7 jele annak, hogy nem a megfelelő módszert választottad az alakformálásra

7 jele annak, hogy nem a megfelelő módszert választottad az alakformálásra
Sándor Alexandra Valéria
2016. augusztus 4.

Ha szívesebben mennél fogorvoshoz, vagy folyton izomlázad van, valószínűleg ideje váltanod.

  1. Szívesebben járnál fogorvoshoz, mint edzeni

Ha erős ellenérzéssel kell megküzdened, mielőtt nekiállsz a mozgásnak, először is tudatosítsd magadban: ez a saját döntésed, és nem muszáj így lennie! Szerencsére rengetegféle sportlehetőség közül választhatsz, így egy percig sem kell olyannal beérned, amitől kiráz a hideg. Előfordulhat, hogy a korábbi kedvenced esik ki egyik napról a másikra a pikszisből, de ezen se bánkódj sokat! Talán csak egy kis környezetváltozásra van szükséged, talán egy teljesen új edzésterv csal majd elégedett mosolyt az arcodra.

 

  1. Folyton fájdalommal küszködsz

Tévhit, hogy az edzésnek fájnia kell, illetve az is, hogy csak akkor hatékony, ha kínzó izomláz kíséri. Sőt, a rendszeresen fellépő sajgás azt mutatja, hogy valami nincs rendjén: vagy a terhelés technikájával van gond, például nem megfelelően végzed az adott gyakorlatot, vagy pedig túlzásba viszed az egészet. Ez sajnos nem hat pozitívan sem az alakodra, sem az egészségedre. Találj örömöt a mozgásban, köszönj el a fájdalomtól!

 

  1. Régóta semmi változás

Sem a kilókban, sem a centikben, sem pedig a tükörben nem látsz változást hosszú hetek óta? Noha a stagnálás egy ideig normálisnak tekinthető, hiszen az anyagcserédnek alkalmazkodnia kell az új testarányokhoz, a túlságosan elhúzódó periódus már gondot jelez. Ilyenkor ajánlott változtatni az edzésen: cseréld fel a sorrendet, növeld a sorozatszámot vagy az intenzitást, esetleg iktass be valamilyen más mozgásformát!

 

  1. Mindig fáradt vagy

A rendszeres edzés egyik legnagyobb előnye lenne, hogy állandóan energiával tölt fel. Olyan folyamatokat indít el ugyanis a testedben, amelyek hatására egyre jobban bírod a hétköznapok megpróbáltatásait, ráadásul még a boldogsághormonok termelődését is serkenti. Ólmos fáradtság esetén tarts néhány nap pihenőt, és ha akkor is érzed, hogy baj van, érdemes benevezned egy kivizsgálásra, hiszen többek között tápanyaghiány vagy vérszegénység is lehet az oka. De az is lehet, hogy csupán enyhítened kell a terhelésen, mert túledzed magad.

 

  1. Inkább csak a kardió

Megállás nélkül csak kardióznál, ha tehetnéd? Szívesen kiváltod vele a súlyzós edzést? Szuper, ha ennyire beleszerettél például a futópadba, de ettől még az erőedzést sem hanyagolhatod el! Ha azon kapod magad, hogy jó ideje nem csináltál ilyet, keresd meg azt az alternatívát, ami a kardiónál is nagyobb élvezetet jelent! A saját testsúllyal végzett gyakorlatok például sokak kedvencei, mivel rendkívül változatosak lehetnek.

 

  1. Kialvatlanság kínoz

Miért is kellene hajnalban kelned, ha egyszerűen nem pacsirtának teremtettek? Ha egész nap dolgozol, akkor is legalább két lehetőséged van az edzésre: reggel és este. Kialvatlanság esetén valószínű, hogy egyikről a másikra kellene váltanod, és rögtön a helyére kerülne a bioritmusod. Amennyiben pedig úgy érzed, hogy elvileg mennyiségileg és minőségileg is eleget alszol, talán csak túlerőltetted magad, amit némi pihenéssel és a penzum csökkentésével orvosolhatsz.

 

  1. Gyerekjáték az edzés

Kezdetben kis híján belepusztultál, aztán egyre könnyebb lett, most pedig már kisujjból kirázod az egészet? Gratulálunk a fejlődéshez, ám akkor ideje emelni a szintet! Csináld nagyobb energiával, tovább vagy változatosabban! A mozgásnak mindig olyan kihívást kell jelentenie, aminek a teljesítése büszkeséggel tölt el – tehát a komfortzónádat feszegeted vele, de tudod, hogy gond nélkül végigcsinálhatod az egészet. Bátran kérd profi edző segítségét, ha bizonytalan vagy a továbblépésben!