Nyári depresszió: ide vezethet, ha nem vagy elégedett magaddal

Nyári depresszió: ide vezethet, ha nem vagy elégedett magaddal
Sándor Alexandra Valéria
2017. június 23.

Süt a nap, kék az ég, és a kedved is felhőtlen. Vagy mégsem? A nyári depresszió egy létező betegség, ami több embert érint, mint hinnéd.

Nyáron szinte kötelező boldognak lenni. Iskolásként a vakáció miatt, később pedig a várva várt szabadságig visszaszámolva. Igen ám, de mi van, ha ez az egész pont az ellenkezőjét váltja ki belőled, és pont ilyenkor szoktál a legtöbbet búslakodni?

A nyári depressziónak egyrészt biológiai háttere is lehet, ami főleg az egyensúly felborulására vezethető vissza, vagy egy olyan betegségre, ami megakadályozza, hogy a melegben jól érezd magad. Máskor viszont a napsütéses időszakkal járó stresszfaktorok idézik elő a bajt, és kizárólag lelki tényezőkre vezethető vissza.

 

A téli depresszió "párja"

Biztosan hallottál már a szezonális affektív zavarról, aminek találó módon az a rövidítése az angol nyelvű szakirodalomban, hogy SAD, azaz "szomorú". Ezt többnyire téli depresszióként szokás említeni, pedig láthatod, hogy nem szerepel évszak a hivatalos nevében. Ez nem véletlen! Bár tény, hogy a legtöbb embernél a rövid nappalok és a zord időjárás eredményez rossz hangulatot, a betegségben érintettek tizedénél pont a nyár a rizikós. Sőt, az Egyenlítőhöz közelebbi országokban – például Indiában – a nyári depresszió gyakoribb a télinél.

Sajnos még sem a magatartástudományi szemszögből vizsgálódó pszichológusok, sem pedig az orvosi megközelítéssel dolgozó pszichiáterek nem jöttek rá, hogy mi okoz nyáron olyan fizikai szintű változást a szervezetben, amivel ez járna. Télen egyértelmű, hogy a természetes fény mennyiségének csökkenése negatívan hat a melatonin termelésre, nyáron viszont elvileg azzal semmi baj nincs. Az egyik elmélet szerint a hőmérséklet és a páratartalom növekedése akár annyira is megviselheti a testet, hogy alvászavar, fogyás és szorongás a vége.

 

Felborult napirend

Aki volt már depressziós, vagy akinek él a közvetlen környezetében érintett, pontosan tudja, hogy a gyógyuláshoz elengedhetetlen a stabil napirend. Nyáron viszont könnyen előfordulhat, hogy az egész megy a kukába. Az állandóság megszakadása pedig tényleg visszaesést okozhat. Sőt, azoknál is jelentkezhet probléma, akik eddig teljesen kiegyensúlyozottak voltak. A munkától történő elszakadás, a hirtelen hazaszabadult gyerekek, vagy a programszervezésre való kényszer mind feszültebbé tehetnek. Emiatt kényszerűen változhatnak az alvási és az étkezési szokások, ami látszólag nem nagy dolog, mégis megviseli az embert.

 

Ha nem fogadod el a tested

Ahogy egyre feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, úgy olvad le szinte mindenkiről a ruha. Azért csak "szinte", mert akik szégyellik a testüket, egészen biztosan kivételt jelentenek. Ha nem érzed jól magad olyan szerelésben, ami többet mutat meg belőled, akkor sajnos nem elég a keserű szájíz, még folyton meleged is lesz. Mivel a nyári programok nagy része a vízpartra koncentrálódik, ezért megeshet, hogy érintettként inkább elkerülöd a társas interakciókat. És ez egyfajta kényszerű bezárkózottsághoz, remeteléthez vezethet.

 

Pénzügyi gondok

A nyár nem a legolcsóbb évszak, főleg a szabadság eltöltése miatt. Ha utazást tervezel, akkor a csillagos ég lehet a felső határ anyagilag, az alsóhoz pedig igencsak számolgatni kell, hiszen a minimum összeg sem kevés, amiből kimozdulhatsz. Ez fokozottan érvényes, ha családosként már gyerekek is szerepelnek a képletben, akik táborba, strandra és moziba vágynak. Ráadásul szinte semmilyen elfoglaltság nincs nekik ingyen. A gazdasági válság tetőzése óta sajnos még gyakoribb a nyári depresszió, az összefüggés pedig csak ennek tudható be.

 

Kánikula

Sokan szeretik a meleget. Annyira, hogy akár reggeltől estig képesek süttetni magukat. Azoknak viszont, akik nem így vannak vele, a hőség hatalmas megpróbáltatást jelenthet. Ha te is közéjük tartozol, hamar azon kaphatod magad, hogy egész nap a légkondis szobában hűsölsz, és már kivörösödött szemmel bámulod a sorozatokat. Kevesebbet mozogsz, semmi energiád az egészséges táplálkozásra… Csoda-e, ha ebből előbb-utóbb depresszió kerekedhet?

 

Mi a megoldás?

Először is: kérj segítséget!

Ha az év bármely szakában úgy érzed, hogy tartósan nyomott a hangulatod, fordulj terapeutához. Ilyenkor egy általános kivizsgálás is sokat segíthet, hiszen már egy egyszerű orvosi diagnózis is megmagyarázhatja, miért érzed úgy, hogy valami nem stimmel. A vashiányos vérszegénység például állandó kimerültséggel járhat, de a létfontosságú ásványi anyag pótlása megoldja. Soha ne vedd félvállról a depressziós tüneteket, mert a nyári probléma akár tartós klinikai depresszióvá is fajulhat.

 

Tervezz előre!

A szezonális depresszióval szemben mindig van egy óriási előnyöd: tudod, hogy mikor jön. Mivel kifejezetten évszakváltáskor jellemző, ezért a nyárit május végétől, júniustól várhatod a leginkább. Így már tavasszal elkezdhetsz gondolkodni rajta, hogy mi az, amivel megkönnyítheted az életed a következő hónapokban. Hogyan készítheted elő a nyári szabadságodat? Milyen programokról gondoskodhatsz előre? Ha kézben tartod a dolgokat, kisebb eséllyel csúszik ki a lábad alól a talaj.

 

Aludd ki magad!

A rövidebb éjszakák gyakran kevesebb alvást is jelentenek. A végtelen beszélgetések, a baráti és családi összejövetelek javítják ugyan a hangulatodat, ha jól sikerülnek, ám a kialvatlanság nyáron is a depressziós tünetek egyik legfőbb kiváltó oka lehet. Próbálj meg időben lefeküdni, és extra óvintézkedésként mobil alkalmazással vagy aktivitásmérővel számon tartani az alvásmennyiséget! Az adatokkal szembenézve ugyanis kisebb eséllyel tolsz ki magaddal úgy, hogy csak négy-öt órát szánsz pihenésre.

 

Folytasd az edzést!

Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás segít a depresszió megelőzésében és leküzdésében. Így hát jó, ha még a kánikulai napokon is találsz módot a mozgásra. Persze, nem kell negyven fokban futóedzést tartani a tűző napon, de kora reggel vagy késő este működhet a dolog. Az edzőtermekben pedig alapfelszereltség a légkondi, szóval a kifogás nem állja meg a helyét.

 

Ne vidd túlzásba a diétát!

A világért se akarunk lebeszélni arról, hogy figyelj az alakodra. Sőt, szuper, ha nyáron is ügyelsz a formádra. Ha viszont máson sem jár az eszed, mint hogy hány kalóriát és pontosan milyen tápanyagokat viszel be a szervezetedbe, akkor tulajdonképpen nem sok olyan program marad, ami önfeledt kikapcsolódást nyújthatna neked. Tudod, egy-egy csaló étkezés még a legprofibbak szerint is belefér! Amikor az önmegtartóztatás rosszkedvvel és idegességgel jár, nem biztos, hogy a legjobb döntés.

 

Legyél őszinte magaddal!

Ha most magadra ismertél, mert neked is sokkal rosszabb szokott lenni a kedved nyaranta, tedd fel a kérdést: vajon mi lehet az oka? Talán minden nyár egy korábbi traumára emlékeztet, például egy szeretted elvesztésére vagy egy szakításra? Lehet, hogy tudat alatt eleve a szomorúsággal kötöd össze a nyarat? Ha be tudod azonosítani, hogy pontosan mivel kezdődött a dolog, jó eséllyel már meg is teszed az első lépést, hogy kilépj az ördögi körből.

 

Vége az önostorozásnak!

Rosszul érzed magad, amikor jól kéne érezned magad, ezért még rosszabbul érzed magad. A 22-es csapdája. Csak rajtad múlik, mikor törsz ki belőle. Ehhez először is el kell fogadnod, hogy igen, most éppen ez a helyzet, de már felismerted, hogy baj van, és tudsz tenni a javulásért. Jusson eszedbe, hogy egyáltalán nem vagy "kakukkfióka": rengeteg embert érint a nyári depresszió valamilyen foka.