10 nem szokványos tipp a lapos hasért

10 nem szokványos tipp a lapos hasért
Sándor Alexandra Valéria
2017. február 28.

A lapos has az alakformálás Szent Grálja, de szerencsére itt könnyebb elérni a célt, mint a középkori legendában.

1. Mozgasd át az egész tested!

Könnyű azt hinni, hogy a felülés és a hasprés a lapos has alfája és omegája. Pedig ahhoz, hogy igazán szép legyen ez a rész, egész testet átmozgató gyakorlatokra, mozgásformákra van szükség. Hiszen a hát- és farizmok is kulcsszerepet játszanak abban, hogy hogy néz ki ez a testrész.

A "Boot Camp" gyakorlatsoroktól kezdve a pilatesig sokféle intenzitással dolgozhatsz. De minél több izomcsoportot mozgatsz át egyszerre, annál nagyobb koncentrációt igényelhet a mozdulatok helyes elvégzése!

 

2. Konyhai praktikák

A lapos has nagyjából 70%-ban a konyhában dől el – és nem azért, mert ott kellene edzened. A deréktájon lerakódó zsigeri zsír ugyanis főleg a nem megfelelő táplálkozás következménye, amitől még az is szenvedhet, akinek megfelelő a testsúlya. Sőt létezik az úgynevezett "skinny fat" jelenség, ami nem kívánt zsírpárnákat jelent a vékony alkat dacára.

Úgyhogy törekedj az egészséges táplálkozás általános irányelveire: minél több sovány fehérje, rost és zöldségféle, minél kevesebb feldolgozott élelmiszerrel, hozzáadott cukorral és transzzsírral.

 

3. Törzscsavarás

A "canoe twist" gyakorlat nagyszerűen formálja a hasadat. Állj egyenesen, csípőszéles terpeszben. Fond össze az ujjaidat, és kilégzésre fordítsd mindkét kezedet, karodat, válladat a mellkasoddal együtt balra – mintha kenuznál –, miközben emeld fel és húzd jobbra a bal térdedet. Belégzésre térj vissza kiinduló helyzetbe, aztán a másik oldalra is ismételd meg. Az ajánlott ismétlésszám 20.


 

4. Húzd ki magad!

Ha görnyedsz, akkor még csúcsformában is úgy tűnhet, mintha kidudorodó pocakod lenne. Ennek az az egyszerű anatómiai oka, hogy ilyenkor plusz hajlásszög kerül a gerinced természetes görbületébe. Úgyhogy húzd ki magad: a szimmetrikusan és egyenesen tartott vállad kerüljön egy síkba a csípőddel, a térdeddel és a bokáddal. Ezzel egyébként a kiállásod is magabiztosabb lesz, ráadásul optimálisabban terheled az ízületeidet.

 

5. Fitneszlabda

Nem csak akkor "laposíthatod" vele a hasadat, ha borulásveszéllyel fenyegető gyakorlatokat végzel rajta! Ha mindennap üldögélsz rajta egy kicsit – akár számítógép-használat vagy tévénézés közben –, hamar érezni fogod, hogy a törzsed mely izmai dolgoznak a tested megtartásában. És pont ez a fajta terhelés a pocaktalanítás kulcsa! Persze, a fitneszlabda önmagában nem csodaeszköz, csak egy praktikus kiegészítő, ami még az egyensúlyérzékedet is fejleszti.

 

6. Legyenek reális céljaid!

A kedvenc celebed vagy sportolód hasa nagyszerűen mutathat motiváció gyanánt a hűtőszekrényen, de akár ellenkező hatást is elérhetsz, ha azt várod, hogy szakasztott ugyanolyan eredményt érj el. Az egyéni adottságaid tesznek azzá, aki vagy. Ahelyett, hogy "egyenalkatra" vágynál, inkább figyeld meg és fogadd el a sajátosságaidat, hogy aztán azokat tiszteletben tartva hozd ki magadból a lehető legjobbat!

Mint ahogy elég furcsán néznél ki valaki másnak az orrával, ugyanúgy nem lehetne teljesen a tiéd valaki másnak a hasa.

 

7. Előrerúgás

Szögállásban emeld fel a karjaidat oldalsó középtartásba, kilégzésre pedig rúgj egyet felfelé a jobb lábaddal – lehetőleg derékszögig és nyújtva, de ez elsőre akár lehetetlen küldetésnek is tűnhet –, mialatt vállmagasságban előrelendíted mindkét karodat, hogy párhuzamosak legyenek a lábaddal. Közben úgy kell érezned, mintha a köldököd a gerinced felé nyomódna. 

Ennek a mozdulatnak egyébként "cat kick", azaz macskarúgás a neve, ezt viszont nem tartjuk szép dolognak, úgyhogy inkább egy labdát képzelj a megfelelő helyre.  

 

 

8. Ne siess!

A lapos hashoz vezető út nem feltétlenül rövid. A mindennapi döntések mellett az anyagcseréd megváltoztathatatlan tulajdonságaitól is függ, milyen ütemben tudsz magadnak formásabb pocakot varázsolni. A legtöbb embernél azonban inkább lassú, folyamatos fejlődésről lehet beszélni, mintsem gyors és látványos átalakulásról.

Úgy is mondhatnánk, hogy meg kell dolgozni érte. Ez azonban nem feltétlenül baj, hiszen egyfajta rendszerre tanít az életben, aminek több területen is hasznát veheted.

 

9. Figyelj oda a puffadásra!

A haspuffadás egy tünet, ami természetes hormoningadozástól kezdve emésztési problémáig többféle dolgot is jelezhet. Nőknél a ciklus bizonyos napjain akár menetrendszerűen is jöhet, és biztos megfigyelted már, hogy bizonyos ételek után még akkor is nehezebb összegombolni a farmert, ha nem etted magad degeszre.

A lapos hashoz elengedhetetlen a jó emésztés, úgyhogy, ha gyakran van dolgod zavaró puffadással, érdemes elmenned egy kivizsgálásra, és fényt deríteni a probléma okára.

 

10. Óvatosan a kompresszióval!

A szorítóruhák és fehérneműk azonnali alakformálással kecsegtetnek, viszont a törzsizmaid helyett dolgoznak, így nem javasolt napi rendszerességgel viselni őket. Arról nem is beszélve, hogy az állandó nyomás nem a legkényelmesebb a hasi szerveidnek. Ezzel az "ál-laposítással" tehát tulajdonképpen csak távolabb kerülsz a valóditól.