Budapesti Nemnövekedés Hét

Budapesti Nemnövekedés Hét
Garai Judit
2016. augusztus 29.

2016. augusztus 30. és szeptember 3. között tíz helyszínen, több mint száz ingyenes programon vehetünk részt a Budapesti Nemnövekedés Hét keretében.

Párizs, Barcelona, Velence, és Lipcse után Budapesten rendezik meg az 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciát. A Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett tudományos konferencián a világ több mint félezer elméleti és gyakorlati szakembere vitatja meg, hogy  lehet-e, vagy egyáltalán akarunk-e állandóan növekedni egy erőforrásaiban korlátos világban.  

A Nemnövekedés (Degrowth) filozófiája lerombolja azt a mítoszt, miszerint a növekedés a legfőbb megoldás korunk legtöbb gazdasági, társadalmi és környezeti problémájára. A Nemnövekedés ötlete bizonyos értelemben Magyarországról indult, hiszen Polányi Károly magyar gazdaságtörténész és társadalompolitikus „A nagy átalakulás” című könyvét a mai napig alapműként tartják számon az irányzat képviselői.

 A Nemnövekedés filozófiája megkérdőjelezi, hogy a GDP folyamatos növekedése lenne, az egyik legfőbb politikai célkitűzés. Egyúttal egy olyan iránymutatást ad, ami segítségünkre lehet egy alacsonyabb és fenntartható szintű termelésre és fogyasztásra történő átállásban, valamint egy olyan gazdasági rendszer kiépítésében, amely több teret hagy az emberi összefogásnak és az ökoszisztémának.

 Mivel ez a téma nem csak a tudósokat érinti, a szervezők szerették volna Budapest lakosságát is bevonni az eseménybe. A nagyközönség részére kerül megrendezésre a Budapesti Nemnövekedés Hét, ahol ingyenes programokon ismerkedhet meg a közönség a nemnövekedés filozófiájával. Számos partnerszervezet közreműködésével tíz helyszínen szervezik meg az eseményt. A – részben angol nyelvű – eseménysorozaton könyvbemutatók, filmvetítések, work­shopok, kerekasztal-beszélgetések, vezetett séták, koncertek, performanszok érhetők el. Az esemény zárásaként pedig szeptember 3-án a VII. kerületi Kazinczy utca sétálóutcává alakul át. Az utcafesztivál koncertekkel, gyermekprogramokkal, közösségi főzéssel várja az érdeklődőket. A Budapesti Nemnövekedési Hét részletes programját itt találod meg.

Hasonló témájú cikkeink