7 nyári csemege, amit jobb, ha lecserélsz valami egészségesebbre

7 nyári csemege, amit jobb, ha lecserélsz valami egészségesebbre
Sándor Alexandra Valéria
2016. július 20.

Ha szeretnéd, hogy a bikiniformád ne csak júniusban tartson ki.

  1. Zsíros hús a grillen

A grillezés önmagában egészségesnek tűnik ugyan, hiszen a húsról látszólag lecsöpög minden zsírja. Bőven akadnak azonban olyan részek, amik még elkészítés után is rengeteg zsírból származó kalóriát tartalmaznak. Egy hatalmas steak akár az egész napi energiaszükségletedet is fedezheti! Ha viszont karajfilét vagy bőr nélküli csirkemellet választasz, egyszerűen nem nyúlhatsz mellé.

 

  1. Hot-dog

A minden sarkon kapható csemege csábító megoldásnak tűnhet a jobbnál jobb nyári programok közepette. Itt azonban nem is feltétlenül a zsírtartalommal van a legnagyobb gond, hiszen sok helyen találsz minőségi alapanyagból készült “light” verziót. A fő probléma, hogy a legtöbb virslinek - feldolgozott hústermék révén - igen magas a nátriumtartalma. Egy zöldséges-sonkás szendvics teljes kiőrlésű péksüteményből sokkal hasznosabb a szervezeted számára.

 

  1. Majonézes saláta

A látszólag pehelykönnyű fogások valójában igazi zsír- és kalóriabombák lehetnek. Fél bögrényi krumplisaláta - ami azért elég csekély adag - máris 12 g zsírt tartalmazhat. Sokat javít az értékeken, ha házi készítésű változatot eszel, amit saját kezűleg állítasz össze. A light majonéz mellett akár azt a taktikát is kipróbálhatod, hogy a nagy részét zsírszegény joghurttal vagy csirkehúsleves alaplével pótolod.

 

  1. Hideg koktélok

Legyen szó alkoholmentes vagy szeszt is tartalmazó fajtákról, szinte nincs is köztük olyan, amelyik “diétásnak” mondható. Egy piña colada általában 250-500 kalóriát rejt magában, egy daiquiri pedig akár 800-at is. Ez főleg a cukros szirupnak tudható be, illetve az alkoholnak, ha van benne. Fontos, hogy ezek javarészt “üres”, tehát nem hasznosítható energiát jelentenek, ezért érdemes minél kevesebbet bevinned belőlük, és beérni valami egészségesebb frissítővel, például ízesített ásványvízzel.

 

  1. Jeges tea

A boltban kapható ice tea-k mindegyike telis-tele van adalékanyagokkal. Nézz csak rá a címkéjükre! Kalóriatartalmuk pedig gyakran még a kóláét is veri a bennük található rengeteg cukornak köszönhetően. A jégkockákkal dúsított házi zöld- vagy gyümölcstea azonban páratlan szomjoltó, amit termoszban bárhová magaddal vihetsz.

 

  1. Salátaöntetek

Ha nyár, akkor idényzöldségek! Egy finom saláta mindig csábító ebéd vagy éppen nyáresti vacsora. A szervezetedre gyakorolt jótékony hatást viszont igencsak tompítja, ha alaposan meglocsolod valamilyen krémes öntettel. A sült hús, a bacon és a pirított zsemlekocka egytől egyig olyan feltét, amit a kalóriatartalma miatt érdemes kétszer is meggodolni. Joghurtból vagy egy kevés fűszeres olívaolajból és/vagy balzsamecetből készült öntettel ugyanakkor nem lehet hibázni!

 

  1. Fagylalt és jégkrém

A jégkrémek csomagolásán ott a tápérték, így a megfelelő információk birtokában hozhatsz döntést. A fagyiknál viszont szinte sohasem sejtheted azokat a bizonyos számokat - legfeljebb annyit szoktak jelezni a pultnál, hogy cukormentes. Ez azonban nem azt jelenti, hogy diétás is egyben. A joghurtból és friss gyümölcsből fagyasztott házi csemegék sokkal egészségesebbek.