Őszi fitnesz tippek - hogy ne az újévi fogadalomnál ess kétségbe

Őszi fitnesz tippek - hogy ne az újévi fogadalomnál ess kétségbe
Sándor Alexandra Valéria
2017. szeptember 28.

Talán nem hitted volna, de az ősz az egyik legjobb időszak arra, hogy formába lendülj.

Hány decembert töltöttél el "még ez az egy süti belefér" mottóval, hogy aztán megint újévi fogadalom legyen a vége? Hány tavasz múlt el úgy, hogy az utolsó pillanatban kellett a strandképes formáért megküzdened? Hány nyáron érezted azt, hogy hiába süt a nap, önfeledtebb is lehetnél a vízparton?

Érdekes módon ősszel a legkevésbé slágertéma a fogyás. Hiszen az egyre rövidülő nappalok és a hűvösebb idő arra hív, hogy inkább befelé figyelj, mint kifelé. Mivel azonban a lelki harmóniához elengedhetetlen az önazonos test, valahol mélyen mégiscsak ott motoszkálhat benned, ha akad ezen a téren mit helyretenned.

Plusz előny, hogy az ilyenkor kialakított egészséges szokásokat nagyobb eséllyel tartod meg a tél és a tavasz folyamán, így nyugodtan várhatod a nyarat – a legjobb formád egész éven át kitarthat, ha te is kitartó vagy.

 Adunk néhány ötletet, amitől reméljük, hogy megjön az őszi sportoláshoz a kedved.

 

Használd ki az időjárást!

A friss, hűs levegő és a talpad alatt ropogó levelek varázslatos élménnyé teszik a szabadtéri mozgást. Fizikai teljesítőképességed sokkal jobb lehet ilyenkor, mint a nyári melegben. Használj ki minden alkalmat a futásra, sétára, a túrázásra és a biciklizésre! Fedezd fel a lakóhelyedhez legközelebbi zöld területeket, és ne feledkezz meg az ilyenkor is űzhető vízi sportokról sem: kajakozni, kenuzni például ősszel is kellemes.

Jusson eszedbe, hogy minden szabadtéri mozgásforma egészséges, ha van olyan intenzív, hogy felpezsdül tőle a vérkeringésed – akár a kerti munkát is beleértve.

 

Legyél vakmerő!

Ha ősz, akkor iskolakezdés. Akármilyen meglepő, ez akkor is érint téged, ha már nem tanulsz, és nincs suliba járó gyermeked. Mindenkiben ott munkál ugyanis az a kiskorunkban berögződött gondolat, hogy az ősz valamilyen tekintetben egyenlő az új kezdettel. Elég ehhez körülnézned a sportéletben, ahol megannyi sportágban ugyancsak ilyenkor szokás nekivágni a szezonnak, sőt még a konditermek és a tánciskolák is új kurzusokat indítanak.

Legyél bátor, és most próbáld ki azt a mozgásformát, ami mindig is izgatta a fantáziádat! Ha bokszolnál, falat másznál, vagy bármilyen csapatsport érdekel, hajrá – eljött az ideje!

 

Tévézz aktívan!

Ősszel nagy lehet a kísértés arra, hogy egy jó meleg takaró alá bújva odakuporodj a tévé elé. Ha a terv szerint órákat fogsz a képernyő előtt tölteni, érdemes a takarót félretéve inkább szobabiciklire, elliptikus trénerre vagy futópadra pattanni.

Gépek hiányában akár súlyzós vagy saját testsúlyos gyakorlatokat is végezhetsz: a fekvőtámasz, a kitörés és a felülés például örök sláger, és mindig hasznos. Amennyiben minden reklámszünetet mozgással töltesz, az már egy óra alatt csaknem húsz perc edzést jelenthet.

 

Tedd az életed részévé a mozgást!

Az alap tanácsok már biztos a könyöködön jönnek ki: parkolj egy kicsit messzebb vagy szállj le egy megállóval hamarabb, válaszd a lépcsőt a lift helyett, és ebédszünetben sétálj egyet. Vannak viszont ennél formabontóbb ötletek is. Amerikai cégeknél például divatba jött a "sétamegbeszélés", mert nyilvánvalóvá vált, hogy mozgás közben könnyebben jönnek az ötletek. Brainstormingot tartani például így érdemes.

Az is új divat, hogy a motiváció növelését összekötik a mozgással: kedvenc trénereid beszédét akkor is hallgathatod a telefonodról, ha éppen sétálsz vagy futsz. Így minden tekintetben előrébb jutsz!

 

Frissülj fel!

Az ősz ideális arra, hogy testileg-lelkileg felfrissítsd magad. Ennek része, ha elkezdesz masszázsra járni – ami egyébként a sportolás tökéletes kiegészítője –, megtanulsz meditálni, vagy belevágsz valamilyen kreatív alkotótevékenységbe. Az egy dolog, hogy a mozgás minden tekintetben a jóllétedet szolgálja, de ha más módot is találsz arra, hogy fantasztikusan érezd magad, akkor messze elkerül majd a lustaság démona.

 

Emlékezz a 30 napos szabályra!

Nagyjából ennyi ideig tart a testednek, hogy hozzászokjon bármilyen életmódbeli változáshoz. Éppen ezért a tervek feladása pont ebben a kényes periódusban szokott történni. Gondolj a 30 napra úgy, mint egy küszöbre: ha addig kibírod, utána már sokkal könnyebb lesz! Amikor kísértést érzel rá, hogy a reggeli futás helyett inkább megnyomd a szundi gombot, vagy nem akaródzik munka után kilépni a lakásból, jusson eszedbe: hős vagy, ha egy hónapig tartod magad a tervedhez, és a kitartásodnak meglesz a látható, érezhető gyümölcse.

 

A 3 C törvénye

Nem, nem a 3. c osztályba akarunk visszaküldeni a közelmúltbeli iskolakezdés alkalmából. A 3 C a fitneszprogramok betartásának kulcsát takarja angolul: "commitment", "convenience" és "consistency". Azaz elkötelezettség, kényelem és következetesség.

Az elkötelezettség ahhoz kell, hogy a nap huszonnégy szűkös órájából tiszta szívből rá tudj szánni valamennyit a mozgásra. Enélkül ugyanis előfordulhat, hogy annyi percet töltesz el a kifogáskereséssel, mint amennyi pont egy rövid, ám hatékony edzéshez kell.

A kényelem azt jelenti, hogy válassz otthoni vagy a közelben végezhető mozgásformát, és ne tedd ki magadat extra viszontagságoknak. A nehezítő körülmények ugyanis könnyen elvehetik a kedvedet.

A következetesség pedig ahhoz kell, hogy ne havonta egyszer fanyalodj rá az edzésre, hanem tartsd magadat egy fix napi vagy heti tervhez, amitől ha eltérsz, gyakorlatilag saját magadat csapod be.

 

Alkalmazkodj a fényviszonyokhoz!

Ha szabadtéri mozgásformát választasz, akkor tartsd szem előtt, hogy hamarabb sötétedik, és tegyél ennek megfelelő óvintézkedéseket. Attól még ugyanis, hogy este hatkor sötét van, még nem kötelező bent maradnod a lakásban.

Mindig legyen rajtad fényvisszaverő részekkel ellátott ruhadarab, kerékpározásnál pedig egyenesen kötelező a sisak és a lámpa. Ha állandó napirendet tartasz, akkor a rendszeresen arra járó autósok hamar hozzád szoknak, így még tovább csökken a balesetveszély.

 

Öltözz rétegesen!

A kinti mozgáshoz elengedhetetlen, hogy okosan öltözz fel. Az első percekben akár még fázhatsz is, utána viszont garantáltan meleged lesz. Manapság szerencsére nagyszerű sportoláshoz való ruhadarabok közül válogathatsz, amik egyszerre segítenek a tested hőjének megőrzésében és a szellőzésben.

A legjobb, ha három réteget veszel magadra: legalulra olyan anyagút, ami felszívja és elvezeti az izzadtságot, rá egy olyat, aminek a melegítés a fő funkciója, legfelülre pedig valami olyat, ami véd az időjárás viszontagságai ellen, tehát megóv az esőtől és a széltől.

Érezni fogod, ha már úgy felmelegedett a tested, hogy vetkőznöd kell. De legyél óvatos, mert a második rétegre valószínűleg továbbra is szükséged lesz! Nap közben pedig ősszel se feledkezz meg az UV-szűrővel ellátott napszemüvegről, hiszen a fény ilyenkor is vakító tud lenni.

 

Sok sikert és kitartást kívánunk az őszi edzésekhez!

Hasonló témájú cikkeink