7 fitnesz érdekesség, amiről eddig lehet, hogy nem is hallottál

7 fitnesz érdekesség, amiről eddig lehet, hogy nem is hallottál
Szabó Vivien
2017. március 24.

Számos cikket olvashatsz arról, hogy miért hasznos a rendszeres edzés, mi történik a testeddel, ha nem mozogsz, illetve, hogy mik azok a dolgok, amikre fokozottan kell figyelned edzés közben. Mi most fitnesz tanácsok helyett 7 meglepő tényt gyűjtöttünk össze.

1. Az edzéstől okosabb leszel

Gondoltad volna, hogy ha sokat edzel, akkor percről-percre okosabb leszel? Számos kutatás kimutatta már, hogy a rendszeres és hatékony edzés segít abban, hogy a szervezeted több agysejtet termeljen, amitől hatékonyabb lesz az agyműködésed.

Az edzés során termelődő agysejtek egyébként elsősorban a tanulásért és a memóriáért felelnek. Így, ha épp egy nagy project áll előtted vagy közelednek a vizsgák, a legjobb, amit tehetsz, hogy sűrűbben jársz le edzeni.

 

2. Nem mindegy, hány kalória

Ha te is használtál már valamilyen fitnesz-kütyüt, akkor valószínűleg tudod, hogy egy 20 perces cardio edzéssel mennyi kalóriát égetsz el. De azt is meg tudnád tippelni, hogy mekkora ez az érték pihenés közben?

Érdekes tény, hogy minél izmosabb vagy, annál több zsírt égetsz el relaxált állapotban is, ami az egészséges hormonszinttel van összefüggésben. Hiszen, ha a hormonok rendben vannak, akkor az izmok regenerálódása és a zsírégetés is hatékonyabb, akár alvás közben is.

 

3. Ha keveset alszol, többet eszel

Az, hogy mennyit alszol, szoros összefüggésben van azzal, hogy mennyit eszel vagy éppen mit kívánsz. Például, ha rendszeresen kevesebbet alszol, mint amennyire a szervezetednek szüksége van, akkor gyorsabban kúsznak fel a plusz kilók. Nem meglepő, hogy ez is a hormonokkal hozható összefüggésbe.

Amikor ugyanis kevesebbet alszol, a leptin és a ghrelin hormonjaid alulműködnek. A leptin hormon azt üzeni az agyadnak, hogy tele vagy, a ghrelin hormon pedig az éhséget jelzi számára. Ha viszont nincs elég ezekből a hormonokból, folyamatosan éhesnek fogod magad érezni és a hormonjaid azt jelzik majd számodra, hogy sosem laktál igazán jól.

 

4. Ritkábban leszel beteg

Talán te is észrevetted magadon, hogy amikor rendszeresen edzel és körülötted mindenki beteg, megfázik vagy elkapja az éppen aktuális járványt, te makkegészséges maradsz. Nem kérdés, hogy ennek köze van az edzéshez, hiszen folyamatosan fitten tartod magad és erősíted a szervezeted, hogy sokkal ellenállóbb és edzettebb legyél.

Az már csak a ráadás, hogy az edzéssel nem csak a betegségeket kerülheted el, de az öregedés jelei is lassabban mutatkoznak majd rajtad.

 

5. A mozgástól ragyogó bőröd lesz

Az előző ponthoz kapcsolódva – azaz ahhoz, hogy a rendszeres edzés segít fiatalon tartani –nem csak az tartozik hozzá, hogy nem fulladsz ki végérvényesen, ha 25 métert kell szaladnod a busz után vagy ha a lift meghibásodása miatt lépcsőn kell felmenned a negyedikre. Hanem az is, hogy a rendszeres edzés segít abban, hogy a bőröd egészségesebb és ragyogóbb legyen. Ez persze csak akkor igaz, ha betartod az edzőtermi higiéniai szabályokat és odafigyelsz a megfelelő arc-és bőrápolásra!

 

6. Rendszeres étcsoki fogyasztás = hatékonyabb edzés

Sokunknak ez lehet a nap legjobb híre! Hiszen nem gondoltad volna, hogy ha rendszeresen fogyasztasz étcsokoládét, akkor jobban fog menni az edzés, ugye? Pedig igaz.

Néhány kutatás szerint a teljesítményed akár 50%-kal is növelhető edzés közben, ha rendszeresen fogyasztasz jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét. Ez a csoki flavonoid tartalmával van összefüggésben, hiszen ez az összetevő az, ami segít megtartani az erek rugalmasságát, megkönnyíti a vér áramlását és erősíti az immunrendszert. Persze az nem mindegy, hogy a csokit mikor fogyasztod és milyen mennyiségben, úgyhogy ne értsd félre, azért itt is vannak korlátok!

 

7. Nem mindegy a környezet

Kutatások kimutatták, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen környezetben edzel, mit viselsz, milyen zenét hallgatsz és milyen lelkiállapotban vagy éppen. A megfelelő zene kiválasztása például körülbelül 15%-kal növelheti az edzés hatékonyságát, hiszen így kevésbé érzed a fáradtságot, a zene nem engedi, hogy lassulj, hiszen állandó feszített ritmust ad, és a kedved is jobb lesz tőle.

Ha edzés közben jól érzed magad és előtte is ügyesen hangolódtál a mozgásra, akkor az eredményeid is sokkal jobbak lesznek!