9 otthoni gyakorlat a kockás hasért

9 otthoni gyakorlat a kockás hasért
Sándor Alexandra Valéria
2016. október 12.

Bemutatunk kilenc gyakorlatot, amivel otthoni körülmények között is hatékonyan edzhetjük a hasizmunkat.

  1. Biciklizés

Az egyik legnépszerűbb hasizomgyakorlat a felső, az alsó és az oldalsó hasizmokat is igénybe veszi. Feküdj le hozzá a hátadra, s kezdj el „pedálozni” a levegőben, miközben az éppen mozduló lábbal ellentétes könyökkel igyekszel megérinteni a térded. Mindkét oldalra 12-es sorozatokban ismételd. Fontos, hogy ne zárd össze elöl a két karod, és a derekad maradjon a padlón!

hasizom gyakorlat: biciklizés 

  1. Klasszikus hasprés

Azért nem ment ki a divatból, mert működik. Feküdj a hátadra felhúzott térddel, a kezedet pedig tedd a tarkódhoz a válladdal egy vonalban lévő felkarokkal! Ezután jön a lényeg, hogy pusztán hasizomból olyan magasra húzd a felsőtestedet, amennyire csak lehet. Legalább három sorozatot csinálj 10-12 ismétléssel, közöttük félperces pihenővel.

hasizom gyakorlat: hasprés 

 

  1. Fordított hasprés

Az alhas izmait tudod átmozgatni, ha hanyatt fekve tenyérrel lefelé leteszed a karodat a földre, és hasizomból megemeled a lábadat úgy, hogy a behajlított térded először a csípőd fölé kerüljön, majd húzd tovább az arcod felé, és így már a feneked is felemelkedik a földről. A lábadat soha ne tedd le teljesen! Minimum három sorozatot csinálj belőle 10-12 ismétléssel.

 

  1. Favágás

Fogj egy súlyzót vagy egy medicinlabdát, ami elég nehéz ahhoz, hogy 12 ismétléssel már megdolgoztasson. Ereszkedj féltérdre, a másik lábad pedig előre nézzen! Két kézzel emeld fel a súlyt a fejed fölé, az elöl lévő lábad irányába! A törzsedet ne fordítsd el, miközben megint leereszted. Lényeges, hogy közben a fejed, a csípőd és a törzsed is előre nézzen. 8-12 ismétlés után oldalt cserélhetsz.

 

 

  1. Oldalsó felülés

Ülj le egy medicinlabdával vagy súlyzóval a földre. Húzd fel a térded, hajolj egy kicsit hátra, a sarkad pedig maradjon közben a padlón. Tartsd közel magadhoz a súlyt, és lassan fordulj az egyik oldalra, állj meg egy pillanatra, majd jöhet a másik oldal. Fordulás közben olyan alaposan mozgasd át az oldalsó hasizmokat, amennyire csak lehet! Legalább három sorozatot csinálj 12 ismétléssel.

 

  1. Planking

A szintén örökzöldnek számító gyakorlatot nem mindig sikerül helyesen kivitelezni, pedig akkor a leghatékonyabb. Először is feküdj hasra úgy, hogy a fejed mellé teszed a kezedet. Ezután támaszkodj az alkarodra úgy, hogy a könyököd a válladdal egyvonalban legyen. Az emelkedéshez a törzs izmait használhatod, és a hasad mellett a feneked is megfeszül tőle. Tartsd így magad 5 másodpercig, amit később akár 1 percre is feltornázhatsz. Legalább háromszor ismételd, közötte 20-30 másodperc szünettel.

hasizom gyakorlat: planking 

 

  1. Madárkutyázás

Ez a gyakorlat onnan kapta a nevét, hogy egyszerre szimbolizál hátrafelé rúgó kutyát és felszállni készülő madarat. Ereszkedj négykézlábra térdtámaszban, és nyújtsd hátra az egyik lábadat, miközben az ellentétes karodat előre. Mindkettő legyen párhuzamos a talajjal! Egy picit tartsd így meg magad, aztán lassan helyezkedj vissza kiinduló helyzetbe. Egy ismétlés mind két oldalt jelenti. Ebből így három sorozaton belül 8-12 ismétlésre van szükség.

 

  1. Labdarúgás

Még mielőtt a focira gondolnál, vegyél elő egy fitneszlabdát! Támaszkodj rá a lábszáraddal és a lábfejeddel úgy, hogy a tenyered a földön legyen. A behajlított térd segít megtartani a helyzetet. A lényeg, hogy tartsd egyenesen a derekadat, és ne hagyd „lerogyni”. Miután néhány másodpercig kitartod ezt a helyzetet, óvatosan told hátra a labdát a lábaddal, és azt is tartsd ki!

 

  1. Fekvő híd

Ez a manőver a fenékformálás Szent Gráljaként ismert, de a hasat is remekül megedzi. Feküdj le hozzá a hátadra, húzd fel a térded, és a tested mellett tartott karokkal lassan emeld fel a fenekedet! Fontos, hogy a hátad egyvonalban maradjon, és ne homorítsd vagy domborítsd a gerinced. Vegyél egy mély lélegzetet, és engedd le magad a földre. Legalább 12-15 ismétlést érdemes elvégezned.

hasizom gyakorlat: fekvő híd

 

Ha célunk a kockahas elérése, akkor a hasizomgyakorlatok mellett figyeljünk oda a táplálkozásunkra is, mert csak alacsony testzsír-százalék mellett rajzolódnak ki a hőn áhított kockák.