Mindennapi testmozgás? Mutatjuk, hogyan.

Mindennapi testmozgás? Mutatjuk, hogyan.
Szabó Orsolya
2016. október 7.

A mindennapos sportolás csak a testépítők kiváltsága – mondják sokan, pedig ez koránt sincs így! Megmutatjuk, hogyan valósítható ez meg a gyakorlatban.

Nem tagadható a tény, hogy a munkával töltött mindennapokba néha valóban nem tűnik egyszerűnek belecsempészni a mozgást – de közel sem lehetetlen. Ha az ember megkeresi a helyét, egészen könnyen megszokottá – sőt, kihagyása esetén hiányolttá - tud válni a rendszeres fizikai aktivitás.

A gond sokszor ott kezdődik, hogy sokakban az iskolai testnevelésórák olyan gyötrő emlékeket hagytak a sportokkal kapcsolatban, hogy még felnőttként is csak amolyan „nagyon ajánlott rosszként” gondolnak rájuk. Ezek után nem csoda, ha az ember nem találja a helyét egyik mozgásforma világában sem, és inkább más lehetőségeket keres a szabadideje eltöltésére.

Sőt, bejön a képbe az is, hogy ha valaki reggel 6-kor kel, hogy 8-ra beérjen dolgozni, majd este 7-8 körül esik haza, akkor már semmi kedve, ereje, energiája nincs mozogni. Holott a rendszeresen sportolók mind arról számolnak be, hogy a mozgás nem hogy elvesz az energiáikból, hanem hozzáad. Egyfelől annyira más ez a fizikai munka, mint az a szellemi, amit a legtöbben végeznek a mindennapokban, hogy kész felüdülés a testnek ez a fajta megterhelés. Továbbá az is tény, hogy az aktív kikapcsolódás az agymunka számára is előnyös, hiszen serkenti a vérkeringést, ami a gondolkodásunkra is jótékony hatással van.

A lehetőségek száma ma már végtelen, ha sportolási lehetőségekről van, szó. Az ugyan teljesen egyénfüggő, hogy kinek melyik az a mozgás, ami leginkább kedvére van, de az biztos, hogy mindenki számára van olyan aktivitás, amit jólesően tud végezni. Éppen ezért most nem is a mozgásfajta megválasztásáról lesz szó, hanem arról, hogy miképpen tudjátok beiktatni a mindennapi mozgást az életetekbe.

 

Reggel

Igen, tudom, sokan nagy szemekkel néznek most a monitorra, hogy miért is gondolom, hogy miután lenyomták az utolsó szundit is, és végre kikecmeregtek az ágyból, neki tudnak állni sportolni. Pedig éppen azért működik, mert az agy még nem pörög annyira, úgyhogy nehezebben gyűjt ellenérveket a mozgásra, így pedig nehezebben beszéli le magát az ember a sportról. Ráadásul a könnyed mozgás felélénkíti a testet, és segít abban, hogy az egész nap frissen és fitten induljon.

Reggeli kávé helyett is jó lehet például, ha jógával, pilatessel, vagy egy könnyed kocogással indítjuk a napot. Ilyenkor elég lehet akár 20 perc is, ami kellően átmozgat ahhoz, hogy utána készen álljon a testünk az előttünk álló nap kihívásaira.

 

Munka közben

Persze ez alatt nem azt kell érteni, hogy a munkahelyünkön egyszer csak leterítünk egy matracot és nekikezdünk a szoba közepén tornázni, de számos módja van annak, hogy kvázi „láthatatlanul” is mozogjunk - és ezek az apró tevékenységek is számítanak.

Az első és legfontosabb dolog, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, az az, hogy óránként legalább egyszer álljunk fel az asztaltól (ha olyan a munkánk), és járjunk egyet, hogy egy picit felpezsdítsük a vérkeringésünket. Ehhez érdemes lehet akár a telefonunkon lévő időzítőt is bekapcsolni, nehogy elfelejtsük. És akkor már ezt össze is lehet kötni azzal, hogy ilyenkor pár korty vizet iszik az ember, hiszen a folyadékpótlás szintén nagyon fontos a szervezetnek.

Ezen felül keresgélhetünk az interneten is asztal mellett végezhető mozgás-tippek után, de akár mi is kitalálhatunk magunknak olyan gyakorlatokat, amiket jól esik végezni – kezdve az asztal alatti lábemelésektől, az izomfeszítés-lazítás ismételgetéséig a különböző testrészeinkben.

De egyébként már az is egyfajta jó gyakorlat, ha arra figyelünk, hogy egyenesen üljünk. Ilyenkor a tüdőnk teljes felületével tud lélegezni, hiszen nem nyomjuk össze a görnyedéssel, ami több oxigént juttat a szervezetünkbe - ez pedig pozitív hatással van a figyelmünkre is, továbbá a véráramlásunk is kedvezőbb lesz általa.

 

Hazafelé

Ha a reggel nagyon húzós és sehogy sem megy a sportolás a hajnali órákban, akkor sem kell csüggedni, mert hazafelé a munkából is lehet tobzódni a sportolási lehetőségekben – főleg, hogy ilyenkor már általában nem kell rohanni annyira sehova (nem úgy, mint reggel). Így könnyebben belefér, hogy a hazautat megtoldjuk egy kicsivel.

A legegyszerűbb módszer a sétálás – például hazafelé a munkából. Ennek számos előnye van. Egyrészt minden alkalommal igényre szabható – ha úgy adódik, elég csak néhány megállóval korábban leszállni, máskor viszont a teljes utat is meg lehet tenni az otthonig, ami így akár egy 1-2 órás sétálás (és városnézés) is lehet. Másrészt pedig ez a kis „túra” nagyban segíti, hogy a helyére tegyük magunkban az aznap történteket. Szó szerint kiszellőztetjük általa a fejünket, így pedig hazaérve már tényleg el tudjuk engedni a munkát, és más dolgokra koncentrálhatunk.

Viszont ilyenkor lehet a legjobban beilleszteni a „termes órákat” is, ha azokat kedveled. És ezt azért is kapcsolom a hazafelé végezhető tevékenységek közé, mert nagyban megkönnyíti azt, hogy elmenjen az ember ezekre a csoportos, személyi, vagy egyéni edzésekre, ha az az eleve útba esik neki az otthona felé. Mivel országszerte rengeteg olyan jó hely van már, ahol az ember minőségi mozgást végezhet, biztosan találunk olyat, amihez nem kell a világ másik végére bandukolnunk – és ez egy hideg, sötét délutánon például határozottan motiváló tud lenni.

 

Este

Persze vannak, akiknek egyik fenti módszer sem megfelelő. Nekik az lehet hasznos, ha este – lefekvés előtt kb. 2 órával – vezetik be a mozgást. Valószínűleg mindannyian ismerjük azt az állapotot, amikor tudjuk, hogy már semmilyen produktív dolgot nem fogunk végezni aznap, de a lefekvéshez még korainak érezzük az időt. Ha ilyenkor sportolunk egyet, akkor ez által a nap végén ki tudjuk elégíteni a felgyűlt mozgásszükségletünket, amitől kellemes fáradtsággal mehetünk utána aludni.

Persze mindezek mellett is előfordul, hogy néha elkedvetlenedik az ember, de erre is van egy jó praktika. Keressünk motiváló képeket az interneten – Instagramon vagy Pinteresten például rengeteg ilyet találni -, vagy tegyük be a kedvenc sportolós zenénket a lejátszóba, és máris könnyebben kerülünk mozgós hangulatba.

A lényeg tehát, hogy legyen minden nap mozgásban gazdag – hiszen így teljes az élet.

Hasonló témájú cikkeink