Éljen a futás!

Éljen a futás!
Szabó Vivien
2017. augusztus 1.

Emelkedő, gyorsaság vagy hosszútáv? Mutatjuk, melyiket hogyan csináld.

Az embereknek általában két csoportja van: azok, akik egyszerűen imádnak futni (azaz nem telhet el úgy egy hét, hogy legalább egyszer ne mennének el), és persze van a másik fele, akik egyáltalán nem értik ezt az egész futásmániát, hiszen egyrészt monotonnak, másrészt pedig túlságosan fárasztónak tartják.

Tény, hogy a futás az egyik leghatékonyabb cardio mozgás, hiszen, ha jól csinálod, akkor minden testrészedet megfelelően átmozgatja és nem csak feszes lábakat, karokat és hátat, de lapos és kockás hasat is eredményez.

 

Futópad vagy szabadtér

Az, hogy hol futsz, nyilvánvalóan ízlés kérdése, de a teljesítményed szempontjából sem mindegy. Ha fontos számodra, hogy változzon körülötted a környezet és friss levegőn legyél, akkor a legjobb, ha keresel a környéken egy futópályát vagy egy parkot, ahol lefuthatod a heti tervezett kilométereket. Ebben az esetben ajánlott a táv nagy részét vagy az egészet gumis futópályán futni, hiszen így kevésbé erőlteted meg az ízületeidet és a térded is biztosan kevésbé fog fájni másnap.

Ha edzőteremben futsz futópadon, akkor ne lepődj meg, hiszen ha a szabadtéri futáshoz vagy szokva, akkor elsőre kicsit furcsa lesz, sőt lehet, hogy sokkal jobban el is fáradsz majd, mint egyébként. Itt a gyorsaság és a pad keménysége is teljesen más, mint kint, így érdemes egy kicsit lassabban kezdeni, hogy hagyj időt magadnak, hogy hozzászokj a padhoz.

 

Emelkedő

Ha rendszeresen futsz futópadon, akkor biztosan észrevetted már, hogy nem csak a sebességet, de a pad dőlésszögét is tudod állítgatni. Ha még sosem próbáltad, akkor itt az idő, teszteld a különböző fokozatú emelkedőket és lejtőket és fuss így néhány percet. Érezni fogod, hogy teljesen máshol terheled a lábaidat, így sokkal több izomcsoportot megmozgathatsz.

Ha az a cél, hogy erősítsd magad és az állóképességed, akkor hasznos, ha nem is a teljes futást, de néhány etapot emelkedőn futsz végig, egy-két percet biztosan kibírsz majd! Ha úgy érzed, hogy ez elsőre túl sok, akkor kezdheted az emelkedőn gyors gyaloglással is, ez ideális esetben ugyanis több kalóriát éget el, mint a kocogás.

 

Sprintek

Ha egyik nap kevesebb időd jut az edzésre, akkor se keseredj el, ha mindent beleadsz, akkor is le tudod fárasztani magad egy kis futással úgy, mintha egy órát futottál volna. Ha fejlődni akarsz és egyre jobb teljesítményt szeretnél elérni, akkor a legjobb, ha a futásba mindig beiktatsz néhány egyperces sprintet vagy a végén egy gyorsabb hajrát, hiszen ezzel jól tudod a határaidat feszegetni.

Hogy honnan tudod, hogy elég gyors-e a tempó a sprinthez? Ha csak arra tudsz gondolni, hogy fuss és túléld, akkor jól csinálod!

 

Hosszútáv

Ha úgy alakul, hogy végre hétvége van vagy egyszerűen csak több időt tudsz szánni egyik nap a futásra, akkor próbálj ki egy hosszabb távot, egy olyat, amilyet még sosem futottál. Ne egyből akarj tíz-tizenöt kilométert futni, ha még csak most kezdted el a futást, de az hasznos, ha mindig kicsit emeled a távot ezzel feszegetve a határaidat. Ha hosszabbat futottál, figyelj arra, hogy mindig megfelelően nyújtsd le a combjaidat, főleg a hátsó részeket, hiszen ezek megrövidülése alsóháti fájdalmakat okozhat!

A hosszútávfutás egyébként nagyon jól javítja az állóképességet, így, ha egy versenyre készülsz vagy csak szeretnél jobb formában lenni, akkor érdemes beiktatni egyszer-egyszer az edzések közé!