Check in, avagy "hol eddzünk?"

Check in, avagy
Törőcsik Mónika
2015. szeptember 1.

Aki olvasta az előző cikket, az bizonyára emlékszik rá, hogy a „mikor és kivel érdemes edzeni” témát boncolgattuk. Miután az előbbiekben döntésre jutottunk, újabb kérdésként merülhet fel: „hol eddzünk?”.

Először mindenkinek a konditerem jut eszébe, hiszen tudjuk jól, ha nem jelentkeztünk be a Facebookon egy menő terembe, akkor mit sem ért az edzés. Viccet félretéve, nem is gondolnánk, mennyi lehetőségünk van a konditermeken kívül is.

1. Otthon

Abban az estben, ha rendelkezünk edzéstapasztalattal, és sokat jártunk különböző csoportos órákra, esetleg személyi edzőhöz, akkor magunktól is nekiállhatunk. Nekem erről azonnal a különböző fitness dvd-k jutnak eszembe, amiket csak beteszünk a lejátszóba és máris nyomhatjuk. Lehetőségek széles tárháza kínálkozik számunkra e téren, hazai és külföldi edzők kiadványaiban egyaránt. Az internet világában ezek mellett megjelentek azok az online oldalak is, ahol különböző edzésvideókat tölthetünk le. Természetesen nem hagyhatjuk ki annak a lehetőségét sem, hogy van egy saját kis edzőtermünk, vagy egy többfunkciós kondi gépünk. Leggyakrabban azonban kisebb kézi súlyzókkal rendelkezünk, így inkább ez a vonal a jellemző az otthoni edzés kapcsán.

Előnye: Nem kell kimozdulni, rengeteg időt spórolhatunk és költséghatékony, hiszen nem kell belépőt fizetni és bérletet vásárolni. Nincsenek vizslató szempárok, ha kicsit szégyenlősebbek vagyunk, akkor ez remek választás számunkra.

Hátránya: Könnyen elcsábulhatunk, hogy mással foglalatoskodjuk - csengethet a szomszéd, jöhet a postás és máris kizökkentünk az edzésből. Lehet, hogy nem is folytatjuk, ha bármi közbejön.

 2. Szabadban

Nem, nem a szabadtéri kondi parkokra gondolok - bár ugyanezek az előnyök és hátrányok vonatkoznak rájuk is - hanem bármilyen térre, parkra. Mit használhatunk fel a szabadban, aminek nem ez az alapfunkciója? Többnyire bármit. A padok, a lépcsők rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, csak bírjuk szusszal az edzést velük/rajtuk. Igazán különleges és újszerű élményt tud nyújtani, ha kicsit kiszabadulunk a négy fal közül. Nagyon jól tudják ezt azok, akik kint futnak a szabadban. De nem csak a futók számára jelent változatosságot, hanem azoknak is, akik erősítő gyakorlatokat végeznének, vagy egy pörgős intervall edzésre vágynak.

Előnye: A friss levegő és a napfény kedvező hatásai mellett ez is költséghatékony. Kicsivel több nézelődővel találkozhatunk, de szerintem ennek is csak jótékony hatásai vannak. Engem például arra sarkall, hogy szabályosan és szépen végezzem a gyakorlatokat. Mindemellett biztosak lehetünk abban, hogy elismerő pillantásokban részesülhetünk, amiért foglalkozunk a sportolással és ez által az egészségünkkel.

Hátránya: Sajnos az időjárás viszontagságaival meg kell néha küzdeni, és inkább csak tavasztól őszig terjedő időszakban praktikus.

3. Edzőteremben

Az az edzéshelyszín, ami a mai napig eszébe jut mindenkinek, ha erősítő edzésről van szó. Járhatunk edzőterembe csoportos órákra és egyéni edzésekre is, és akár vegyíthetjük is az edzésformákat. A fővárosban nagyon sok edzőtermet találhatunk, mindenki ki tudja választani a hozzá legközelebb esőt. Vidéken kicsit szűkösebb a kínálat, de az biztos, hogy itt minden eszköz a rendelkezésünkre áll az edzéshez.

Előnye: Időjárástól független, a szabadtéri edzéssel ellentétben, rossz idő esetén sem kell lemondanunk a mozgásról. Fix költséget jelent a belépő vagy bérlet megvásárlása, de cserébe szakszerű segítséget kaphatunk a teremedzőktől, valamint tanácsokat edzőtársainktól.

Hátránya: Gyakran várni kell az eszközökre, és ha nem szeretjük a tömeget, akkor okosan kell megválasztanunk az edzéseink helyszínét és időpontját.

Nekem személyes kedvencem a szabadtéri edzés, mert elköteleződés és bérletvásárlás nélkül az egész környéket felfedezhetem időközben. Javaslom, hogy próbáljátok ki! Nagyon kellemes érzés Budapest esti fényeiben a Duna parton edzeni a Kopaszi gáton, vagy edzés után elégedetten lenézni a városra a Citadelláról.

 

Hasonló témájú cikkeink