Miért eszel akkor is, amikor nem vagy éhes?

Miért eszel akkor is, amikor nem vagy éhes?
Sándor Alexandra Valéria
2022. július 20.

„Enni jó, minden jó!” – mondják a németek. Igazuk is van… valamennyire. Mert akkor már baj van, ha az evéstől várod el, hogy minden más is jó legyen az életben!

Mert stressz kínoz

Az állandó stressz révén megemelkedik a kortizolszinted, amit nem véletlenül hívnak "stresszhormonnak". Kulcsszerepet játszik ugyanis abban, hogy a "harcolj vagy menekülj" ösztön eluralkodjon rajtad.

Ne feledd, hogy ez alapvetően egy természetes folyamat lenne, amivel az evolúció ajándékozott meg bennünket az életben maradás érdekében! Eleinknek ugyanis ez az ösztön segített abban, hogy veszély esetén a túlélésre koncentrálva megküzdjenek a veszélyforrással. Vagy éppen elmeneküljenek előle.

Folyton ebben az állapotban lenni azonban már korántsem természetes, és az egyik következménye az, hogy "kényszerraktározásra" ad utasítást a szervezeted.

 

Szörnyen kimerültél

Ha nem pihensz eleget – ami elsősorban megfelelő mennyiségű és minőségű éjszakai alvást jelent –, akkor megemelkedik a ghrelinszinted, ami az éhségérzet kialakulásáért felel. Ezzel párhuzamosan pedig visszaesik a leptinszinted, ami pedig a jóllakottság hírnökeként jelzi, hogy ideje abbahagyni a falatozást.

Ez a két hormon együttesen szabályozza az éhséget. Egyensúlyuk kibillenése folytonos éhségérzettel járhat akkor is, ha valójában nincs is szükséged élelemre.

Rossz hír, hogy már egyetlen kialvatlan éjszaka után is jelentősen megnőhet emiatt a kalóriabeviteled. Pihenéssel és önuralommal azonban gyorsan visszaállíthatod a rendet.

 

Ideges vagy

Úgy érzed, hogy mindjárt elpattan a húr egy bizonyos dolog miatt? Sajnos a körömrágásnál és a mocorgásnál rosszabb kényszercselekvés is előjöhet ilyenkor (bár ezek sem kellemesek)… Az evés ugyanis nemcsak, hogy pillanatnyi teendőt biztosít, de még egy kicsit el is tereli a figyelmedet arról, ami nyomaszt.

Ez a "jótékony" hatás azonban csak idézőjeles, mert nem jelent valódi megoldást a problémádra. Sőt, a megkönnyebbülésnek ezt a halvány illúzióját is csupán néhány percig élvezheted, mert utána minden megy tovább a régiben, ráadásul még a bűntudattal is tetézve.

A másik véglet lehet, ha az idegesség étvágytalanságot vált ki nálad, és hosszabb ideig nem eszel miatta. Ez aztán vagy tápanyaghiányhoz vezet, vagy pedig átcsap kompenzációs túlevésbe.

Fontos, hogy a "kimaradt" kalóriákat ne akard visszamenőleg pótolni, egyszerűen "csak" táplálkozz egészségesen! Mint ahogy a túlevés következményeitől sem koplalással lehet megszabadulni, hanem kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres testmozgással.

 

Csoportnyomás alatt vagy

Nem csak az számít érzelmi evésnek, ha csalódás esetén finom falatokkal próbálod vigasztalni magad! Hanem az is, ha egy társasági összejövetelbe belemerülve észre sem veszed, hogy még mindig eszel, pedig már rég nem vagy éhes. Egyik falatot majszolod a másik után, mert a többiek is így tesznek, és mert nagyon finom.

Tudat alatt talán attól tartasz, hogy ha nemet mondasz, akkor kilógnál a sorból. Az is lehet, hogy a családoddal szemben érzed kötelességnek az "udvariassági evést", ezért vagy képtelen tiltakozni. Ez a játszma a saját határaid meghúzásáról, a saját igényeid tiszteletben tartásáról szól. És ha te nem tiszteled saját magadat annyira, hogy mások kedvéért bevállalod a túlevés hátrányait, akkor hogyan is várhatnál el tiszteletet másoktól?

 

Alkoholt iszol

A pia oldja a gátlásokat. Hát persze, hiszen sokak szerint ez a legnagyobb előnye! A gátlások azonban nem kizárólag negatív előjelűek lehetnek, hanem olyanok is, amiket jobb megtartani a testi-lelki egészséged érdekében. Ide tartoznak például a józan belátás képességét lehetővé tévő gátlások, például a táplálkozásodra vonatkozóan.

Gondolj bele, mi történik, ha teljesen eltűnnek az étkezéssel kapcsolatos gátlásaid! Akár több ezer kalória is lecsúszhat – mindössze néhány perc leforgása alatt. Sajnos az alkohol tompítja az agy önkontrollért felelős régióinak működését, így ne csodálkozz, ha illuminált állapotban kevésbé tudsz nemet mondani az evésre. Vagy akár a további ivásra… Ez már elég rosszul hangzik, ugye?

 

Ételfotókat nézegetsz

A közösségi médiának megvan az a csodálatos képessége, hogy ha akarod, minden pillanatban szebbnél szebb ételfotókkal örvendeztet meg. Ne csodálkozz, ha az ínycsiklandó vizuális ingerek cselekvésre sarkallnak!

Nem vagy egyedül ezzel, hiszen a marketingesek jól tudják, hogy ha mutatnak egy gusztusos kaját a hirdetésben, akkor megnő a vásárlási kedv. Még akkor is, ha a termék nem maga az étel!

Jó megoldás, ha kizárólag akkor nézegetsz kajafotókat, amikor egészséges recepteket keresgélsz. És ezt semmiképpen se éhesen tedd, hiszen úgy sajnos még jobban "betalál" az impulzus!

 

Mert "már úgyis mindegy"

Legalábbis minden válaszút előtt azzal érvelsz saját magad előtt, hogy ugyan mit árthat egy újabb finom falat, ha egyébként sem vagy a legjobb formádban? Nem nehéz belátni, hogy ezzel ördögi kör veszi kezdetét, mert még távolabb kerülsz a vágyott formádtól, és még inkább "mindegy" lesz. Pedig valójában SOHA nem mindegy!

Bármikor dönthetsz úgy, hogy pontot teszel ennek a végére, és egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással, illetve rendszeres mozgással visszanyered a formádat. Ráadásul ennél a döntésnél is mennyei ételek várnak, csak éppen jobb minőségben és a tested számára megfelelő mennyiségben! Még csak lemondanod sem kell semmilyen ízről, mert minden élelmiszernek létezik már egészségesebb alternatívája.

 

Mert elfelejtetted, milyen éhesnek lenni

Jó, ez első olvasásra kicsit furcsának tűnhet. Bizonyos kultúrákban vagy körökben pedig többszöri olvasásra sem értenék, miről van szó, hiszen olyan ritka kincsnek számít az étel. De ez a huszonegyedik századi, jóléti társadalomban élő nyugati ember tragédiája.

Annyi étel áll rendelkezésre, s olyan könnyű hozzájutni, hogy sokan el is felejtették, milyen igazándiból éhesnek lenni. Ők főleg megszokásból vagy unalomból esznek, és az ezekhez társított érzeteket könyvelték el éhségnek. A túlsúly és az elhízás leggyakoribb oka pontosan ez.

Semmiképpen sem azt szeretnénk javasolni, hogy éheztesd magad, de azért ismerd meg a tested valódi jelzéseit, és bátran kérd dietetikus segítségét abban, hogy mikor, mit és mennyit érdemes enni!

 

Mert nem jól vásárolsz

Az egészséges táplálkozás javarészt azon áll vagy bukik, hogy milyen élelmiszerek kerülnek a kosaradba a boltban. Amit ugyanis megveszel, azt nagy valószínűséggel meg is fogod enni (ha pedig nem, az pazarlásnak minősül, és szintén nem a világ legbölcsebb dolga).

Ha tehát nem szeretnél adalékanyaggal teli nasikat fogyasztani, miközben tapasztalatból tudod, hogy bizonyos ételeknek képtelen vagy ellenállni, akkor egyszerűen kíméld meg magad a kísértéstől és a lelkiismeret-furdalástól, és ne vedd meg! Sőt, egyenesen azt javasoljuk, hogy csakis azokat az élelmiszereket vedd meg, amelyek hozzátartoznak a gondosan összeállított étrendedhez (olyan egészséges desszert- és rágcsalehetőségekkel, amik beleférnek). Hidd el: ezen a ponton könnyebb önuralmat gyakorolni, mint a hűtő előtt éjjel.

Ha úgy érzed, hogy valami nem stimmel az ételhez, az evéshez való viszonyulásoddal, és ehhez jó lenne segítséget kapni, ne habozz erről egy tapasztalt pszichológussal konzultálni!

Hasonló témájú cikkeink