Érthetően a piriformis szindrómáról, nem csak edzőknek!

Érthetően a piriformis szindrómáról, nem csak edzőknek!
Győri Ferenc
2016. április 8.

Sportoló vagy, esetleg ülőmunkát végzel? A sok ülés következtében egyre gyakrabban vannak farba, alsó végtagba sugárzó panaszaid? Félsz, hogy gerincsérved van?

Félelmed nem alaptalan, de nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni…

A piriformis szindróma egy tünet együttes, ami a musculus piriformis-ról , vagy körteképű izomról kapta a nevét. Ez az izom a csípőizmok mély rétegében helyezkedik el a farizmok alatt. A keresztcsontról ered és a combcsont fején tapad. Elsősorban a combcsont kifelé forgatásában vesz részt. A különlegessége, hogy közvetlenül alatta húzódik testünk egyik leghosszabb idege a nervus ischiadicus, vagy ülőideg. Abban az esetben, ha a piriformis sérül, zsugorodik, vagy hipertrofizálódik az alatta futó ideg nyomás alá kerül és tüneteket okoz.

musculus piriformis-ról , körteképű izom

Elsősorban fartájékon jelentkezik a fájdalom, de lesugározhat a comb hátulsó felszínére, vagy akár a lábszárra is. Ezek a tünetek nagyon hasonlítanak a porckorongsérv által okozott tünetekhez, ezért tapasztalatlan szemek könnyen össze is téveszthetik őket. Az orvosi vizsgálat is először a porckorongsérv kizárására irányul. Nagy különbség viszont, hogy a piriformis szindrómához nem társul deréktáji panasz, a tünetek pedig ülésre erősödnek a nyomás fokozódás miatt.

Tapasztalt orvos, vagy gyógytornász a szükséges teszt elvégzésével, viszonylag nagy biztonsággal képes kiszűrni a problémát, de a biztos diagnózis felállításához javasolt MR felvételt készítetni.

Kialakulásában az alábbi tényezők játszhatnak szerepet:

  • - sérülések, gyulladások
  • - egyes sportágak és a belőlük fakadó tartós túlterhelés
  • - helytelen testtartás, hibás terhelés
  • - nyújtás hiánya

Kezelése elsősorban a körteképű izom nyújtásával történik, de krónikus esetben komolyabb gyulladáscsökkentés, vagy műtét is szóba jöhet.

musculus piriformis körteképű izom nyújtása

Javasolt az intenzitást csökkenteni, egyes esetekben a sportolás szüneteltetésére is sor kerülhet, illetve kiegészíteni olyan gyakorlatokkal, amelyek a tartás javítását és az izomegyensúly helyreállítását szolgálják.