7 dolog, amire figyelj oda, ha nyáron a szabadban sportolsz

7 dolog, amire figyelj oda, ha nyáron a szabadban sportolsz
Sándor Alexandra Valéria
2017. június 20.

Fagyhalál ugyan nem fenyeget, de más kellemetlenségek igen. Kis odafigyeléssel elkerülheted őket.

1. Vigyázz a bőrödre!

Ha nyár, akkor fényvédelem! Bár szakértők szerint egész évben, időjárástól függetlenül érdemes védőfaktoros készítményt használnod, az biztos, hogy a legmelegebb hónapokban végképp nem megy nélküle. A fokozott verejtékezés miatt mindenképpen vízálló fajtát válassz, és legalább 30 faktorosat.

Sportoláshoz könnyen felszívódó krém vagy spray állag a legpraktikusabb. Lehetőleg már félórával azelőtt kend be magad, hogy kimerészkednél a szabadba, hiszen a védelem kialakulásához idő kell – és nem jó, ha azonnal lecsorog rólad. Szerencsére ma már rengeteg olyan kence közül választhatsz, ami nem hagy nyomot a kedvenc edzőszetteden, és nem tömíti el a pórusaidat a legtikkasztóbb kánikulában sem.

 

2. Védd a szemedet!

Az UV-sugarak nemcsak a bőrödnek árthatnak, hanem a szemednek is. Ráadásul balesetveszélyes is, ha elvakít a napfény. Szerezz be egy olyan strapabíró napszemüveget, ami garantáltan UV-szűrős, tehát szerepel rajta az EU-s szabványnak megfelelő CE jelzés, és olyan az illesztése, hogy kifejezetten sportoláshoz találták ki. Jó, ha külön napszemüveget használsz az edzéshez, és az izzadás miatt a szokásosnál gyakrabban tisztítod kímélő folyékony szappannal és langyos vízzel. A kényelem itt extra fontos: nem lötyöghet rajtad, nem szoríthat, és nem szorulhat félpercenként igazításra mozgás közben.

A nyári edzések alkalmával azonban nem az UV-sugárzás az egyetlen viszontagság, amitől óvni kell a szemedet: a lecsorgó verejték égő, csípő érzést okozhat – pláne, ha a szemkörnyékre felvitt fényvédő készítményből is jut belőle. Éppen ezért legyen nálad papír zsebkendő, sőt akár tiszta víz is, mert jobb az ilyesmit egyetlen laza törléssel elintézni, mint hosszú percekig szenvedni.

 

3. A ruha a lényeg

Nyáron sokkal nagyobb a kisebesedés okozta sérülés kockázata, így előfordulhat, hogy még az a sportmelltartó vagy nadrág is kényelmetlennek tűnik egy kiadós edzés során, amivel a többi évszakban semmi baj nem volt. Válassz könnyű, légáteresztő anyagból készült darabokat, és amennyiben futásról van szó, érdemes olyan biciklisnadrág fazonra voksolnod, ami eltakarja a combodat. A bugyinak vagy az alsónadrágnak is kiemelt a jelentősége: természetes biopamutot válassz, a fazonra és a méretre is különösen ügyelve. Kompromisszum sajnos nincs: inkább ne indulj el olyanban, ami bárhol is bevág vagy szorít, mert a melegben csak tovább fog csökkenni a komfortérzeted.

Kisebesedés ellen egyébként többféle praktika is létezik: van, aki hintőporra esküszik, tehát szárazabb bőrrel érzi jól magát, míg mások shea vajjal kenik be a kényes részeket, mert akkor nem tapasztalnak irritációt, ha a bőrük "jobban csúszik". Ha már megtörtént a baj, és megjelentek az apró sérülések az összedörzsölődő területeken, akkor hazaérve fertőtlenítsd le őket, és kend be valamilyen gyógyulást elősegítő (hámosító) kenőccsel.

 

4. Folyadékpótlás kell

Az emberi szervezet alap folyadékigénye napi két liter körül van, amit a meleg és a sport külön-külön is növel. Hát még együtt! Tesztelgesd, hogy a testednek mennyi vízre van szüksége, mikor a legjobb a közérzeted. Arra azonban figyelj, hogy közvetlenül edzés előtt ne idd tele magad, szomjasan viszont semmiképp se vágj neki a dolognak!

Hosszabb edzésre mindenképpen vigyél magaddal vizet. Nyáron nagyobb az esélye, hogy a verejtékezés miatt a folyadékon kívül az elveszített ásványi sókat, azaz elektrolitokat is pótolni kell: erre a minőségi sportitalok alkalmasak, de akár a sima vizet is izotóniássá lehet tenni egy csipetnyi sóval.

 

5. Előtte és utána: könnyű ételek

Mindig igaz, hogy a táplálkozás alapvetően meghatározza a sportteljesítményedet. Nyáron viszont még a szokottnál is élesebben elkülönül, hogy mi az, amitől szárnyalsz, és mi az, ami kellemetlenül elnehezít. Friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, fehér hússal, teljes értékű gabonával és zsírszegény tejtermékekkel nem nyúlhatsz mellé. A legmelegebb hónapokban érdemes egy kicsit a mediterrán táplálkozás felé tolódni, hiszen az abban rejlő egészséges zsírok úgy látnak el energiával, hogy közben könnyűnek érzed magad.

 

6. Rovarok ellen

A választott helyszíntől függően előfordulhat, hogy szúnyogokkal, kullancsokkal, vagy egyszerűen csak zavaróan repkedő "izékkel" kell szembenézned. Amennyiben kellő mennyiségű B-vitamint viszel be a szervezetedbe, eleve kisebb a csípések veszélye, de jobb, ha beszerzel egy hatékony rovarriasztó spray-t is, ami nem irritálja a bőrödet. (Ne a naptej alá fújd, hanem fölé, miután az már teljesen beszívódott!)

 

7. Számít az időpont

Vedd fontolóra, hogy nyáron a kora reggeli vagy a késő esti órákat használod ki a sportolásra. Ilyenkor ugyanis nincs annyira meleg, és nem tűz a nap. Arról nem is beszélve, hogy a mozgás szuper kezdetet vagy lezárást adhat a napodnak.

Fontos, hogy mindenképp vedd figyelembe a természetes bioritmusodat, és ahhoz igazítsd az edzést, mert így lesz a legkellemesebb élmény. Hajnali ötkor vagy este tízkor is mozoghatsz – persze az is lehet, hogy a két véglet között találod meg a számodra tökéletes időpontot, amikor annyira tele vagy energiával, hogy semmi sem tarthat vissza.

Hasonló témájú cikkeink