Életmódtippek a prosztata egészségéért

Életmódtippek a prosztata egészségéért
Sándor Alexandra Valéria
2016. augusztus 30.

A probléma idővel minden harmadik férfit érint, és a megelőzést nem lehet elég korán elkezdeni.

A prosztata gyulladása és megnagyobbodása több tényezőre vezethető vissza, de a Harvard Egyetem kutatói összeállítottak egy listát, aminek a betartásával jelentősen csökkenthető a kockázat.

 

Prosztatabarát táplálkozás

A világhírű amerikai egyetem szakértői hét tanácsot fogalmaztak meg, amelyeknek a betartásával megőrizhető a férfiszerv egészsége.

 

  1. Naponta legalább öt adag zöldség vagy gyümölcs.

Ez megegyezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) általános ajánlásával – azzal az apró különbséggel, hogy érdemes minél élénkebb színűeket választani, hiszen azok több gyulladáscsökkentő hatású antioxidánst tartalmaznak.

 

  1. Teljes értékű gabona.

A teljes kiőrlésű gabonafélék nemcsak a magbelet, hanem a szintén fontos tápanyagokat tartalmazó csírát és maghéjat is tartalmazzák, így például sokkal több B-vitamint és rostot rejtenek. Készen vásárolt pékáru esetén érdemes odafigyelni a címkén feltüntetett összetételre, mert gyakran előfordul, hogy finomliszttel keverik a teljes kiőrlésűt. Tésztából és rizsből is egészségesebb a barna.

 

  1. Kevesebb hús.

A hús megfelelő mennyiségben és minőségben elkészítve a kiegyensúlyozott táplálkozás része, de a szervezet terhelésének csökkentéséért hasznos heti 1-2 húsmentes napot tartani, a fennmaradó időszakban pedig bőr nélküli baromfihúst, sovány vörös húst vagy halat választani.

 

  1. Kevesebb transzzsír és telített zsírsav.

Az állati eredetű telített zsírok a hidrogénezett növényi zsírokkal egyetemben többféle betegség kockázatának növekedéséhez vezetnek. Az egyszeresen telített változatok – amelyek például az olívaolajban vagy az avokádóban találhatóak meg – és a többszörösen telítettek sokkal egészségesebbek.

 

  1. Kevesebb hozzáadott cukor.

Nemcsak az édességek és a feldolgozott élelmiszerek rejthetnek rengeteg cukrot, hanem az üdítők is. Sőt, gyakran azok a fajták is veszélyesek ebből a szempontból, amelyek egyébként diétásnak tűnnek. Mindig érdemes ellenőrizni a cukortartalmat a címkéken.

 

  1. Kevesebb só.

Asztali sózásra többnyire nincs is szükség, ez csupán afféle reflex, amit sokan megszokásból tesznek. Emellett figyelni kell az élelmiszerek és az ásványvizek nátriumtartalmát, hiszen az is beleszámít a naponta ajánlott maximum 5 grammos mennyiségbe.

 

  1. Ésszerű adagok.

A lassúbb, türelmesebb evés és a nem csordultig szedett tányér segítenek az egészség megőrzésében. Harvardi kutatók szerint mind a túlsúly, mind pedig a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázati tényezőt jelent a prosztataproblémák esetében.

 

Megóv a testmozgás

Egy több mint 30 000 fő bevonásával készült kutatás szerint minél többet mozog egy férfi, annál alacsonyabb nála a prosztatagondok kialakulásának kockázata. Az előny már olyan csekély igénybevételt jelentő aktivitásnál is mérhető, mint például a közepes tempójú séta.

Azt is sikerült bebizonyítani, hogy heti három óra megerőltető sport 20%-kal mérsékeli a merevedési zavarok kockázatát, ennél több pedig még jobban. Olasz szakértők pedig rámutattak, hogy ülő életmód esetén már egy 18 hétig tartó, heti három alkalmat jelentő edzésprogrammal jelentősen javul a krónikus prosztatagyulladásban szenvedők állapota.