Esküvői diétaláz

Esküvői diétaláz
Szűcs Bianka
2016. június 14.

Az esküvőjére a legtöbb menyasszony mindenből a legjobbat és legszebbet szeretné. Nem csak a ruhádnak kell tökéletesnek lennie, vagy a dekorációnak, hanem sokszor arra vágyunk, hogy önmagunk is tökéletesek legyünk a nagy napon.

Itt az esküvő szezon, sokan kétségbe eshetnek, hogy az utolsó pillanatban már nem tudják formába hozni magukat a nagy napra. Azonban ez szerencsére nem így van. Akár 30 nap alatt is sokat tehetsz az alakodért. Cikkünkkel ebben szeretnénk segíteni neked.

 

Már csak egy hónap van az esküvőig. Elkéstem?

Egy esküvő tervezése során sajnos gyakran minden más előtérbe kerül, kivéve a menyasszony önmaga. Jó persze a ruha, cipő, dekoráció meg a többi harci dísz beszerezve, de sokszor megfeledkezünk arról, hogy testileg és lelkileg is a legjobb formát hozzuk a nagy napon.

Sokan a munka, háztartás mellett saját maguk tervezik, szervezik az esküvőt. Így sokszor az egészséges élet, vagy a testmozgás már alig-alig fér bele a napirendjükbe.

Azonban nem kell aggódnod, még nem késtél le semmiről!

 

Lássuk mit tehetsz azért, hogy a pár hét alatt formába hozd magad a nagy napra:

 

  1. Táplálkozás:

A legtöbbet itt bukjuk el. Sajnos, ha tetszik, ha nem változásokra lesz szükség a táplálkozásban. Szerencsére nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Azonban a táplálkozásodat mindenképpen át kell gondolnod.

„Á, én most a sok stressz és teendő miatt csak egy kis szendvicset majszolok egész nap, attól nem lehet hízni!” Sokan ezzel a téves feltételezéssel nyugtatják meg magukat. Igaz, hogy egy szendvicstől nem fogsz elhízni, de nem is leszel tőle fitt, hiszen a szervezeted nem kapja meg azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyekre szükséged van.

Főleg a stresszesebb időszakokban, az esküvő előtti hetekben nagyon fontos, hogy megfelelően és egészségesen táplálkozz. Ha a szervezeted nem kapja meg a megfelelő energiát ahhoz, hogy az esküvővel járó megpróbáltatásokat átvészeld, akkor még feszültebb leszel a nagy napon, mint előtte bármikor.

Tehát ne koplalj, hanem étkezz többször keveset. Lehetőleg sok zöldséget, gyümölcsöt fogyassz. Most érik rengeteg gyümölcs, zöldség, amelyek remekül szolgálnak nassolnivalóként is.

Reggelire felejtsd el a fincsi péksütiket! Inkább próbáld ki az ugyanolyan finom gyümölcsös zabkását, vagy müzlit.

Csökkentsd a szénhidrát bevitelt! A kávédba, teádba, limonádédba cukor helyett tegyél steviat vagy xilitet. De a legjobb, ha fokozatosan elhagyod őket. Hidd el, cukor nélkül is finom a limonádé. De a legjobb, ha sok vizet iszol, legalább 1,5 litert naponta. A víz amellett, hogy hidratál és vitalizál, elveszi az éhséget is.

 

  1. Mozgás:

Ahhoz, hogy minél gyorsabb és látványosabb eredményt érj el, iktasd be a sportot is az életedbe! Igaz, hogy az esküvő előtti hetekben úgy érezheted, hogy pont erre nincs sem időd, sem kedved, de próbáld ki, mert nem csak a testednek tesz jót, hanem a közérzetednek is.

Ha épp nem fér bele az életedbe a csoportos aerobik órára járás, akkor találj ki alternatív megoldásokat.  Esténként, munka után menj el egyet futni, vagy biciklizni a természetbe, ha a terembe nem is jutsz el. Kezdj el otthon jógázni, hiszen ez feltölti a testet és a lelket is.

Arra ügyelj, hogy ne csak a kényes testrészekre koncentrálj a mozgás során, hanem az egész testedre kiterjedő mozgásformát végezz!

A mozgás hatására nem csak formásabb leszel, hanem energikusabb is, így a nagy nap terheit könnyebben fogod viselni.

 

  1. Rendszeresség:

Az esküvő közeledtével úgy érezheted, hogy a sok teendő teljesen felőröl, az előtte lévő napokban már azt sem fogod tudni, hogy fiú vagy-e vagy lány. Ezért nagyon fontos, hogy rendszerességet vigyél az életedbe. Ha kell, készíts egy napirendet, amiben az étkezések és a mozgás idejét meghatározod, még ha nem is percre pontosan.

A táplálkozás során ügyelj arra, hogy rendszeres legyen. Reggelizz minden nap, és a vacsorát se időzítsd nagyon későre.

A mozgás során még fontosabb a rendszeresség. Lehetőleg minden nap minimum fél órát mozogj, sportolj valamit. De ha ez most nem is fér bele az idő szűke miatt, akkor is legalább minden második nap végezz valamilyen testmozgást!

 

  1. Tudatosság:

Ahhoz, hogy a kitűzött célokat elérd, tudatosnak kell lenned. Az idő kevés, ahogy egyre közeledik majd a nagy nap úgy lesz még kevesebb időd, ezért fontos, hogy vigyél egy kis rendszerességet az életedbe. Ha tudatosan eltervezed az étkezésed és a mozgásodat, valamint kialakítasz egy napirendet, akkor minden könnyen fog menni és szuper formában mondod ki a boldogító igent.

Hogyan vidd véghez?

Ez eddig mind szép és jó, de sokszor elkezdeni nehéz. Hogyan fogj hozzá? Először is számold ki, hogy mennyi idő van még hátra az esküvőd napjáig. Tervezd meg, hogy még milyen teendőket kell a nagy napig elvégezned. Majd alakítsd ki úgy a napirendedet, hogy mind a gyakori étkezés, mind a sport beleférjen.

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem megy, akkor ne görcsölj otthon a fotelban, hanem kérj segítséget szakembertől. Hidd el örömmel fognak segíteni, hogy tökéletes formában legyél életed nagy napján.

Valamint ne feledd, ahogy a mondás tartja, párosan szép az élet, és a testmozgás is. Nem muszáj egyedül végigmenni ezen az úton. Kérd meg a vőlegényedet, főleg ha ő is fogyna, vagy jobb formába jönne az esküvőtökre, hogy mozogjatok együtt! Vagy akár a koszorúslányokkal is készülhettek együtt a nagy napra.