5 dolog, amit tudnod kell a menstruáció alatti edzésről

5 dolog, amit tudnod kell a menstruáció alatti edzésről
Sándor Alexandra Valéria
2017. február 23.

A piros betűs napokon látszólag még egy félórás edzés is nagy kihívást jelenthet, de mint mindenben, ebben is különbözőek vagyunk.

Ha úgy gondolod, hogy a menstruációd automatikus felmentést jelent a mozgás alól, akkor jusson eszedbe: egy Kiran Gandhi nevű hölgy éppen ezzel a nehezítéssel futotta le 2015-ben a londoni maratont – ráadásul úgy, hogy nem használt tampont. Akciója természetesen nem öncélú volt, hiszen arra szerette volna vele felhívni a figyelmet, hogy a világon sajnos nem minden nő férhet hozzá a számunkra már megszokott higiéniai termékekhez.

A legtöbbekben viszont mégis azért hagyott nyomott a szereplése, mert miután ő lefutotta azt a több mint 42 kilométert, már nem is olyan egyértelmű, hogy nekünk automatikusan nemet kellene mondani a megszokott – és feltehetően kevésbé megerőltető – edzésre.

 

 1. Mindenkinek más a teste

Annak ellenére, hogy a menstruáció alapjában véve ugyanolyan funkcióval bír mindenkinél, igazából nincs két nő, aki teljesen egyformán élné meg. A kísérőtünetek súlyossága többek között az anatómiai sajátosságoktól és a pszichés háttértől is függ. Lehet, hogy míg neked semmi bajod nincs, az állandó edzőpartnered minden hónapban szörnyen kínlódik.

Szerencsére ma már számos kezelési mód áll rendelkezésre az extrém panaszok csillapítására, így senkinek sem kötelező a PMS (premenstruációs szindróma) vagy a még gyötrőbb PMDD (premenstruációs diszfóriás zavar) árnyékában élni. A különbözőségek ellenére tény: a hagyományos orvoslás módszereivel, alternatív terápiával, illetve ezek kombinációjával bárkinél vissza lehet szorítani a tüneteket annyira, hogy a hónap minden napján öröm legyen mozogni.

 

 2. A sport enyhítheti a tüneteket

"Minél rendszeresebben edzel, annál jobban viseled a menzeszed" – mondja az amerikai Dr. Stacy Sims, aki edzésélettanból szerzett PhD fokozatot, és jelenleg profi kerékpárosokkal foglalkozik. Az összefüggés biológiai háttere, hogy verejtékezéskor nagy mennyiségű víz távozik a testedből, így csökken a haspuffadás és a más testtájakon jelentkező ödéma kockázata. A mozgás emellett hozzájárul az endorfinok termelődéséhez, amelyek természetes fájdalomcsillapítóként működnek.

Akármilyen meglepő tehát, a PMS-ben szenvedőknek még inkább javasolt a sport, hiszen ahogy fittebbek lesznek, a tüneteik is enyhülnek.

 

3. Ilyenkor még jobb az intervallum edzés

A HIIT (High-intensity interval training) a legjobb edzésforma, amit Dr. Sims szerint ilyenkor választhatsz. "A menstruációd kezdetekor leesik az ösztrogén és a progeszteronszinted. Emiatt könnyebben hasznosítja a szénhidrátokat a tested a magas ösztrogénszintű időszakkal szemben, amikor is lassabban tudsz zsírt égetni" – magyarázza a szakember.

Magyarán szólva a menzeszed elején hozhatod ki a legtöbbet magadból, és igazán kitolhatod a határaidat. Ugye, milyen kár lenne veszni hagyni a lehetőséget az elszabadult tünetek miatt?

 

4. Optimálisabb a testhőmérsékleted

A már említett csökkent hormonszintű napokon alacsonyabb a testhőmérsékleted. Ennek köszönhetően több hőt tud tárolni a tested anélkül, hogy fáradtságot jelezne a központi idegrendszered. Ilyenkor jobban viseled a párás levegőt és a forró italok hatását.

A nehezebb elfáradás hátulütője, hogy könnyebben lesérülhetsz, ha nem fektetsz kellő hangsúlyt a helyes technikára, a bemelegítésre és a levezetésre.

 

5. Nyugodtan tarts szünetet!

Jó, ha tudsz a menstruáció alatti edzés előnyeiről – mégis az a legfontosabb, hogy a tested jelzéseit tiszteletben tartsd. Nem az a cél, hogy minél többet mozogj abban az időszakban, hanem az, hogy minél jobban érezd magad! Semmi baj, ha épp csak egy kis sétához van kedved, vagy úgy igazítod az edzéstervet, hogy pont két nap szünettel kezdj. Az is lehet, hogy ilyenkor olyan mozgásformákra érzel késztetést, amilyenekre egyébként nem, hiszen mást kíván a szervezeted.

Ha pedig úgy érzed, hogy a menstruációd bármiben is akadályoz, bátran fordulj orvoshoz, hiszen megoldódhat a probléma, ha egyensúlyba kerül a hormonháztartásod!