7 tipp, hogyan őrizd meg az alakod az ünnepek alatt

7 tipp, hogyan őrizd meg az alakod az ünnepek alatt
Szabó Vivien
2016. december 21.

Alig várjuk, hogy végre itt legyenek az év végi ünnepek, csillogó szemmel készülünk a töltött káposztára, gesztenyés pulykára, halászlére, bejglire… Miközben már előre panaszkodunk, hogy ennek rossz vége lesz.

Nézzünk néhány megszívlelendő tanácsot, hogyan kerülhetjük el a kilók támadását.

 

  1. A stressz hizlal.

Az ünnepek előtti rohangálás az ajándékok után, a munkák torlódása egy igazi verseny, amit a sok hajtás után lenyomni szép kis betetőzése az évnek. Nem csoda, ha mindenki stresszes, a dugók áthatolhatatlanok, tömegnyomor van mindenhol… És te meg szépen stresszelsz.

Ráadásul az ünnepek alatti családi programok egy része is lehet igazi tortúra. Szegedről Győrbe tükörjégen, mert Manci néni megharagszik, "eddmegkisfiamaztalevest", "direktnekedfőztem", "mitvigyekanyádnak", stb.

Ami rossz hír, mert a stressz a szimpatikus idegpályák alulműködéséhez vezet, ezért a jóllakottság jelzését később észleljük. Szóval próbáld máshogy felfogni a dolgot. Ez az év egyik legnagyobb ünnepe, és nem harácsonynak, hanem karácsonynak hívják.

 

  1. Legyünk reálisak!

Azaz fogadd el, hogy ez egy olyan időszak, ami bővelkedik meghívásokban, vendégségekben, amikor több az önkényeztető édesség a környezetedben. Legyen az a célod ebben az időszakban, hogy tartsd a frontot, azaz tartsd szinten a súlyodat. Meg se próbálj például ilyenkor diétázni.

A megszokott mozgást viszont ne hanyagold el és egyél rostos ételeket is, valamint gyümölcsöt. És gyümölcs alatt nem a konyakosmeggyet és a kandírozott narancshéjat értjük.

 

  1. Ne indulj el éhesen!

Ha családi ebéd- vagy vacsorameghívásra indulsz – és ebből bőven van ilyenkor – akkor ne üres gyomorral, éhesen indulj el. Mert egyrészt akkor többet fogsz enni, másrészt akár szaladgálás is lehet a vége a dolognak…

Ne akaszd ki az emésztőrendszered feleslegesen! Diplomatikus megoldás a rokoni unszolás ellen, hogy kéred, csomagolják be neked, amit nem tudsz megenni. De finom is a hideg kacsasült reggelire!

 

  1. Tartsd a ritmust!

A pihenés, a munkába járás hiánya, a fetrengős napok eltolják a megszokott ritmust. Délben reggelizel, éjfélkor még bőven filmet néztek a kanapén, itt egy kis nasi, ott egy kis süti…

Próbáld meg megtartani az étkezéseid ritmusát és lehetőleg a mennyiségét is. Elkerülheted a puffadást és örülni fogsz neki majd januárban, hogy kevesebb pluszkilótól kell megszabadulnod.

 

  1. Víz vagy zsír?

Egy 4 napos évvégi családi roadshow minden, csak nem pihentető. Stresszel és ráadásul hatalmas evésekkel jár, így simán mutathat 2-3 kiló többletet a mérleg egy hét alatt. Nyugi, ennek a pár kilónak a nagy része víz, amit a megemelt szénhidrátadag kötött meg a sejtjeidben.

Ha feszül a nadrág, hát feszül, csak semmi pánik. Az a lényeg, hogy a folyamatot állítsd meg időben, és az ünnepek után figyelj oda a szénhidrátbeviteledre.

 

  1. Alkoholtilalom?

Igyunk erre, koccintsunk arra, szilveszterkor pedig csak úgy folyik a pezsgő. Ám a mámor sok-sok pluszkalóriát jelent, ráadásul az alkohol gátolja a zsírbontást. Szóval, csak óvatosan az akácos úton!

 

  1. Csak lassan!

Egyél élvezettel, de lassan! Ha minden egyes falatot kiélvezel, nem fogod túlenni magad, idejében észreveszed a szervezeted jelzéseit, miszerint már megtelt a bendőd.

A túlevés nem olyan kellemes dolog, a rómaiak sem véletlenül fanyalodtak a pávatollhoz. És egyszerűbb meg sem közelíteni azt a telítettségi állapotot, ami lufivá puffadáshoz, rosszulléthez vagy kajakómához vezet.