10 dolog, amit a személyi edződ szeretné, hogy tudj

10 dolog, amit a személyi edződ szeretné, hogy tudj
Szabó Vivien
2016. december 6.

Mi múlik rajta, és mi múlik rajtad? Ha már van személyi edződ, ez a pár alapigazság segíthet jobban megérteni, hogyan működhettek együtt hatékonyan, ha pedig még nincs, jó kiindulópontja lehet a közös munkának.

  1. Elhatározás – mindegy, hogy honnan indulsz…

… a fontos az, hogy hová tartasz! Lehet, hogy komoly sportolói múlt áll mögötted, vagy lehet, hogy akár teljesen kezdő vagy. De egy percig se érezd magad emiatt kellemetlenül! Gondolj arra, hogy a személyi edzők is a nulláról kezdték valamikor. Sőt, eláruljuk, hogy sokan közülük is túlsúllyal, táplálkozási rendellenességekkel, testképzavarral küzdöttek, és minden egyébbel, amit el tudsz képzelni. Ezek a tapasztalatok viszont könnyen motivációvá alakíthatóak.

A fontos tehát az, hogy milyen eredményeket értek el, nem az, hogy honnan indul a közös utatok. Azt viszont fontos elhatároznod, hogy ha elkezded a munkát egy személyi edzővel, akkor valóban adsz neki egy esélyt, és nem állsz le már az első héten, ha nem kezdesz el azonnal komoly változásokat látni magadon.

 

  1. Célkitűzés – fogalmazd meg pontosan, mit szeretnél!

Sokaknak csak homályos elképzelése van arról, mit is szeretne elérni az edzéssel. Kitűznek egy irreális célt, majd elcsüggednek, ha nem fogynak vagy izmosodnak olyan intenzíven, ahogy azt megálmodták. A személyi edző segít személyre szabott célokat megfogalmazni, amik illeszkednek a fizikai állapotodhoz és az életviteledhez.

Ha sikerült kitalálnod a reális céljaidat, írd le őket egy papírra, és ha épp fáradtnak, motiválatlannak érzed magad, vedd elő, és tudatosítsd: ezért megéri az erőbefektetés!

 

  1. Motiváció – a foglalkozások nem mentenek fel későbbi tetteid alól

Nagy a csábítás, hogy egy edzéssel zöld utat adjunk a káros szokásainknak a hét többi napján… Például elmegyünk edzeni, majd degeszre esszük magunkat, vagy a tévé előtt töltjük a fennmaradó napokat. Így azonban nem lesz se fogyás, se izmosodás! A fogyás képlete viszonylag egyszerű: vigyél be kevesebb kalóriát annál, mint amennyit felhasznál a szervezeted! Tested ilyenkor a tartalékaihoz fog nyúlni, és csökken az elraktározott zsír mennyisége.

Motiváció nélkül tehát nincs siker! A személyi edző útmutatást ad az életmódoddal kapcsolatban, de rajtad múlik, hogy ezeket betartod-e. Ha nem, ne csodálkozz azon, hogy nincs eredmény!

 

  1. Táplálkozás – eszel te rendesen?

A másik véglet az, hogy a gyors eredmény eléréséhez kevesebbet eszünk, mint amennyi javasolt. Ez főként akkor megengedhetetlen, ha erőnléti edzéseket végzünk, és ha izmosodni, erősödni szeretnénk. A fizikai erőnlét fejlődéséhez gondoskodnod kell a megfelelő tápanyagok beviteléről. Edzésre soha ne érkezz üres gyomorral! Légy hidratált, azaz igyál eleget, és 1-2 órával korábban vigyél be a szervezetedbe egy kis szénhidrátot és proteint.

Ha a mérleg nem mutatja a kívánt eredményt, vagyis nem fogysz annyit, amennyit szeretnél, semmiképpen se egyél kevesebbet az ajánlottnál! Inkább vezess ételnaplót, és mutasd meg a személyi edződnek, mert ő tudni fogja, ha változtatni kell étkezési szokásaidon.

 

  1. Türelem – ha ráteszel egy lapáttal, az nem hoz azonnali eredményt

Jegyezd meg: a súlyveszteség vagy az izomtömeg növekedése nem az alatt következik be, mialatt edzel, és 5 perccel edzés után nem fogod látni a változást, hiszen ez egy hosszabb folyamat. Ha szeretnéd kiegészíteni a közös edzéseket, „házi feladatként” végezz könnyű testmozgást! Ilyen a séta, a vízitorna, az úszás és a tánc. Ezek biztosan nem veszélyeztetik a közös munka eredményét, azonban a megterhelőbb mozgásformák, mint a hosszútávfutás vagy a súlyemelés, néha ártalmasak is lehetnek, ha minden bevezetés nélkül kezdesz hozzájuk.

Minden extra sportolási szándékról számolj be az edződnek, hogy biztos lehess benne, nem távolítanak el a céljaidtól.

 

  1. Mértékletesség – ne az izomláz legyen a cél

Az izomláz akkor lép fel, ha egy gyakorlat fajtája vagy időtartama új a testednek. Ha például régóta vagy soha nem használtál súlyokat, először izomlázad lesz tőle, de ahogy telik az idő, és a szervezet hozzászokik, ugyanattól a gyakorlatsortól már kevésbé érzed az izmaidat. Mit jelent ez? Nem feltétlenül azt, hogy leállt az áhított fejlődési folyamat, csupán azt, hogy erősebb lettél!

Persze nehezíthettek a gyakorlatokon – ez attól függ, hogy mi a célod az edzéssel.

 

  1. Öröm – szeress edzeni!

Az áhított eredményhez tartós barátságot kell kötnöd a sporttal, ez azonban nem fog menni, ha az edzést a szükséges rosszként fogod fel! A folyamatos erőfeszítés, megerőltetés, fájdalom hosszú távon azt eredményezi, hogy nem lesz kedved elmenni az edzőterembe, és ez a pszichológiai korlát fizikumod visszafejlődéséhez fog vezetni. Néha végezz fizikai aktivitásokat pusztán azért, mert örömödet leled bennük, vagy kicsit vegyél vissza a tempóból, eddz annyit, amennyi éppen jól esik!

A kevesebb néha több, hiszen csak akkor fejlesztheted a testedet, ha a mozgást be tudod építeni az életviteledbe, és megtalálod azt az egyensúlyt, amiben örömödet leled hétről hétre.

 

  1. Folyamatosság – sérülés miatt sem kell leállnod

Van, akinek ez jó hír, van, akinek nem… Sokan érzik magukat felmentve az edzés alól, ha lesérültek, pedig a személyi edzésben az az egyik legjobb, hogy az edző rád szabja a gyakorlatokat, így a beteg testrészt kímélheted.

Például, ha kiment a bokád, attól még simán végezhetsz ülő- vagy fekvőgyakorlatokat, így edzésben tarthatod magad. Nincs kifogás!

 

  1. Őszinteség – néma gyereknek edzője sem érti a szavát

Lehet bármilyen profi, de ha nem egy mentalista a személyi edződ, akkor valószínűleg képtelen a gondolataidban olvasni. Ha kétségeid, problémáid vannak, ne tartsd őket magadban! Az se baj, ha konkrétan nem tudod megfogalmazni, mi is a probléma.

Szólj, ha úgy érzed, valami nem stimmel, ha szeretnél valamin változtatni, és együtt megtalálhatjátok a megoldást!

 

  1. Elengedés – nem lehet örökre melletted

A legjobb személyi edzők ismérve, hogy az eredményt nem teszik maguktól függővé. A személyi edzés inkább egy tanítási folyamat, ahol az a cél, hogy eredményes legyél akkor is, ha egyedül folytatod a sportolást. Megtanulhatod tőle, hogyan végezd el pontosan a gyakorlatokat, felépíthettek egy hozzád passzoló gyakorlatsort, amit aztán később, igényeidnek megfelelően bővíthetsz.

Ha úgy érzed, hogy önuralmad vagy a gyakorlatok pontossága még nem elég fejlett, akkor ne szakadj el az edződtől! Csakis akkor, ha sikerült elsajátítanod a céljaid eléréséhez szükséges képességeket.