorinak számít.
  1. Ne feledkezz meg az ajkadról sem! Az ajak bőre is hasonlóan érzékeny, mint a szemkörnyéké, mégis sokszor kimarad a fényvédelemből. Szerencsére ma már remek fényvédő faktoros ajakápolók közül válogathatsz.
  1. Járj rendszeresen anyajegy-szűrésre! A bőr folyamatosan változik, így célszerű figyelemmel kísérni az anyajegyek állapotát: van-e köztük olyan, amelyiknél felvetődik a rosszindulatúság veszélye, illetve az eltávolítás szükségessége?