5 edzéstipp, ami Adoniszt csinál a vékony férfiakból

5 edzéstipp, ami Adoniszt csinál a vékony férfiakból
Sándor Alexandra Valéria
2016. augusztus 25.

Talán meglep, de nem a brutális edzésterv vezet majd eredményre.

  1. Legyen személyre szabott edzésterved!

Egyszerű megoldásnak tűnhet, hogy kövesd egy profi testépítő internetről ellesett edzéstervét, hátha hamarosan te is olyan izmos leszel tőle. Ennek azonban kidolgozott test helyett sérülés és kimerültség lehet a vége, s talán meg sem ízleled, hogy a sportban milyen szép sikerélmények rejlenek. Ha úgy érzed, hogy sokkal jelentősebb izomtömegre lenne szükséged, akkor valószínűleg kezdőknek való gyakorlatsorral történhet meg a megfelelő alapozás, amit a fejlődésedhez mérten nehezíthetsz a későbbiekben.

 

  1. Ne ijedj meg a súlyoktól!

Kardiózásra is szükség lesz ugyan az állóképességed növeléséhez, ám mégis a súlyzóval és a saját testsúllyal végzett gyakorlatok azok, amik széppé formálják az izmaidat. Semmi ciki nincs abban, ha a legkisebb súlyzóval vágsz neki a gyakorlatoknak – sőt, ez vall felelősségteljes magatartásra. Mivel csekélyebb a testzsírszázalékod, így kevésbé vannak zsírszövetekkel kipárnázva az ízületeid, különösen figyelj oda edzés közben a megfelelő testtartásra!

 

  1. Ne hagyatkozz étrendkiegészítőkre!

Ezek a szerek jelentős szerepet játszhatnak a fejlődésedben, ám a nevükben is szerepel, hogy a kiegyensúlyozott étrend kiegészítésére szolgálnak – nem pedig annak helyettesítésére! Nem igazán számít, hogy edzés előtt vagy után mit szedsz, amíg még nem állítottál össze magadnak egy fehérjében, jótékony zsírsavakban és minőségi szénhidrátban gazdag étrendet. Ebben akár szakértő segítségét is kérheted. Előfordulhat, hogy olyan gyors anyagcserével áldott meg a sors, hogy vékony alkattal is megehetsz szinte mindent. Ennek azonban mostantól vége, hiszen az izomtömeg növeléséhez minőségi táplálékra van szükséged.

 

  1. Ne hátrálj meg a kudarctól!

Lesz olyan edzés, amikor nemcsak megérzed a saját határaidat, hanem át is léped azokat. Ez nem mindig sikerül elsőre. Nem az az igazi kudarc, ha véletlenül nem jön össze – hanem ha meg sem próbálod, mert félsz tőle. Mindig fogadd el, hogy mire képes éppen a tested, és ezt tiszteletben tartva törekedj a folyamatos fejlődésre. A lelkiismereted ne rabszolgahajcsárként, hanem legjobb barátként vigyen előre!

 

  1. Saját magadhoz mérd a haladásod!

Bár motiváció gyanánt nyugodtan nézegetheted hivatásos testépítők szálkáit, és nagyratörő célokat is kitűzhetsz magad elé, a fejlődésedet tulajdonképpen csak egyetlen emberhez mérheted: saját magadhoz. Másokhoz semmiképpen! Nem számít, ha ismersz hasonló alkatú vagy hasonló edzéstervet folytató embert, mert az anyagcsere-sajátosságok és az egyedi genetikai jellemzők révén nem törvényszerű, hogy fej-fej mellett haladjatok. A lényeg, hogy ha összehasonlítod az egész alakos fotódat a néhány héttel ezelőttivel, lásd a pozitív fejleményeket!