10 lehetséges ok, amiért nem sikerül elérned az álomsúlyt

10 lehetséges ok, amiért nem sikerül elérned az álomsúlyt
Sándor Alexandra Valéria
2022. június 24.

Olyan, mintha a tested az ellenfeled lenne, amikor fogyásért küzdesz? Úgy érzed, nem is a kilók ellen harcolsz, hanem saját magad ellen? Noha a folyamatban bekövetkező holtpont egy ideig természetes, mégis jó, ha tudod, mik állhatnak a háttérben.

1. Lehet, hogy fogysz, csak nem tudsz róla

Elképzelhető, hogy a mérleg már napok – vagy akár hetek – óta makacsul ugyanazt a számot mutatja. Ez viszont nem jelenti azt, hogy időközben biztosan nincs zsírveszteség.

Az ember testsúlya természetes módon ingadozik valamelyest, ami a bevitt táplálék és folyadék mennyiségétől és minőségétől, illetve a hormonális működéstől függ. Nőknél például teljesen rendben van, ha ciklus egyes napjain fokozott vízvisszatartást lehet megfigyelni.

Az is lehet, hogy a zsírveszteséggel párhuzamosan nő az izomtömeged – főleg, ha nemrég kezdtél el edzeni, vagy fokoztad annak intenzitását. Márpedig ezt az arányváltozást is sikerként tudod elkönyvelni!

Fontos tehát, hogy ne csak a kilók számának alapján ítéld meg a programod sikerességét, hanem havi egyszer centiket is mérj, vagy akár testzsírarányt is, amennyiben van rá lehetőség.

 

2. Nem (jól) figyelsz arra, hogy mit eszel

A tudatosság elképesztően fontos tényező, ha fogyni szeretnél. Kapaszkodj meg: sokaknak fogalmuk sincs, róla, hogy valójában mennyit esznek. És ez még azokra is érvényes lehet, akik próbálnak tudatos döntéseket hozni az élelmiszerek minőségét illetően! Kutatások bizonyítják, hogy az étkezési napló vezetése – vagy akár az ételek lefotózása – eredményesebb fogyáshoz vezet.

Az odafigyelésnek itt is különböző szintjei vannak. Valakinek elég egy-egy fénykép a fogásokról, míg másoknál az válik be, ha grammra pontosan rögzítik az összetevőket, és precízen nyilvántartják a bevitt makronutrienseket. Próbáld ki a számodra legszimpatikusabb módszert!

 

3. Nem viszel be elég fehérjét

Aligha túlzás azt mondani, hogy a fogyás szempontjából a fehérje a legfontosabb tápanyag. Méghozzá azért, mert az ideális fehérjebevitel bizonyítottan gyorsítja az anyagcserét, csökkenti az éhségérzetet, és hozzájárul a testsúlyt szabályozó hormonok megfelelő működéséhez.

A legcélszerűbb, ha már a nap kezdetén igyekszel megfelelő tápanyagokkal – köztük fehérjével – feltölteni a szervezeted. Tudományosan elismert összefüggés ugyanis, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli hozzájárul, hogy a nap során kevésbé legyél éhes, és ne sóvárogj olyan falatok után, amik kevésbé egészségesek.

A bőséges fehérjebevitel ráadásul egyenesen gátolja az anyagcsere lelassulását, ami a fogyás megállásának leggyakoribb oka.

 

4. Túl sok kalóriát viszel be

Első olvasásra talán furcsának tűnik, ám a fogyás megállásának leggyakoribb oka még mindig az, hogy az érintettek egész egyszerűen túl sok kalóriát visznek be a szervezetükbe, így a súlyveszteséghez szükséges kalóriadeficit nem jön létre.

Biztos vagy benne, hogy ez rád nem vonatkozik? Szuper hír! Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy mindenki hajlamos lehet jelentősen alábecsülni a bevitt kalóriamennyiséget – a szakemberek mondják, nem (csak) mi. Csak akkor lehetsz száz százalékig biztos abban, hogy a kalóriabeviteled a sikertelen fogyási próbálkozás ellenére rendben van, ha étkezési naplót vezetsz, amiben a konyhamérlegen kívül akár egy telefonos alkalmazás is a segítségedre lehet.

 

5. Nem teljes értékű élelmiszereket választasz

A minőség is éppen annyira fontos, mint a mennyiség. Az egészséges, teljes értékű élelmiszerek hozzájárulnak az egészséged megőrzéséhez, az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához, valamint az éhségérzet szabályozásához. Fő "fegyverük", hogy sokkal több értékes tápanyagot tartalmaznak, ráadásul laktatóbbak is a feldolgozott társaiknál.

Vigyázat: a "diétás" vagy csökkentett "akármitartalmú" ételek és hozzávalók korántsem biztos, hogy valóban teljes értékűek! Mindig legyél résen, és ellenőrizd a tápérték-táblázatot, nehogy kellemetlen meglepetés érjen!

 

6. Nem edzel súlyokkal

A legfontosabb tanácsok egyike, ha fogyni szeretnél, hogy rendszeresen iktass be valamilyen súlyzós vagy saját testsúlyos edzést. Azért fontos, mert segít megőrizni – vagy akár gyarapítani – az izomtömeged, ami egyébként a zsírral párhuzamosan "lemenne" rólad a fogyással.

A súlyzós edzések ugyanakkor tudományosan bizonyított módon hozzájárulnak az anyagcsere lelassulásának megelőzéséhez. Így hosszú távú zsírveszteségre tehetsz szert, miközben feszessé és formássá alakul a tested.

 

7. Falási rohamaid vannak

Nézzünk szembe a tényekkel: rengetegen képtelenek ellenállni a finom falatoknak, ráadásul még nagyobb a kísértés akkor, amikor sok mindenről le kell mondanod. Éppen ezért semmi meglepő nincs abban, hogy a falásrohamok a diéta leggyakoribb mellékhatásai. Ilyenkor sokkal több tápanyagot vihetsz be a szervezetedbe, mint amennyire szüksége van. Egyetlen étkezés alkalmával akár a napi ajánlott mennyiség többszörösét!

Vannak, akik kifejezetten nem diétás ételekből (például gyorséttermi menüből) válogatnak ehhez, míg mások olyanokból, amik egyébként beleférnének az étrendjükbe, csak messze nem olyan mennyiségben. Nagyon fontos, hogy a falási rohamok jelentkezése nem „bűn”, hanem tünet. Annak a jele, hogy az étrended nincs teljesen rendben, nem elégíti ki minden igényed.

Bátran kérd dietetikus szakember segítségét egy olyan étrend megalkotásához, ami egészséges, amivel elérheted és megtarthatod a kívánt formád, mégsem kell kompenzálásra váró hiányt szenvedned semmiben!

 

8. Nem kardiózol

A kardió edzés lényege, hogy megemeli a pulzusodat, így fokozza a vérkeringést és az oxigénellátást az egész testedben. Ide tartozik többek között a tempós séta, a kocogás, a kerékpározás és az úszás is. A rendszeres kardiózás az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz az egészségedért és a legjobb formád eléréséért, annak megtartásáért.

Ha ugyanis kardiózol, akkor jelentősen csökkentheted a hasi zsír (ún. zsigeri zsír) mennyiségét a szervezetedben, ami messze nem csak esztétikai problémát okozó „úszógumikat” jelenthet, hanem a belső szerveidre rakódva komoly egészségügyi kockázatot is egyben.

 

9. Tömény cukrot iszol

A folyadékbevitel fontos, ezt számtalan forrásból tudhatod. Igen ám, csakhogy a minőség itt is éppen annyira lényeges, mint a mennyiség. A cukros üdítők ugyanis a világ leghizlalóbb élelmiszerei közé tartoznak. Az ital formájában lecsúszó kalóriákat – vagyis a folyékony szénhidrátokat – egyszerűen nem úgy érzékeled, hogy kevesebbet kellene miattuk enned.

Ez nem holmi teória, hanem sajnos tudományosan bizonyított tény. Sőt, nem csupán a szénsavas üdítők és a gyümölcslevek tartozhatnak ebbe a kategóriába, hanem egyes sportitalok, ízesített ásványvizek, illetve a különböző egészségesnek tűnő folyadékalternatívák is. Elképzelhető tehát, hogy a fogyásod egyetlen akadálya a poharadban rejlik.

 

10. Nem alszol jól

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kulcsfontosságú a testi-lelki egészség megőrzéséhez, mint ahogy az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához is. Még mielőtt azt hinnéd, hogy ez csupán egy gyakran hangoztatott klisé, eláruljuk: a túl kevés alvás 89%-kal növeli az elhízás kockázatát a gyermekeknél, 55%-kal pedig a felnőtteknél. Ez a kettő kutatási számadat akár minden kommentár nélkül is önmagáért beszél.

Az összefüggés okai között szerepel például, hogy az alvás és az ébrenlét egyensúlya főszerepet játszik a hormonális egyensúly fenntartásában, ami jóformán az egész anyagcserédre kihat. Így a jó alvás rengeteget segíthet, az elégtelen alvás pedig jelentősen hátráltathat a fogyásban.

Alvási nehézségek esetén érdemes megfontolnod egy számodra kényelmes és produktív napirend kialakítását, emellett pedig hatékony stresszkezelési módszerek alkalmazását.

Hasonló témájú cikkeink