10 étel, amit soha ne egyél, ha fogyni akarsz

10 étel, amit soha ne egyél, ha fogyni akarsz
Hatfaludy Máté
2015. augusztus 21.

Bizonyára mindenki találkozik legalább egyszer élete folyamán azzal az időszakkal, amikor picit megszalad a túró rudi, meg a pékáru, aztán pedig fogyni, zsírt leadni szándékozik az egészsége érdekében, vagy, hogy kívánatosabbnak érezze magát.. 

Ilyenkor jönnek a különböző kérdések: kell-e testmozgás, és ha igen, milyen formában, mit és hogyan egyek, mit ne egyek. Segítségképpen adunk pár hasznos tippet arra, hogy milyen ételeket érdemes kerülni, ha meg akarunk szabadulni attól a bizonyos nem kívánt úszógumitól.

1. Fehér pékáruk/cukor

Igen, ebbe bele tartozik a fehér kenyér, a különböző sütik, a pogácsák, túrós batyuk, tészták és minden olyan étel, ami nem teljes kiőrlésű lisztből, hanem fehér lisztből készült és fehér cukrot tartalmaz.

Mi ezekkel a gond? Legkevesebb 70 g/100 g szénhidrátot tartalmaznak, de nem ritka hogy ezekben a termékekben a cukor és a szénhidrát együttes mennyisége eléri a 85g/100 g-ot is. A fehérje tartalmuk pedig minimális, 5-7g/100 g. Gyakran zsírtartalmuk is hagy kívánni valót maga után, mivel a különböző gyors/látvány pékségekben költséghatékonyság szempontjából igyekeznek a legolcsóbb alapanyagokat felhasználni.

2. Májkrém

A májkrémekkel az a probléma, hogy legtöbbször nem, vagy csak nagyon kevés májat tartalmaznak, darált belsőségeket, és magas zsírtartalmú részeket, ételszínezéket viszont annál inkább. A szénhidráttartalma minimális, viszont a zsírtartalma igen magas 25-30/100 g körül mozog.

3. Virsli

A jobb fajta virslik fehérje tartalma eléri a 19g/100 g-ot is, viszont zsírtartalmuk még az előbb említetteknek is igen magas (30g/100 g), noha sertés, illetve baromfi húsból készülnek.

4. Párizsi

A párizsinak is viszonylag elfogadható a fehérje tartalma, a zsírtartalma viszont igen magas (30/100 g).

5. Fitnesz müzli

Előszeretettel kampányolnak a fogyás mellett különböző, a boltok polcain kapható müzlikkel, mondván, hogy ezek alacsony zsírtartalma elősegíti a fogyást. Csak éppen azt felejtik el, hogy e müzlik cukor és szénhidráttartalma az egekben van (75-80g/100 gramm). (…és ugye az elhízásban fontos szerepet játszik a szénhidrát, a zsír csak egy raktározó szövet, ami a szervezet fölös energiáit tárolja, persze fogyasztása is fölösleget okoz.)

6. Téliszalámi

Még a ketogén diétásoknak sem ajánlott a téliszalámi fogyasztása, bár fehérjetartalma igen magas, viszont a sajnos a zsírtartalma is (46g/100 g).

7. Burgonya

Nem csak hogy magas a glikémiás indexe - és emiatt felemeli a vércukorszintet -, mindezek mellett a szénhidráttartalma is jelentős.

8. Lencse

Bár újévi fogadalmakkor kifejezetten hasznos a fogyasztása, hiszen jó szerencsét idéz elő a babona szerint, viszont a fogyókúrás/szálkásító időszakunk szempontjából kedvezőtlen hatásai lehetnek magas szénhidráttartalma (53g/100 g) miatt.

9. Sárgaborsó

Bár kiváló növényi fehérje forrás, a sárgaborsó szénhidráttartalma igen magas (53/100 g), viszont a glikémiás indexe közepes.

10. Sajtok

Amennyiben nem kimondottan zsírszegény (sovány/light) sajtokról beszélünk, a sajtok zsírtartalma általánosságban igen magas (20-40g/100 g). Bár alkalmas fehérje forrást jelentenek, ha kerülni szeretnénk a húsok fogyasztását, zsírtartalmuk azonban nem előnyös a fogyókúránk szempontjából.

Remélem, hogy a fent leírtakkal sikerült hozzájárulnunk az elkövetkező szálkásító, illetve fogyókúrás időszak sikerességéhez.  A következő cikkünkben újabb hasznos tippekről rántjuk le a leplet, addig is ne feledjétek, a „barna” szénhidrát jöhet, de az is csak mértékkel.

Hasonló témájú cikkeink