A rejtett alkoholfüggőség jelei

A rejtett alkoholfüggőség jelei
Sándor Alexandra Valéria
2017. augusztus 21.

Csak az lehet alkoholista, aki folyton részeg, és akinek éppen széthullik az élete? Tévedés! Ennél jóval árnyaltabb a helyzet.

Úgy is lehet túl sokat inni, hogy az ember ellátja mellette a mindennapi teendőit. Ezt hívják rejtett alkoholizmusnak, amikor kívülről úgy tűnik, hogy minden rendben, a négy fal között viszont sorra ürülnek az üvegek. A rejtett alkoholizmussal küszködőknek gyakran jól fizető állásuk, szép otthonuk, családjuk és baráti körül van. Egyszóval "normálisan" élnek, csak közben sokat isznak.

 

A tagadás csapdája

Hogy is tudnál alkoholistának nevezni valakit, aki felelősségteljesen viselkedik, és vannak eredményei? Ritkán szerencsés szélsőséges példával élni – főleg ilyen esetben, amikor az érintettek nagy része "átlagember" –, de nem jut eszedbe senki a filmekből vagy akár a való életből, aki sikeres vezetőként rendszeresen magára csukja az ajtót, és nyakalja a viszkit? Ráadásul ilyenkor szuper kifogások merülnek fel. Például az, hogy ő csak minőségi szeszt fogyaszt, vagy éppen az, hogy az égvilágon semmit sem veszített (még) el a pia miatt.

Ez az állapot viszont csak átmeneti lehet. Előfordulhat, hogy hosszú évekig is eltart a "rejtett" időszak, ám mivel egyre több ital kell ugyanannak az állapotnak az eléréséhez, előbb-utóbb kívülről is látható baj lesz.

 

Mik a jelei?

Először is tisztáznunk kell, hogy mi számít túlzott alkoholfogyasztásnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója szerint nőknél naponta legalább három, vagy(!) hetente legalább hét egységnyi alkoholt jelent, férfiaknál pedig napi négynél vagy heti tizennégynél többet. Egy egységnyi alkohol 1 centiliter tiszta alkoholt jelent, ami nagyjából 1 dl bornak, 2,5 dl sörnek, illetve 2,5 cl égetett szesznek felel meg. Ha a napi vagy a heti limit valamelyikét túlléped, akkor számszerű tény, hogy túlzásba viszed az ivászatot.

Az adatokon kívül azért más intő jelek is vannak:

 • Gyakran viccelődsz a piával és az alkoholizmussal.
 • Elhanyagolod a kötelességeidet otthon, a munkahelyeden vagy az iskolában.
 • Van olyan emberi kapcsolatod, ami az italozásod miatt ment tönkre a közelmúltban, mégsem tetted le a poharat.
 • Összetűzésbe kerültél a törvénnyel a szesz miatt, például ittasan vezettél.
 • Alkoholra van szükséged, hogy ellazulj és magabiztosnak érezd magad.
 • Reggel vagy délelőtt is iszol.
 • Egyedül is iszol.
 • Akaratodon kívül lerészegedsz.
 • "Kiesnek" dolgok, ha iszol. Mintha törlődne a memóriád.
 • Tagadod az ivást, elrejted a piát, és szoktál veszekedni miatta.
 • Aggódnak érted a szeretteid, akik előtt kifogásokat keresel az ivásra.

 

Kockázatok

A legnagyobb kockázat, ha magadra ismertél a leírásból, és még mindig azt hiszed, hogy nálad van az irányítás. Pedig nem! Ha már adottak a rejtett alkoholizmus jelei, akkor kezd kicsúszni a lábad alól a talaj, és a piának hatalma van fölötted. Emiatt egyrészt akut veszélybe sodorhatod magad például a közlekedésben, meggondolatlan szexuális kapcsolatot létesíthetsz, és persze folyamatosan kárt teszel a szervezetedben.

Pont azok a hatások leselkednek rád, amiket egy "lecsúszott" alkoholistáról gondolnál: májzsugor, hasnyálmirigy-gondok, rák, agykárosodás, memóriazavarok és magas vérnyomás. Az alkoholbetegek körében sokkal magasabb a baleseti, illetve a gyilkosság vagy az öngyilkosság miatti halálozás kockázata. A környezetednek sem mindegy, hiszen az alkohol növeli a családon belüli erőszak, a gyermekbántalmazás és a magzati alkohol szindróma veszélyét is.

 

Van segítség!

A rejtett alkoholizmus kezelése hasonlóképpen történik, mint a többi függőségé. Fordulj orvoshoz: az ilyen gondokon addiktológus szakember tud segíteni. Ne aggódj, ő nem fog megbélyegezni vagy lenézni a problémád miatt. Sőt, a doki tudja csak igazán, hogy tiszteletre méltó lépés, hogy hozzá fordultál. Ez azt jelenti, hogy felismerted a bajt, és változtatni szeretnél a helyzeteden. A beszélgetés során kiderül majd, hogy csoportterápia, egyéni kezelés vagy ezek kombinációja a legmegfelelőbb a számodra. Súlyos esetben bentlakásos elvonókúra is szóba jöhet, ám az elsődleges cél, hogy otthon, "hazai pályán" is megtanuld kezelni a kísértést, és nemet mondani.

Ha pedig téged nem érint a dolog, de ráismertél valakire, aki fontos neked, akkor kezdetnek nagyszerű, ha veszel egy nagy levegőt, és megmutatod neki ezt a cikket.